درمان کک مک در طب سنتی
ستاره | سرویس آرایش و زیبایی – کک مکها، لکههای قهوهای تیره یا روشن هستند، که گروههایی از سلولهای پوستی حاوی رنگدانه ملانین را ایجاد میکنند. این سلولها در اثر تابش خورشید، تولید ملانین را بیشتر میکنند و پوست به تدریج، حالت کدر و قهوهای پیدا میکند. دلایل افزایش تولید ملانین، حفاظت پوست در برابر اشعه خورشید است. در این مقاله پس از آگاهی از علت بروز کک مک به روشهای درمان کک مک در طب سنتی میپردازیم.
دلایل بروز کک مک چیست؟
برخلاف خالها که برجسته هستند، کک مکها کاملاً صاف بوده و چرکی و دردناک نیستند. هیچ کس با کک مک متولد نمیشود، حتی افرادی که از لحاظ ژنتیکی مستعد هستند؛ بلکه این لکهها، در اثر قرار گرفتن در معرض آفتاب، بروز میکنند. کک مک علاوه بر صورت، در قسمتهایی از بدن که در معرض آفتاب هستند نیز ظاهر میشود. همچنین، اگر کک مک یک مشکل خانوادگی باشد، به احتمال زیاد در همه افراد خانواده بروز میکند. گفته شده است که تغییرات هورمونی، نیز میتوانند باعث ایجاد کک مک شوند. همچنین، از دیگر دلایل بروز کک مک، تجمع مواد زائد در کبد است.
البته جای نگرانی نیست؛ چرا که با رعایت رژیم غذایی مناسب و مراقبت از پوست در برابر نور خورشید و شیوههای درمانی سنتی و مدرن، میتوان این مشکل را بر طرف کرده و از بروز آن پیشگیری کرد. در ادامه میتوانید با خوراکیهای مفید و شیوههای درمان کک مک در طب سنتی آشنا شوید.
خوراکیهای مفید در درمان کک مک
مصرف سبزی شاهی همراه با سالاد و مغز تخم خربزه در درمان کک مک بسیار مؤثر هستند. یکی دیگر از خوراکیهای مفید برای درمان کک مک و شفافسازی پوست، پیاز است. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C نیز تأثیر قابل توجهی در کاهش بروز کک مک دارد؛ خوراکیهایی مثل لیمو، پرتقال، مرکبات، فلفل قرمز و کلم بروکلی. قابل ذکر است که خیار و ریحان و ماش نیز تأثیرات مفیدی در بهبود کک مک دارند.
همچنین غذاهایی مثل آش تمر هندی، آش زرشک، آش جو، آش عدس، آش چغندر و آش آبغوره نیز برای بهبود اثرات کک مک توصیه شدهاند.
درمان کک مک در طب سنتی
روشهای سنتی درمان کک مک که در کتاب قانون ابن سینا ذکر شده است، عبارتند از :
- پونه کوهی؛ یکی از گیاهان مؤثر در درمان کک مک است. به همین منظور، پونه کوهی را آسیاب کرده و در سرکه حل کنید و روی پوست بمالید و پس از دو دقیقه آن را بشوئید. این درمان را دو بار در هفته تکرار کنید.
- پوست کدو نیز از جمله مواد مؤثر در درمان کک مک در طب سنتی محسوب میشود. پوست کدو را بکوبید و با سرکه مخلوط کرده و به حالت خمیری درآورید و به صورت پماد استفاده کنید.
- بورک و کتیرا را به نسبت مساوی با هم ترکیب کرده و به صورت قرص در بیاورید؛ برای مصرف، این قرصها را در سرکه حل کرده و پس از شستن صورت با صابون، روی لکهها بمالید.
- پوست کدوی خشک شده و آسیاب شده را با کمی زعفران و سرکه مخلوط کرده و به صورت پماد درآورید و روی کک مک بگذارید.
- گل کریتی (گلى دارویى که از جزیره کریت مىآورند) و پنبه دانه را در آب و صابون مخلوط کرده و روی کک مک بمالید؛ این ترکیب دارویی علاوه بر کک مک، جوشهای پوستی را نیز از بین میبرد.
- داروی گیاهی که از ترکیب زرنیخ و خردل حاصل میشود، میتواند پوست را لایه برداری کرده و اثرات کک مک را از روی پوست محو کند.
- پیاز زعفران و پیاز گل نرگس را کوبیده و روی کک مک بگذارید.
دو نسخه گیاهی مؤثر در درمان کک مک
- آرد نخود (۲۰ گرم)، تخم ترب (۳۰ گرم)، آرد باقلا (۲۰ گرم) و سیاهدانه (۳۰ گرم) را کوبیده و با آب انجیر مخلوط کنید و به صورت ماسک استفاده کنید.
- کندر، بوره قرمز، آهک، موم و عسل؛ موم و عسل را روی حرارت ذوب کنید. بقیه مواد را در موم و عسل حل کرده و روی صورت بگذارید. در این دستور درمان سنتی توصیه شدهاست که در صورت امکان اجازه دهید این مخلوط چند روز (حتی تا پنج روز) روی لک بماند و سپس آن را بشوئید. این دارو اثرات خونمردگی و حتی خالکوبی را نیز از بین میبرد.
به خاطر داشته باشید که هریک از نسخههای ذکر شده، اگر باعث سوزش شوند، باید بلافاصله از روی پوست شسته شوند.
همچنین، ترکیبات دارویی دیگری نیز برای درمان کک مک توصیه شدهاند؛ که عبارتند از :
- یک قاشق غذاخوری پودر ترب کوهی و یک فنجان شیر جوشیده را با هم مخلوط کرده و پس از خنک شدن روی پوست بمالید و پس از ۱۵ الی ۲۰ دقیقه آن را بشوئید.
- پنج قاشق آب شاهی با یک قاشق عسل را با هم مخلوط کرده و هر صبح و شب، با پنبه روی پوست بمالید.
- زرده تخم مرغ را با روغن زیتون مخلوط کرده و روزی سه بار روی پوست بمالید.
- استفاده از روغنهای گیاهی مثل روغن بادام شیرین و تلخ نیز، به عنوان ضد لک بسیار مؤثر هستند.
درمان کک مک زمانبر بوده و نیاز به مداومت و صبر و حوصله برای رسیدن به نتیجه مطلوب دارد. درمان این بیماری، حداقل به ۸ تا ۹ ماه زمان نیاز دارد.
در پایان، توصیه میکنیم که برای جلوگیری از ایجاد کک مک، استفاده از کرمهای ضد آفتاب را فراموش نکنید. همچنین تغذیه مناسب داشته باشید و از مواد غذایی که حاوی ویتامینهای E و C هستند، استفاده کنید؛ چراکه همیشه راهحلهای پیشگیرانه از راهحلهای درمانی، کم هزینه بوده و به صرف زمان کمتری نیاز دارند.