راه کوچک کردن معده بدون جراحی
کوچک کردن معده
حتما شما هم شنیدهاید که کوچک کردن معده با کمتر غذا خوردن امکان پذیر است. یا شاید حتی از کسانی که برای مدتی رژیم غذایی لاغری را امتحان کردهاند، شنیده باشید که احساس میکنند معدهشان کوچکتر شده است! اما این اصطلاح چقدر واقعیت دارد؟
معده تا حدی شبیه به یک بادکنک است که وقتی چیزی میخورید یا مینوشید، کشیده شده و افزایش حجم پیدا میکند و وقتی که خالی است، به اندازه واقعی خود برمیگردد. اندازه این عضو در اکثر افراد بزرگسال، حتی با وزنهای متفاوت، تقریبا یکسان است.
طول معده خالی در طویلترین نقطه آن حدودا 30.5 سانتی متر و عرض آن حدود 15.2 سانتی متر است. معده میتواند منبسط شده و تا حدود 1 لیتر غذا را در خود جای دهد. بعد از هضم غذا، اندازه آن به حالت طبیعی برمیگردد.
معده به طور مداوم در حال انبساط و انقباض است تا غذا را در خود جای داده و فرآیند هضم را انجام دهد. تغییر اندازه فیزیکی معده با تغییر در مقدار غذا خوردن و کم کردن آن امکان پذیر نیست. پس کم غذا خوردن به مدت طولانی به کوچک کردن معده در طول زمان کمکی نمیکند. تنها راه کوچک کردن معده به صورت فیزیکی و دائمی، انجام عمل جراحی است.
بیشتر بخوانید: بالن معده چیست؟
شما میتوانید با پیروی از یک رژیم کاهش وزن و خوردن غذاهای سالم به مرور زمان، چربیهای بدن خود را کاهش دهید؛ اما این کار تغییری در سایز معده شما ایجاد نمیکند. در واقع وقتی مردم از اصطلاح کوچک کردن معده در اثر کمتر غذا خوردن استفاده میکنند، احتمالا به تاثیر کشیده شدن معده روی اشتها اشاره دارند.
بیشتر بخوانید: لاپاراسکوپی معده چیست و چگونه انجام میشود؟
تاثیر کشش معده روی اشتها
کنترل اشتها به طرق مختلفی توسط معده و مغز انجام میشود. یکی از این راهها، انتقال پیامهایی است که از طریق اعصاب، زمانی که معده به مقدار مشخصی کشیده میشود، انجام میشود. مثلا عصب اصلی که پیامها را از معده به مغز منتقل میکند، عصب واگ است.
عصب واگ سلولهای عصبی متفاوتی دارد که پیامهایی را درباره میزان پر بودن معده و انواع مواد مغذی در آن به مغز ارسال میکنند. هنگامیکه معده پر از غذاست و کشیده میشود، سیگنالهایی از عصب واگ به مغز فرستاده میشوند تا پیام سیری و توقف غذا خوردن به فرد منتقل شود.
اگرچه کوچک کردن معده ممکن نیست، اما میتوان نحوه سازگاری آن را با احساس گرسنگی و سیری تغییر داد. محققان دریافتهاند که با گذشت زمان، میتوانید عادت کنید که با مصرف مقادیر غذای کمتر از معمول نیز احساس سیری داشته باشید.
از طرف دیگر، وقتی معده خالی است، اعصاب معده ممکن است پیامهایی را به مغز ارسال کنند که روی هورمونهایی مانند گرلین تأثیر بگذارد. گرلین به هورمون گرسنگی معروف است؛ زیرا باعث تحریک احساس گرسنگی میشود.
البته اندازه معده تنها عاملی نیست که بر گرسنگی تأثیر میگذارد. عواملی مانند قند خون پایین، فکر یا بوی غذاها و بسیاری موارد دیگر نیز بر این احساس تأثیرگذارند و در اشتها نیز نقش دارند. کنترل اشتها نسبت به تلاش برای کوچک کردن معده راه موثرتری برای کاهش وزن یا کنترل افزایش وزن است.
بهترین راه برای کاهش اشتها
وقتی در حال کاهش وزن هستید، گرلین میتواند دشمن شما باشد. در این زمان، گرلین برای حفظ تعادل در بدن افزایش مییابد. اما نباید امید خود را از دست بدهید! راههای زیر را برای کنترل اشتها امتحان کنید:
- به جای وعدههای غذایی سنگین، در طول روز چند وعده غذایی سبک بخورید.
همانطور که گفتیم، این کار اگرچه به کوچک کردن معده کمکی نمیکند؛ اما میتواند به مرور زمان معده شما را تمرین دهد تا احساس رضایت و سیری بیشتری با خوردن وعدههای غذایی کوچکتر داشته باشید. این عادت به ثابت نگه داشتن سطح قند خون شما نیز کمک میکند و میل شدید به شیرینیجات و کربوهیدراتها را کاهش میدهد.
- قبل از غذا خوردن آب بنوشید.
این کار میتواند به پر و کشیده شدن معده و افزایش احساس سیری قبل از صرف غذا کمک کند.
- رژیم غذایی شامل گزینههای سالم داشته باشید.
رژیم غذایی سالم حاوی پروتئینهای بدون چربی، فیبر کافی و منابع چربی سالم مانند آجیل و آووکادو است. سلولهای مخاط معده این غذاها را به عنوان موارد مفید برای بدن تشخیص میدهند و از این طریق، احتمال افزایش هورمونهای گرسنگی مانند گرلین کاهش پیدا میکند.
- وقتی هوس خوردن چیزی پیدا کردید، قبل از خوردن آن 10 تا 15 دقیقه صبر کنید.
گاهی اوقات، با صرف زمان بیشتر قبل از تسلیم شدن به هوس غذا خوردن، این هوس از بین میرود و متوجه میشوید که واقعا احساس گرسنگی نداشتهاید.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز شرح دادیم، به غیر از جراحی، راهی برای کوچک کردن معده وجود ندارد. شما میتوانید از طرق مختلف مانند ایجاد تغییرات سبک زندگی، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و داشتن فعالیت ورزشی، چربیهای بدن خود را کاهش دهید. چربی بیش از حد در بدن میتواند به مشکلات سلامتی متعددی مانند سرطان، دیابت نوع 2، بیماری قلبی و… منجر شود. شما میتوانید با مصرف وعدههای غذایی کوچکتر و انتخاب گزینههای غذاهایی سالم به کنترل اشتهای خود کمک کنید. کنترل اشتها به کاهش چربیهای بدن و کنترل وزن کمک خواهد کرد.