اهمیت مراقبت از پوست در هنگام باغبانی
بیشتر ما با رسیدن فصل بهار و گرمتر شدن هوا، بیش از زمانهای دیگر برای گردش، لذت بردن از هوای معتدل بهاری و باغبانی در محیط باز به طبیعت میرویم. آکادمی درماتولوژی امریکا برای حضور بهتر و بیشتر در محیطهای رو باز در فصل بهار، توصیههایی دارد. حتماً متن زیر را بخوانید تا با این توصیهها آشنا شوید.
کاشتن گل و گیاه و باغبانی در فصل بهار، فعالیت بسیار لذتبخشی است، اما اگر هنگام کارهای باغبانی در طبیعت به خودتان آسیبی وارد کنید، با گیاه سمی در تماس باشید یا به ماده طبیعی حساسیت داشته باشید، لذت این حس خوب برایتان کمتر میشود.
باغبانی و سر و کار داشتن با گل و گیاه در طبیعت اثرهایی دارد، مثل
- گزیدگی و نیش حشرات
- بریدگی و خراش پوست
- عفونت
- حساسیت پوستی و تنفسی به برخی گیاهان
بیشتر این موارد خیلی راحت درمان میشوند. ولی، در بعضی موارد احتمال ایجاد بیماریهای دیگری مثل بیماری لایم، عفونت قارچی و کزاز هم وجود دارد، پس باید مراقب باشیم. یادتان باشد، همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
برای پیشگیری از اختلالهای پوستی نکات زیر را رعایت کنید
1) در هنگام باغبانی لباس محافظ بپوشید
همهی بخشهای یک گیاه ،از شیره تا تیغ و خار آن، میتواند به پوست آسیب برساند. همچنین بر اثر تماس با گیاهان، ممکن است دچار حساسیت شوید. پس، برای محافظت بیشتر از پوست خود وقتی در طبیعت هستید از لباسهایی استفاده کنید که قسمتهای مختلف پوستتان را بپوشاند. یعنی از لباس آستین بلند، شلوار، جوراب، دستکش و کفشی که تمام پا را بپوشاند، کمک بگیرید.
2) از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید
حتماً وقتی کنار دریا هستید، از ضد آفتاب استفاده میکنید. ولی، یادتان باشد هنگامی که در فضای آزاد هستید هم باید ضد آفتاب بزنید، مثل زمان گشت و گذار در طبیعت و باغبانی. پس، برای کم کردن آفتاب سوختگی صورت، سرطان پوست، پیری زودرس پوست، چین و چروک و لکهای پوستی، از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید.
- قبل از رفتن به محیط رو باز، روی تمام قسمتهای پوست که در برابر آفتابند، از کرم ضد آفتاب طیف گسترده و ضد آب با SPF بالای 30 استفاده کنید. حتماً هر دو ساعت یکبار آن را تکرار کنید.
- یادتان باشد، هیچ ضد آفتابی کاملاً جلوی تابش UV آفتاب را نمیگیرد. به همین دلیل بهتر است تا حد ممکن از کلاه، آفتاب گیر و عینک هم استفاده کنید.
- اگر باغچه یا حیاط شما سایهبان ندارد، خودتان از چتر استفاده کنید.
- تا جایی که ممکن است، زمانهایی که تابش آفتاب شدید نیست به محیطهای رو باز بروید. یعنی غیر از 10 صبح تا 2 بعد از ظهر.
3) مراقب حشرات باشید
- از محصولات بدون عطر استفاده کنید. حشرات جذب مواد معطر، عطرها و اسپریهای بدن میشوند.
- اگر حشرهای بدن شما را نیش زد، به جای کشتن، آن را از بدن خود دور کنید تا از خطر نیش و گزیدگی در امان باشید.
- همچنین میتوانید از محصولات دفع کنندهی حشرات در هنگام باغبانی استفاده کنید.
- هم از کرم ضد آفتاب و هم از دفع کننده حشرات، به طور جداگانه استفاده کنید. چون ضد آفتاب را باید روی تمام نقاط پوست که در معرض آفتاب هستند بزنید و مصرف آن را تکرار کنید،در حالی که دفع کننده حشرات را باید به مقدار مشخص، روی نقاط خاصی بزنید و نیازی نیست آنها را تجدید کنید.
- وقتی کارتان تمام شد، تمام نقاط بدن خود را با دقت کنترل کنید تا اگر کنه به پوستتان چسبیده، آن را جدا کنید. قسمتهای مورد علاقه کنهها برای تکثیر و رشد، نواحی گرم و مرطوب بدن مثل پنجهی پا، خط رویش مو، کشالهی ران و زیر بغل است.
4) برچسب محصولات کشاورزی را قبل از مصرف بخوانید!
بیشتر محصولات از جمله حشره کشها و علف کشها اگر درست مصرف نشوند، ممکن است آثار جانبی خفیف تا شدیدی ایجاد کنند، مثل حساسیت پوستی و سوختگیهای شدید.
در صورت بروز این علائم، توصیههای گفته شده روی برچسب سم را بخوانید. این ترکیبات ممکن است باعث خشکی پوست شوند، بعد از شستشوی پوست، از کرمهای مرطوب کننده مناسب پوست خود استفاده کنید.
5) زخم ایجاد شده را زود درمان کنید
اگر در هنگام باغبانی یک بریدگی کوچک یا سوراخ شدگی در پوستتان ایجاد شده است، به سرعت، آن را درمان کنید. اول آن را با یک شویندهی مناسب بشویید. بعد، یک داروی ترمیم کنندهی مناسب روی زخم بمالید.
برای گلکاری بعدی، زخم را با یک باند بپوشانید، از یک دستکش تمیز استفاده کنید و باند را هر روز عوض کنید تا زخم ترمیم شود.
6) مراقب سم پیچک، بلوط و سماق باشید!
آکادمی درماتولوژی امریکا بیان میکند که این گیاهان عامل ایجاد حساسیت پوستی در 85 درصد افرادی هستند که با شیرهی گیاه تماس دارند.
- برای اینکه از عوارض پوستی و حساسیتی که گیاهان ایجاد میکنند با خبر شوید، اول بهتر است این گیاهان را بشناسید تا تماس کمتری با آنها داشته باشید.
- از لوسیون حاوی بنتوکواتام استفاده کنید، این لوسیون از پوست در برابر روغن پیچک و بلوط محافظت کند. این لوسیون کمک میکند که پوست روغن این گیاهان را جذب نکند. یادتان باشد که 15 دقیقه قبل از تماس با گیاه لوسیون را مصرف کنید. همچنین، هر 4 ساعت یکبار مصرف آن را تکرار کنید.
- ممکن است روغن و عصارهی پیچک، بلوط و سماق روی وسایل باغبانی هم مانده باشد و حساسیت ایجاد کند. شستن دستها، وسایل و ابزار باغبانی و لباسها اثر این مواد حساسیتزا را کمتر میکند.
7) به محض پایان کار باغبانی و گلکاری، دوش بگیرید و لباسهای خود را عوض کنید
عصاره، گرده و بخشهای دیگر گیاه ممکن است به لباس و بدن شما بچسبند. برای محافظت از پوست خود بعد از باغبانی و گلکاری، دوش بگیرید و لباس تمیز بپوشید. مطمئن شوید قبل از باغبانی لباسهایی را بپوشید که قبلاً آنها را شستهاید.
تجربه شما
مشتاق ارتباط با شماییم. پس، هرگونه پیشنهاد، انتقاد و سوالی که دارید را با ما در میان بگذارید.
منابع:
https://www.aad.org/skin-care-secrets/prevent-skin-problems-gardening