احساس سیری زودرس چگونه ایجاد و درمان میشود؟
بعد از خوردن چند لقمه غذا فورا سیر میشوید و دست از غذا خوردن میکشید؟ حس میکنید از احساس سیری زودرس رنج میبرید؟ سیری زود هنگام به مرور ممکن است باعث کمبودهای تغذیهای شده و سطح ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و … را در بدن کاهش دهد. پس برای درمان آن لازم است تا اقداماتی را انجام دهید. ابتدا بهتر است علت احساس سیری زودرس مشخص شود. با ما همراه باشید.
احساس سیری زودرس یعنی چه؟
برای اینکه مواد مغذی در بدن انسان در حد کافی وجود داشته باشند و به حفظ سلامتی کمک کنند، لازم است هر فرد به مقدار مطلوب کالری به بدن خود برساند. اینکه شما به چه مقدار کالری در طول روز نیاز دارید، بستگی به سن، جنسیت، قد و وزن، سطح فعالیت بدنی و ژنتیک دارد.
- وقتی شما تنها پس از خوردن چند لقمه غذا بدون اینکه بتوانید یک وعده غذایی را تمام کنید، احساس سیری میکنید و دیگر قادر به خوردن غذا نیستید، به این معناست که از مشکل سیری زود هنگام رنج میبرید. در دراز مدت این مشکل کمبودهای تغذیهای را به دنبال خواهد داشت.
در مقابل افرادی هم وجود دارند که مایلند جهت جلوگیری از چاقی مقدار کمی غذا خورده و سریع دست از غذا خوردن بکشند. اگر ورزش میکنید، مکمل پروتئین وی گزینه خوبی برای ایجاد احساس سیری در شما میتواند باشد.
علائم احساس سیری زودرس
احساس سیری زودرس اغلب با علائم زیر همراه است:
- ناتوانی در مصرف یک وعده غذایی کامل
- احساس سیری بعد از خوردن مقدار کمی غذا
- حالت تهوع و استفراغ هنگام غذا خوردن
اگر سیری زودهنگام به دلیل بیماریهای زمینهای بوده و با علائم زیر همراه باشد، در این صورت معاینه توسط پزشک ضروری است:
مشکل در بلع، سرفه کردن، گلو درد، گاز و نفخ معده، سوء هاضمه، درد قفسه سینه، اختلال در تنفس، حالت تهوع و استفراغ، دلدرد، افزایش یا کاهش وزن، مدفوع سیاه، تورم در مچ پا و تاخیر در بهبود زخمها.
برای جبران کمبود مواد مغذی در بدن خود میتواند از مولتی ویتامین استفاده کنید تا با مصرف آن ویتامینها و مواد معدنی برای بدن تامین شوند.
علت احساس سیری زودرس
هر عاملی که در تخلیه معده اختلال ایجاد کند باعث میشود شما سریعتر احساس سیری کنید. مهمترین علل سیری زودهنگام به شرح زیر است:
گاستروپارزی مهمترین علت سیری زودرس
شایعترین علت احساس سیری زودرس گاستروپارزی است. احساس سیری خیلی زود به سراغ افراد مبتلا به گاستروپارزی میرود زیرا غذاها بیشتر از مدت زمان معمول در معده این افراد میماند. علت ابتلا به گاستروپارزی در بیشتر موارد دیابت است. این بیماری باعث آسیب به عصب تنظیم کننده حرکت معده میشود.
اگر دچار گاستروپارزی هستید، ممکن است علائم دیگری مثل نفخ، حالت تهوع، سوزش سر دل، دلدرد و از دست دادن اشتها را هم تجربه کنید. این بیماری همچنین میتواند به دلیل پارکینسون، ام اس، بیاشتهایی و پرخوری عصبی، جراحی روده و مصرف برخی داروها ایجاد شود.
سرطان
یکی از عوارض داروها و درمانهایی که برای سرطان استفاده میشود، ممکن است احساس سیری زودرس باشد. کاهش وزن، بی اشتهایی و تغییرات حس چشایی نیز اغلب در مبتلایان به سرطان دیده میشود.
سندرم روده تحریک پذیر یا IBS
یکی دیگر از علل احساس سیری زودرس IBS است. این بیماری روده بزرگ را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث میشود تا فرد در ناحیه شکم احساس درد داشته باشد. نفخ، گاز معده، اسهال و یبوست نیز از دیگر علائم سندرم روده تحریک پذیر میتواند باشد.
- نکته: احساس سیری زودرس اگر با حالت تهوع، سوء هاضمه، دلدرد، تغییر رنگ مدفوع، مشکل در بلع، گلودرد و مشکل در تنفس همراه باشد ممکن است به یکی از این بیماریها مبتلا باشید: زخم معده، رفلاکس معده، بزرگ شدن کبد، آسیت (آب آوردن شکم)، یبوست یا انسداد خروجی معده.
تشخیص احساس سیری زود هنگام
احساس سیری زودرس ممکن است یکی از علائم مشکلات گوارشی باشد. به منظور تشخیص دقیق پزشک باید سابقه پزشکی فرد را در نظر بگیرد و معاینه فیزیکی انجام دهد. همچنین ممکن است آزمایشات زیر لازم باشد:
- شمارش کامل خون (خونریزی داخلی را مورد بررسی قرار میدهد.)
- آزمایش مدفوع: به تشخیص خونریزی روده کمک میکند.
- سونوگرافی شکم: در این روش از امواج صوتی برای بررسی ناهنجاریهای داخل معده استفاده میشود.
- اشعه ایکس برای بررسی دستگاه گوارش
- آندوسکوپی فوقانی: از یک دوربین کوچک برای مشاهده داخل دستگاه گوارش فوقانی استفاده میشود..
- اسکن تخلیه معده
- بلعیدن کپسول smart pill: با بلعیدن این کپسول میتوان سطح pH، فشار و دما را در سراسر سیستم گوارشی اندازه گرفت.
درمان احساس سیری زودرس
درمان احساس سیری زودرس به طور کامل به علت ایجاد آن بستگی دارد. با این حال چند توصیه کلی وجود دارند که معمولا استفاده میشوند:
- خوردن چند وعده غذایی کوچک در طی روز
- مصرف غذاهای مایع یا پوره شده
- مصرف کمتر فیبر و چربی
- مصرف دارو برای کاهش اختلالات معده و دستگاه گوارش
- استفاده از محرکهای اشتها یا قرص و شربت اشتها آور
دقت داشته باشید که برخی از عوامل ایجاد کننده احساس سیری زودرس نیاز به جراحی دارند. بسته به نوع و شدت بیماری زمینهای، پزشک ممکن است یکی از روشهای زیر را توصیه کند:
- تحریک الکتریکی معده برای اشتها: در این روش پالسهای کوچکی از الکتریسیته را به معده میفرستند تا از حالت تهوع یا استفراغ جلوگیری کند.
- لوله تغذیه: لولههایی هستند که از طریق بینی وارد شده و به پایین معده میروند.
- تغذیه کامل وریدی: در این روش از کاتتر برای تغذیه فرد به شکل مایع استفاده میشود.
- ژژنوستومی: از یک لوله برای رساندن مواد مغذی به طور مستقیم به قسمت کوچکی از روده استفاده میشود.
عوارض نامطلوب عدم درمان احساس سیری زودرس
سیری زودرس در صورت تداوم منجر به کمبود مواد مغذی در بدن انسان میشود. افراد مبتلا به سیری زود هنگام در معرض ابتلا به کمبود:
- پروتئین
- آهن
- ویتامین B12
- اسید فولیک
- کلسیم
وقتی غذای کافی نخورید، ممکن است علائم دیگری را هم تجربه کنید. مثل: کاهش وزن ناخواسته، ضعف عضلانی، خستگی، انرژی کم، اختلال در عملکرد مغز و اندامها. کمخونی و پوکی استخوان از مهمترین پیامدهای تغذیه ناکافی است. بنابراین حتما باید برای درمان این مشکل به پزشک مراجعه نمایید.
کمبود کدام ویتامین باعث بی اشتهایی می شود؟
یکی از مهمترین عوامل ایجاد بیاشتهایی به کمبود ویتامینهای گروه B مربوط میشود. این گروه از ویتامینها 8 ویتامین را در بر میگیرند که کاهش سطح هر یک از آنها در بدن میتواند منجر به بیاشتهایی شود. خوشبختانه ویتامینهای ب در بسیاری از غذاها یافت میشوند. همچنین میتوانید از قرص ویتامین ب کمپلکس استفاده کنید تا کمبود بدن جبران شود.
کلام پایانی
احساس سیری زودرس با در نظر گرفتن عامل آن هرچه سریعتر باید مداوا شود زیرا باعث کمبود مواد مغذی و پروتئینها در بدن خواهد شد. در این صورت مشکلات عدیدهای برای سلامتی ایجاد میشود. به همه راهکارهای موثر برای درمان این مشکل در این مقاله اشاره کردیم و امیدواریم این مطالب برای شما مفید باشند.