از بین بردن جای جوش با لیزر پوست
ستاره | سرویس آرایش و زیبایی – جوش صورت یا آکنه از مشکلات رایجی است که علاوه بر کاهش اعتماد به نفس، افسردگی و… برای فرد، عوارضی طولانی مدت مانند جای جوش و اسکار را نیز به همراه دارد. این خود موضوعی است که کدام روش درمانی برای از بین بردن جای جوش بهتر است؟ آیا میتوان از روشهای طبیعی استفاده کرد؟ و آیا مدت زمان گذر از بیماری تأثیر در درمان جای جوش دارد یا خیر؟
تشخیص جوش صورت (آکنه) چگونه است؟
در بسیاری از افراد جوشهای چرکی صورت و بدن بدون برجای گذاشتن هر گونه اسکار بهبود مییابد. اما در گروه کوچکی از بیمارانی که آکنههای شدید و گاهی مواقع خفیف دارند ممکن است جای جوش به شکل قرمزی یا لکهای قهوه ای رنگ؛ فرورفتگی و چال شدن پوست و گاهی به صورت اسکار هیپرتروفیک باقی بماند. برای درمان جای جوش صورت با توجه به نوع ضایعه ممکن است اقدامات گوناگون و متعددی لازم باشد.
تشخیص آکنه و جوش صورت و بدن، یک تشخیص کلینیکی است. پزشک با معاینه بیمار دچار عارضه پوستی و با مشاهده نوع ضایعات، ضمن تشخیص بیماری، شدت آن را نیز تشخیص میدهد تا روند درمان را برای از بین بردن جوش و درمان جای جوش صورت برنامه ریزی نماید. از این روی ارزیابی شدت آکنه و جوش صورت مهمترین وسیله جهت تعیین راهکار درمانی برای از بین بردن جوش میباشد.
هرگونه دستکاری جوشها در فاز حاد باعث گسترش عفونت و افزایش واکنشهای التهابی شده و در نهایت شانس بروز اسکار و جای جوش را افزایش میدهد
در این گروه از افراد برای درمان جای جوش صورت اقدامات متعددی نظیر میکرودرم، پیلینگ، سای سیژن و حتی لیزر ممکن است لازم باشد
جای جوشها به چه شکل و چند دسته تقسیم میشوند؟
بطور کلی جای جوش (اسکار آکنه) را میتوان به دو بخش تقسیم کرد:
- اسکارهای فرو رفته یا آتروفیک
- اسکارهای برجسته یا هیپرتروفیک
اغلب ضایعات آکنه سبب اسکارهای فرو رفته میشوند که آنها را میتوان به سه دسته از نظر ظاهری تقسیم کرد. این تقسیم بندی بسیارمهم است چرا که درمان اسکار بسته به نوع آن و شکل اسکار تفاوت میکند.
اسکارهای دره ای شکل یا rolling scar: بصورت نواحی موجدار و فرورفته ۴ تا ۵ میلی متری یا بیشتر هستند. در واقع یک ظاهر موجدار را به صورت فرد میدهد. عمق کم و دهانه پهن دارند.
اسکارهای واگنی یا boxcar: بشکل نواحی فرورفته کم عمق یا عمیق با جدار مشخص و زاوبه راست در گوشههای آن شبیه واگن قطار مشخص میشوند.
اسکارهای چکشی یا ice pick: بصورت فرورفتگیهای تیز و عمیق در صورت که همانند فرو رفتن نوک چکش در پوست میباشد.
توجه کنید:
بطور کلی فرد زمانی بایستی جهت درمان و اصلاح اسکار آکنه خود مراجعه کند که حداقل سه ماه ضایعه آکنه نداشته باشد و جوشهای وی درمان شده باشد. و نیز اگر تحت درمان با آکوتان بوده است, حداقل ۶ ماه از قطع درمان آکوتان گذشته باشد.
مهم است که فرد مراجعه کننده انتظارات معقول از نتیجه درمان داشته باشد. اسکارها جز در مواردی، هرگز بصورت کامل و ۱۰۰% رفع نمیشوند و کاملاً شبیه پوست نرمال نخواهند شد. لذا انتظار محو شدن کامل یک جوشگاه بطور کامل فرضاً توسط یک یا دو جلسه لیزر امری غیر واقعی است.
از بین بردن جای جوش با لیزر
لیزر درمانی یک روش درمانی غیر تهاجمی است که جایگزین مناسبی برای جراحی اسکار صورت میباشد.
در این روش با استفاده از اشعه، جای جوش را برطرف میکنند. اشعه لیزر تا لایههای عمیق پوست نفوذ میکند و سبب تحریک کلاژنسازی و ایجاد سلولهای جدید در پوست میشود. به همین خاطر ممکن است بلافاصله بعد از انجام لیزر درمانی، شاهد بهبود اسکارها نباشید و تا کامل شدن روند کلاژنسازی باید کمی منتظر بمانید.
- روش رادیوفرکوئنسی فراکشنال: این روش درمانی بهترین روش برای جای زخمهای عمیق باقیمانده بر روی پوست است. عمق درمان در این حالت میتواند تا ۳.۵ میلی متر باشد. این روش همچنین میتواند مزیت لیفت پوست صورت و جوان سازی آن را نیز برای بیمار به همراه داشته باشد. به این ترتیب این روش درمانی میتواند بهبودهای چشمگیر برای پوست بیمار ایجاد کند.
- روش لیزر CO2 فراکشنال: این روش یک راهکار ایده آل برای جای زخمی است که باعث جمع شدن پوست شده باشد و عمق درمان آن تا ۱.۵ میلی متر میباشد. این روش میتواند پوست شما را صاف تر و روشن تر کند. علاوه بر این هزینه استفاده از این روش تا حدود زیادی در مقایسه با سایر روشها مقرون به صرفه است.
- روش لیزر Q سوئیچ Nd:YAG: این روش درمانی در درمان لکههای رنگی پوست و زخمهای بافتی، نسبت به سایر روشها برتری دارد. در این حالت معمولاً جای جوشها بنفش یا قهوه ای به نظر میرسند، اما زمانی که این زخمها بطور مؤثر با استفاده از لیزر درمان شوند، پوست بیمار بطور قابل توجه روشن تر به نظر میرسد و درخشش و صاف بودن آن افزایش پیدا میکند. این روش همچنین دارای این مزیت اضافی است که نیازی به ریکاوری ندارد و حداقل درد را برای بیمار دارد.
افرادی که سابقه مثبت خانوادگی اسکار آکنه دارند در معرض خطر بیشتری برای بروز جای جوش و اسکار آکنه دارند. این افراد برای درمان جای جوش صورت نیاز به مراقبتهای گسترده تری دارند.