آرایشی و زیبایی

چه ارتباطی بین کمبود آهن و ریزش مو وجود دارد؟

زمانی که آهن کافی در بدن وجود نداشته باشد، تعداد هموگلوبین در خون کاهش پیدا می‌کند و فرد به بیماری کم خونی ناشی از فقر آهن مبتلا می‌شود. اگر فردی به کم خونی ناشی از فقر آهن شدید، مبتلا شود، علائمی مانند تنگی نفس، خستگی مفرط، درد قفسه سینه و ریزش مو را تجربه خواهد کرد. در این مطلب ارتباط بین کمبود آهن و ریزش مو و روش‌های درمان آن را شرح خواهیم داد.

 

علائم فقر آهن و کم خونی ناشی از آن

آهن نقش حیاتی در تولید هموگلوبین دارد، این ماده ترکیبی ضروری برای انتقال اکسیژن به سلول‌ها است. علائم کم خونی ناشی از فقر آهن عبارتند از:

  • شکنندگی ناخن‌ها
  • خستگی شدید یا کمبود انرژی
  • ضربان قلب سریع
  • رنگ پریدگی
  • تنگی نفس
  • جراحت زبان

 

آیا میان کمبود آهن و ریزش مو ارتباطی وجود دارد؟

 

درحالیکه ریزش مو جزء علائم کمبود آهن به شمار نمی‌رود، اما برخی افراد ممکن است آن را تجربه کنند. اگر فردی علائم کم خونی را دارد، باید به پزشک مراجعه کند تا برای تشخیص قطعی کم خونی فقر آهن، از او آزمایش خون گرفته شود.

 

ارتباط بین کمبود آهن و ریزش مو

پزشکان هنوز مطمئن نیستند که چرا برخی از افراد مبتلا به کمبود آهن، ریزش مو را تجربه می‌کنند. با این حال، آن‌ها می‌دانند که بین کمبود آهن و ریزش مو ارتباط مستقیمی وجود دارد؛ چراکه آهن یک جزء ضروری در آنزیم «ریبونوکلئوتید ردوکتاز» است که به رشد سلول‌ها کمک می‌کند. براساس برخی تحقیقات، سلول‌های فولیکول مو می‌توانند نسبت به کاهش سطح آهن حساس باشند. در نتیجه در صورت فقر آهن، مو قادر به رشد سلولی مناسب و کافی نخواهد بود.

بیشتر مطالعات مربوط به کمبود آهن و ریزش مو در زنان انجام شده است. ریزش مو با الگوی زنانه، همچنین به عنوان آلوپسی آندروژنیک نیز شناخته می‌شود که شایع‌ترین نوع ریزش مو در زنان است. این نوع ریزش مو، عموما به نازک شدن مو در قسمت مرکزی سر منجر می‌شود. افراد مبتلا به این عارضه ممکن است در قسمت خط پیشانی نیز دچار ریزش مو شوند.

 

قرص آهن

تحقیقات نشان داده است که شواهد کافی برای نقش داشتن کمبود آهن در ریزش مو وجود ندارد، اما برخی مطالعات حاکی از آن است که افراد مبتلا به ریزش مو از کمبود آهن نیز رنج می‌برده‌اند.

به طور کلی شواهد بسیار کمی وجود دارد که نشان دهد کمبود آهن علت آن بوده است. با ای‌حال، براساس مطالعات انجام شده در مورد ریزش مو، به نظر می‌رسد کمبود آهن با ریزش مویی که به فولیکول‌های مو آسیب نمی‌زند، در ارتباط است. این برای ما تضمینی برای رشد دوباره مو محسوب می‌شود، زیرا زمانی که فولیکول‌های مو تحت آسیب شدید قرار نگرفته باشند، احتمالا دوباره قادر به رشد خواهند بود.

 

کمبود آهن و ریزش مو

 

درمان ریزش مو ناشی از فقر آهن

کسانی که همزمان ریزش مو و کمبود آهن را تجربه می‌کنند، احتمالا باید برای درمان هر دو اقداماتی جداگانه انجام دهند. بنابراین در ادامه به هر دو درمان خواهیم پرداخت.

 

۱. درمان ریزش مو

اگر متوجه رابطه بین کمبود آهن و ریزش مو خود شدید باید هرچه سریع تر نسبت به درمان آن اقدام کنید. پزشکان می‌توانند درمان‌های بسیاری را برای افرادی که به ریزش مو مبتلا هستند، توصیه کنند. برخی از این درمان‌ها عبارتند از:

  • ماینوکسیدیل، این دارو به عنوان یک محلول موضعی قابل استفاده است. محققان معتقدند که این دارو مو‌ها را قادر می‌سازد که به مدت طولانی‌تری در فاز رشد باقی بمانند.
  • مهارکننده‌های alpha-reductase-۵، دارو‌هایی مانند فیناستراید مهارکننده‌های alpha-reductase-۵ هستند. این دارو‌ها باعث افزایش سطح آنزیم‌هایی می‌شوند که رشد مو‌ها را افزایش می‌دهد.
  • پیوند مو، اگر سایر روش‌های درمان ریزش مو تاثیرگذار نباشد، کاشت مو می‌تواند به درمان این عارضه کمک کند. 

پزشکان به طور مستمر درحال تحقیق در مورد تکنیک‌های جدیدی هستند تا از طریق آن‌ها بتوانند رشد مو‌ها را بازیابی کنند، برای مثال می‌توان به روش پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) اشاره کرد. در این روش ابتدا پلاکت‌ها با استفاده از دستگاه خاصی از نمونه خون فرد جدا می‌شوند، در مرحله بعد این پلاکت‌ها به مناطقی از پوست سر که دچار طاسی ناشی از ریزش مو شده‌اند، تزریق می‌شوند.
پزشکان معتقدند که پلاکت‌ها حاوی مقادیر قابل توجهی از فاکتورهای رشد هستند که می‌توانند رشد مو‌ها را تحریک کنند. تحقیقات در یک مطالعه نشان دادند زنانی که تزریق PRP داشته‌اند، بعد از شش ماه، افزایش تراکم و ضخامت مو‌ها را گزارش کرده‌اند. با این حال، برای اثبات اثربخشی این روش به تحقیقات بیشتری نیاز است.

 

بیشتر بخوانید: درمان خانگی ریزش مو

 

۲. درمان کم خونی فقر آهن

با وجود ارتباط بین کمبود آهن و ریزش مو باید تمرکزتان را روی رفع فقر آهن بگذارید. برای این کار می‌توانید روش‌های زیر را امتحان کنید. 

  • مکمل‌های آهن خوراکی، گاهی پزشکان استفاده از مکمل آهن را تجویز کنید تا میزان کمبود آهن در بدن به مرور زمان جبران شود. به یاد داشه باشید که قبل از مصرف هرگونه مکمل آهن، با پزشک مشورت کند، چرا که ممکن است مصرف این مکمل‌ها عارض جانبی شدیدی ایجاد کنند.
    شما ممکن است برای درمان کمبود آهن، مجبور باشید به مدت ۳ تا ۶ ماه، قرص آهن مصرف کنید تا ذخیره آهن بدن به سطح طبیعی برسد.
  • تزریق آهن، پزشک ممکن است برای افزایش سریعتر سطح آهن، تزریق آن را توصیه کند. این روش برای افرادی که به شدت کم خونی فقر آهن دارند یا کسانی که بدن آنها قادر به جذب مناسب آهن نیست، مانند افرادی که بیماری کرون دارند، گزینه مناسبی محسوب می‌شود.
  • تغییرات در رژیم غذایی، استفاده از غذاهایی که سرشار از آهن هستند، در افزایش سطح آهن موثر خواهد بود. گوشت قرمز، مرغ، ماهی، سبزیجات سبز برگ و حبوبات از جمله غذاهای حاوی آهن هستند.

بیشتر بخوانید: رژیم غذایی مناسب برای کم خونی

 

درمان کمبود آهن

 

مصرف قرص آهن و درمان ریزش مو

تحقیقات نشان می‌دهد که شواهد کافی برای پیش بینی اینکه آیا مصرف مکمل‌های آهن به رشد دوباره مو، در بیمارانی که ریزش مو و کم خونی فقر آهن دارند، کمک می‌کند یا خیر، وجود ندارد. به هرصورت، درمان‌های بسیاری برای ریزش مو وجود دارند و افراد باید برای اطلاع از گزینه‌های درمانی، با پزشک خود مشورت کنند. اگر فردی ذخایر آهن کمی در بدن خود داشته باشد، افزایش مصرف آهن احتمالا به آن‌ها در داشتن حس بهتر و سلامت کلی بیشتر کمک خواهد کرد.

 

سخن آخر

پزشکان همچنان در حال بررسی رابطه میان کمبود آهن و ریزش مو هستند. این بدان دلیل است که ریزش مو می‌تواند علل مختلفی از جمله ژنتیک داشته باشد. در هر صورت، پزشکان می‌دانند که کمبود آهن می‌توان در ریزش مو نقش داشته باشد، زیرا بسیای از افراد مبتلا به ریزش مو، ذخایر آهن کمتری نسبت به سایرین دارند. در حالت ایده آل، با افزایش سطح آهن بدن، فرد ممکن است کاهش ریزش مو و علائم کم خونی فقر آهن را تجربه کند. نظر شما چیست؟ آیا معتقد هستید ارتباطی میان این دو وجود دارد؟ لطفا نظرات و  تجربیات خود را در این زمینه با ما و مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.

برگرفته از: medicalnewstoday

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا