چه کسانی نباید گلوتامین مصرف کنند؟
آمینو اسیدها ساختار تشکیلدهنده پروتئینها هستند و پروتئینها بخشی جداییناپذیر از رژیم غذایی هر فرد که کمبود آنها به طور مستقیم در سلامتی بدن تاثیر خواهد گذاشت. آیا میدانید فراوانترین اسید آمینه در بدن چیست؟ پاسخ “گلوتامین” است. گلوتامین در بهبود عملکرد ورزشی ورزشکاران، افزایش توده عضلانی و بهبود ریکاوری نقشی کلیدی دارد اما آیا همه افراد مجاز به مصرف پودر گلوتامین هستند؟ موارد منع مصرف گلوتامین را در این مطلب با شما به اشتراک خواهیم گذاشت.
کمبود گلوتامین در چه مواردی رخ می دهد؟
به ویژه اگر بدنسازی کار میکنید، حتما نام گلوتامین را شنیدهاید. گلوتامین نوعی مکمل ورزشی است که نه تنها در تقویت عضلات بلکه حتی در تقویت سیستم ایمنی بدن نیز نقش دارد. برخی از دلایلی که به واسطه آنها ممکن است یک فرد به کمبود اسید آمینه گلوتامین مبتلا شود، به شرح زیر است:
- شوک عصبی یا استرس بیش از حد
- ضربه روحی
- عفونتهای شدید
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- بیماریهای مختل کننده سیستم ایمنی مثل ایدز یا HIV
- اختلالات مزمن دستگاه گوارش مانند بیماری کرون یا التهاب روده
- عدم مصرف مواد غذایی حاوی ال-گلوتامین
بدن انسان خود قادر به تولید گلوتامین است اما در گوشت، غذاهای دریایی، شیر، آجیل، تخم مرغ، کلم سفید و لوبیا نیز به راحتی میتوانید مقادیر مناسبی از این آمینو اسید را بیابید. بهترین زمان مصرف گلوتامین در قالب مکمل بدنسازی بعد از تمرینات ورزشی، قبل از خواب، در طول تمرینات و پس از بیدار شدن از خواب است.
موارد منع مصرف گلوتامین
اگرچه گلوتامین به طور کلی مکملی ایمن محسوب میشود اما بهتر است برخی از افراد از مصرف آن اجتناب کنند:
افراد مبتلا به مشکلات کلیه و کبد
گلوتامین میتواند خطر کاهش عملکرد مغز را در افراد مبتلا به بیماری پیشرفته کبدی (انسفالوپاتی کبدی) افزایش دهد. این مکمل همچنین ممکن است برای افراد مبتلا به اختلالات کلیوی نیز مناسب نباشد؛ پس در این موارد هرگز از مکمل گلوتامین استفاده نکنید. در مواردی که فرد از سندرم ری نیز رنج میبرد نباید گلوتامین مصرف کند. سندرم ری اغلب در کودکان و جوانان و در زمانی که پس از سرماخوردگی یا آنفلوانزا بدن آنها بهبود یافته است، به وجود میآید. علت این بیماری ناشناخته است اما از آنجایی که ممکن است منجر به تورم کبد و مغز شود، همزمان با آن نباید از گلوتامین استفاده نمود.
اختلال دو قطبی
اختلال دوقطبی یا Bipolar نوعی اختلال روانی است که در آن فرد دورههای شیدایی و افسردگی را طی میکند. گلوتامین ممکن است خطر ابتلا به مانیا یا هیپومانیا را در افراد مبتلا به این بیماری افزایش دهد. از این رو استفاده از مکمل گلوتامین برای این افراد نیز توصیه نمیشود.
حساسیت به گلوتامین
یکی از موارد منع مصرف گلوتامین در زمانی است که فرد به این آمینو اسید حساسیت داشته باشد. اگر شما به مونو سدیم گلوتامات (MSG) حساسیت دارید، بهتر است از خوردن پودر گلوتامین نیز خودداری کنید زیرا بدن گلوتامین را به گلوتامات تبدیل خواهد کرد. حساسیت به گلوتامین اغلب با علائمی همچون حالت تهوع، استفراغ و درد مفاصل همراه است.
افراد مبتلا به سرطان
برخی از مطالعات نشان دادهاند که انواع خاصی از سلولهای تومور از گلوتامین تغذیه کرده و تکثیر مییابند. از این رو به افراد مبتلا به سرطان و همچنین اشخاصی که به هر دلیل در خطر ابتلا به سرطان به سر میبرند، توصیه میشود که از گلوتامین استفاده نکنند.
مصرف گلوتامین برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر
IBS یا سندرم روده تحریک پذیر بر سیستم گوارش تاثیر گذاشته و با علائمی همچون نفخ شکم، گرفتگی و درد معده، یبوست و اسهال همراه است. مطالعات نشان میدهند که در برخی موارد بیماری سندرم روده تحریک پذیر ممکن است بر اثر کمبود گلوتامین در بدن رخ دهد. در این صورت با افزایش مصرف گلوتامین از طریق مکمل ممکن است بتوان نشانههای این بیماری را بهبود بخشید.
مصرف گلوتامین در دوران بارداری و شیردهی
موارد منع مصرف گلوتامین را بررسی کردیم اما این سوال همچنان وجود دارد که در دوران بارداری و شیردهی میتوان از این مکمل استفاده نمود یا خیر؟ در واقع تاکنون هیچ مطالعهای روی مصرف این مکمل بدنسازی برای مادران باردار و شیرده صورت نگرفته است. در دوران بارداری و شیردهی تنها در صورتی که مزایای مصرف گلوتامین بیش از خطرات احتمالی آن باشد، ممکن است پزشک پیشنهاد مصرف این مکمل را بدهد.
آیا مصرف گلوتامین برای کودکان مجاز است ؟
گلوتامین در دوران کودکی به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن حداکثر 0.7 گرم باید مورد استفاده قرار گیرد. در مورد اینکه آیا گلوتامین برای دوران کودکی و نوجوانی ایمن است یا خیر متاسفانه اطلاعات کافی وجود ندارد زیرا تحقیقات چندانی صورت نگرفته است. بنابراین میتوان گفت که در سنین زیر 18 سال تنها با مشورت و توصیه پزشک میتوان از این مکمل ورزشی استفاده کرد.
عوارض گلوتامین چیست ؟
همانطور که اشاره کردیم بدن انسان خود قادر به تولید مقادیر اندکی از گلوتامین است. همچنین از طریق مصرف برخی از مواد غذایی که از آنها نیز نام بردیم، میتوانید گلوتامین را برای بدن خود تهیه نمایید تا با کمبود آن مواجه نشوید. اگر کمبود گلوتامین ندارید، هرگز نیازی به مصرف این اسید آمینه به شکل پودر یا قرص نیست. اما ورزشکاران معمولا به دلیل افزایش قدرت ورزشی خود از این مکمل استفاده میکنند زیرا به هنگام تمرینات ورزشی نیاز بدن به پروتئین بیش از حالت عادی است. بهتر است برای شروع مصرف مکمل گلوتامین از دوز 5 گرم در روز نموده و بعد در صورت لزوم مصرف را بیشتر نمایید.
گلوتامین در مقادیر مناسب و استفاده کوتاه مدت کاملا ایمن است اما در موارد نادر و همچنین مصرف دراز مدت ممکن است با عوارض همراه باشد که از جمله آنها میتوان به مشکلات گوارشی، درد قفسه سینه، ورم صورت و دهان، مشکلات تنفسی و همچنین واکنشهای آلرژیک اشاره کرد.
سخن پایانی
در این مقاله موارد منع مصرف گلوتامین را مورد بررسی قرار دادیم. به طور کلی گلوتامین در دسته مکملهای بدنسازی کاملا ایمن به شمار میآید که مزایای بینظیری را برای ورزشکاران حاصل میکند اما از آنجایی که ممکن است برای برخی از افراد با بیماریهای مختلف و برخی از گروههای سنی مناسب نباشد، در این مطلب توضیحات لازم را ارائه دادیم. هر پرسشی که در مورد مکمل glutamine در ذهن خود دارید، در پایان این مقاله در قسمت کامنتها درج نمایید تا در کمترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.