تناسب اندام و تغذیه

کدام ویتامین چاق کننده است؟

چاق شدن به همان اندازه که برای بسیاری از افراد ممکن است آزاردهنده باشد، برای برخی دیگر از افراد شاید یک آرزو به حساب آید. اگر شما از جمله افرادی هستید که تمایل به افزایش وزن دارند، باید بدانید که این افزایش وزن تا جایی می‌تواند مطلوب باشد که سبب اضافه وزن نشده و در واقع تناسب اندام شما را بهبود بخشد. اضافه وزن زیاد و چاقی از آنجایی‌که با بیماری‌های بسیاری همچون دیابت و فشار خون مرتبط است، می‌تواند بسیار خطرناک باشد. بسیاری از افراد که به دنبال روش‌های بی‌خطر برای افزایش وزن هستند، در مورد ویتامین چاق کننده سوال می‌کنند و می‌خواهند بدانند که آیا به کمک ویتامین‌ها یا مصرف قرص مولتی ویتامین می‌توانند به افزوده شدن وزن خود کمک کنند یا خیر.

آیا ویتامین ها باعث چاقی می شوند ؟

بدون شک ویتامین‌ها نقشی حیاتی در حفظ سلامتی بدن دارند. با هدف افزایش وزن مصرف ویتامین‌ها گزینه مناسبی به نظر نمی‌رسد زیرا ویتامین‌ها کالری ندارند که منجر به افزایش وزن شوند. برای چاق شدن مقدار کالری دریافتی در طی یک روز باید بیش از مقدار کالری باشد که از طریق انجام فعالیت‌های مختلف سوزانده می‌شود. اما باید به این نکته توجه کنید که ویتامین‌ها از طریق افزایش سنتز چربی، ایجاد مقاومت به انسولین و تنظیم متابولیسم می‌توانند در کاهش یا افزایش وزن موثر واقع شوند. بنابراین اگرچه ویتامین‌ها به طور مستقیم شبیه به قرص چاقی نمی‌توانند عمل کنند اما به طور غیر مستقیم با تاثیر روی متابولیسم در چاقی و لاغری می‌توانند موثر باشند.

از طرف دیگر اگر بخواهیم تجارب مصرف‌کنندگان را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که بسیاری از افراد عنوان می‌کنند که با مصرف ویتامین‌ها در قالب مکمل دچار افزایش اشتها شده و در نتیجه چاق‌تر می‌شوند. اما در میان ویتامین‌ها ویتامین چاق کننده کدام است؟

بیشتر بخوانید: بهترین ویتامین برای چاقی صورت کدام است ؟

ویتامین ها بر چند نوعند؟

ابتدا بهتر است شما را با انواع ویتامین‌ها آشنا کنیم. به تصویر زیر دقت کنید:

ویتامین‌ها در 2 گروه قرار می‌گیرند: محلول در آب و محلول در چربی. ویتامین‌های محلول در آب عموما به راحتی از بدن دفع می‌شوند اما ویتامین‌های محلول در چربی در اندام‌هایی مثل کبد ذخیره شده و جذب و دفع آنها خیلی راحت صورت نمی‌گیرد. رشد، نمو و ترمیم انواع بافت‌ها، اندام‌ها و سلول‌های بدن و همچنین تنظیم سوخت‌ و ساز و کمک به عملکرد صحیح ارگان‌های بدن در گرو مصرف کلیه ویتامین‌ها اعم از محلول در آب و محلول در چربی است.


انواع ویتامین

ویتامین چاق کننده

در ادامه این بحث به بررسی بعضی از ویتامین‎‌ها و املاح معدنی می‌پردازیم که در چاقی اثرگذار هستند:

ویتامین های گروه ب

در میان انواع ویتامین‌های مختلف ویتامین‌های گروه B بیش از بقیه ممکن است در افزایش اشتها و وزن اثرگذار باشند. ویتامین‌های گروه ب که شامل ویتامین B1، B2، B3، B5، B6، B7، B9 و B12 می‌شوند، در سوخت و ساز بدن تاثیری بسزا دارند. هنگامی‌که ذخایر ویتامین‌های ب در بدن کاهش یابد، فرد با کمبود اشتها مواجه می‌شود. در این صورت با مصرف مکمل‌هایی که حاوی این ویتامین‌ها هستند، فرد اشتهای بهتری پیدا کرده و با بیشتر غذا خوردن، افزایش وزن بیشتری را تجربه خواهد کرد. در این میان نقش ویتامین B12 کمی پررنگ‌تر از بقیه است.

آیا ویتامین B12 باعث چاقی می شود؟

از دست دادن اشتها یکی از علائم کمبود ویتامین ب12 است. این ویتامین فقط در منابع حیوانی یافت می‌شود. از این رو برای تامین آن حتما باید از مواد غذایی همچون گوشت قرمز، تخم مرغ، گوشت مرغ و ماهی استفاده کنید. به ویژه اگر گیاه‌خوار هستید ممکن است با کمبود این ویتامین مواجه باشید. در این صورت مصرف قرص ویتامین B12 به شما پیشنهاد می‌شود. ویتامین ب 12 در صورتی که با کمبود آن روبرو باشید، یک ویتامین چاق کننده می‌تواند به حساب آید.

 
ویتامین ب12

اسید فولیک چاق کننده است؟

یکی دیگر از ویتامین‌های گروه B که نام دیگر آن B9 است، اسید فولیک است. کمبود فولیک اسید در بدن ممکن است منجر به کم‌خونی شده و گلبول‌های قرمز خون را کاهش دهد. در برخی از منابع آمده است که فولیک اسید در افراد مبتلا به کمبود این ویتامین می‌تواند اشتها را تحریک کرده و تولید اسید معده را برای هضم غذا تحریک کند. اما در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد.

ارتباط میان ویتامین دی و چاقی

آیا ویتامین D یک ویتامین چاق کننده است؟ خیر؛ یکی از علائم کمبود ویتامین دی می‌تواند چاق شدن باشد. تحقیقات نشان می‌دهند که کمبود ویتامین D با افزایش شاخص توده بدنی ارتباطی مستقیم دارد. بنابراین با رفع این کمبود می‌توان متابولیسم را بهبود بخشیده و به کاهش وزن کمک کرد. متاسفانه کمبود ویتامین دی در بسیاری از افراد دیده می‌شود و عواقب ناخوشایندی دارد. منبع ویتامین دی نور خورشید است اما از منابع غذایی این ویتامین مثل ماهی‌های چرب و همچنین قرص ویتامین دی نیز برای کمک به جبران کمبود آن در بدن می‌توان استفاده نمود.

آیا قرص زینک چاق کننده است؟

کمبود روی می‌تواند روی حس چشایی و بویایی اثر نامطلوب گذاشته و از این جهت موجب شود تا فرد تمایل کمتری برای غذا خوردن داشته باشد. زینک در فعالیت بیش از 300 آنزیم در بدن نقش داشته و در تنظیم سوخت و ساز بدن نیز موثر است. اکثر افراد پس از مصرف قرص زینک یا قرص زینک پلاس دچار افزایش اشتها می‌شوند. در میان مواد معدنی به جرات زینک را تاثیرگذارترین عنصر در بهبود اشتها و افزایش وزن می‌توان دانست.

برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه کنید: آیا قرص زینک پلاس باعث چاقی می شود ؟


زینک

قرص آهن برای چاقی

آهن یک ویتامین چاق کننده نیست و اصلا در دسته املاح معدنی قرار می‌گیرد نه ویتامین‌ها. اما برخی شواهد مبنی بر اینکه می‌تواند در تنظیم سوخت و ساز بدن و چاقی و لاغری تاثیرگذار باشد وجود دارد. در منابع علمی قید نشده که قرص آهن می‌تواند منجر به چاقی شود. اما شواهد عینی بیانگر این هستند که این ماده معدنی ممکن است در بهبود اشتهای افراد اثر بگذارد. تیروئید به طور مستقیم با متابولیسم بدن سر و کار دارد. آهن عنصری است که برای فعال شدن هورمون‌های تیروئیدی ضروری به نظر می‌رسد. از این رو ممکن است چاق شدن پس از مصرف قرص آهن را بتوان به این عامل مرتبط دانست. البته دقت کنید که این میزان چاقی بسیار کم است و مکمل آهن را نمی‌توان یک قرص چاق‌کننده به حساب آورد.

بیشتر بدانید: آیا قرص آهن باعث چاقی صورت و بدن می شود ؟

آیا قرص مولتی ویتامین مینرال چاق کننده است ؟

در یک جمله باید گفت بله؛ قرص مولتی ویتامین مینرال می‌تواند به طور غیر مستقیم روی چاقی اثر بگذارد. مولتی ویتامین مینرال فرآورده‌ای است شامل ویتامین‌ها و مواد معدنی. هیچ ویتامین و ماده معدنی وجود ندارد که کالری داشته باشد و منجر به اضافه شدن وزن شود. اما چنانچه شرح دادیم برخی از مواد مغذی مثل ویتامین‌های گروه B با تاثیر روی اشتها می‌توانند ویتامین چاق کننده به شمار آیند.

ترکیبات داخل مولتی ویتامین مینرال و کمبودهای مواد مغذی در بدن هر فرد هستند که تعیین می‌کنند این محصول می‌تواند منجر به چاقی شود یا خیر. یعنی چنانچه از ویتامین‌هایی مثل ویتامین‌های ب و عناصری همچون زینک در مولتی ویتامین استفاده شده باشد و فرد نیز نسبت به آنها کمبود داشته باشد، احتمال افزایش اشتها و چاق شدن بیشتر می‌شود. اما اگر فرد کمبود مواد مغذی در بدن خود نداشته باشد، ممکن است با مصرف مولتی ویتامین هیچ افزایش وزنی مشاهده نشود.

معرفی مکمل های غذایی اشتها آور و چاق کننده

مکمل‌هایی که در ادامه به شما معرفی می‌شوند، قابلیت فروش در داروخانه را دارند. یعنی از استاندارهای لازم برخوردار بوده و کاملا ایمن و مطمئن هستند. پس اگر نیاز است در استفاده از آنها تردید به خرج ندهید:

ساشه فست میل استاندارد اسمارت نوتریشن

28 نوع ویتامین و ماده معدنی در این مکمل غذایی وجود دارد که برطرف شدن کمبود مواد مغذی در بدن کمک می‌کنند. این محصول انتخابی مناسب برای افرادی است که از کمبود وزن رنج می‌برند. در این فرآورده 8 ساشه 54 گرمی وجود دارد که به تامین پروتئین مورد نیاز بدن نیز کمک می‌کند. فیبر، کربوهیدرات و چربی نیز در این محصول وجود دارد. تمام ویتامین‌ها و املاح معدنی که در افزایش اشتها می‌توانند تاثیرگذار باشند در ساشه فست میل استفاده شده است. کافیست محتویات ساشه را در مقداری آب حل کرده و مورد مصرف قرار دهید.

 
ساشه فست میل

 
فست میل- حاوی ویتامین چاق کننده

پودر انترامیل پر پروتئین کارن

انواع ویتامین چاق کننده را در پودر انترامیل پر پروتئین کارن می‌توانید بیابید. این پودر در کنار ویتامین‌ها و مواد معدنی، محتوای بالایی پروتئین داشته و برای افراد دارای سوء تغذیه بسیار مناسب است. پودر انترامیل با داشتن اینولین در تقویت فلور روده و جلوگیری از اسهال و یبوست نیز تاثیر دارد. افراد مبتلا به بیماری سلیاک نیز می‌توانند از این فرآورده استفاده کنند زیرا فاقد گلوتن است. این پودر را در ترکیب با آب یا شیر می‌توانید مورد استفاده قرار دهید. همچنین تغذیه با لوله نیز برای بیماران مقدور است. فقط کودکان زیر 4 سال نباید از این پودر استفاده کنند.

 
انترامیل


خرید انترامیل

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا برای کمک به چاقی از قرص مخمر آبجو نیز می‌توانید استفاده کنید.

کلام آخر

در پاسخ به این پرسش که کدام ویتامین چاق کننده است می‌توان گفت که ویتامین‌ها چاق کننده نیستند زیرا هیچ کالری ندارند. چاقی زمانی به وجود می‌آید که فرد مقدار کالری که می‌سوزاند کمتر از مقدار کالری باشد که با خوردن غذاها دریافت می‌کند. اما بعضی ویتامین‌ها و مواد معدنی به طور غیر مستقیم در چاقی اثرگذارند. به ویژه اگر کمبود این ریزمغذی‌ها در بدن فرد وجود داشته باشد، با جبران این کمبود می‌توان بی‌اشتهایی را برطرف نموده و به چاق شدن کمک کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا