روش های درمان ناتوانی جنسی و نعوظ آلت تناسلی مردان
ستاره | سرویس زناشویی – ناتوانی های جنسی به مجموعهی وسیعی از اختلالات عملکرد جنسی اطلاق میشود که به دنبال آنها رضایت مرد و زن از رابطه زناشویی کاهش مییابد. ناتوانی جنسی به طور کلی به دو دسته ناتوانی روحی-روانی و ناتوانی جسمی تقسیم بندی میشود.
ناتوانی جنسی در زنان به شکل جدی موضوعیت ندارد و موضوعی است که بیشتر به مردان مربوط میشود. به طور معمولی به مردانی که در نعوظ آلت تناسلی خود دچار اختلالاتی هستند ناتوان جنسی گفته میشود. این نوع ناتوانی میتواند اولیه و فیزیولوژیک یا ثانویه و ناشی از تروما و ضربه باشد.
مکانیسم نعوظ در آلت تناسلی
نعوظ طبیعی آلت به دنبال هماهنگی پیچیدهای که بین اعصاب؛ عروق و غرایز جنسی شخص صورت میگیرد اتفاق میافتد. این هماهنگی باعث هجوم خون به داخل آلت و به دنبال آن نعوظ آلت میگردد. در طول مدت نعوظ دریچههای وریدی بسته بوده بنابراین نعوظ تداوم مییابد. پس از انزال دریچههای وریدی باز شده و با خروج خون از آلت تناسلی نعوظ خاتمه یافته و آلت تناسلی به حالت اولیه بر میگردد. لازم به ذکر است که در افراد بطور طبیعی چندین بار به هنگام خواب و در صبحگاه نعوظ اتفاث میافتد که به آن نعوظ صبحگاهی گفته میشود.
نعوظ صبحگاهی در اثر چیست؟
برخی به اشتباه گمان میکنند نعوظ صبحگاهی به معنی تمایل مرد به برقراری رابطه جنسی در ساعات اولیه روز است. در حالی که این تفکر اشتباه است. در واقع در آغاز روز، بین ساعت ۷ تا ۹ میزان دو هورمون تستوسترون و کورتیزول افزایش مییابد. فعالیت همزمان این دو هورمون نشانهای واضح دارد که همان نعوظ است. دانشمندان بر این باورند که نعوظ صبحگاهی یا شبانه، راه و روش بدن برای حفظ، ترمیم و بازیابی سلامت آلت مردانه است. وقتی مردی دچار نعوظ میشود، بافتهای قابل نعوظش متورم میشود.
انواع ناتوانی های جنسی و درصد شیوع آن در بین مردم
- ۵۵ درصد افراد به درجاتی از اختلال نعوظ (erection) مبتلا هستند. از این بین ۱۸ درصد خفیف، ۲۴ درصد متوسط و ۱۰ درصد شدید هستند.
- ejaculation زودرس ۲۷ درصد
- نداشتن میل جنسی به همسر ۱۷ درصد
- استرس و اضطراب هنگام مقاربت ۱۷ درصد
اولین و مهمترین قدم در درمان ناتوانی جنسی، تشخیص علت آن است.
علل عمده ناتوانی جنسی
- اختلالات روانی یا سایکولوژیک
- اختلالات دستگاه عصبی: نعوظ در حقیقت نتیجه یک فرآیند بسیار منظم بین مغز، اعصاب محرکه و حسی و اندام تناسلی است و هر گونه اختلال در این مسیر را تحت تاثیر قرار می دهد
- بیماری های هورمونی: در این میان، دیابت را به جرات میتوان شایع ترین بیماری هورمونی بر هم زننده سیستم تناسلی نامید. علاوه بر دیابت، کم کاری یا پُرکاری تیروئید، تومورهای هیپوفیز، آدیسون و سندرم کوشینگ از جمله بیماری های هورمونی است که سیستم نعوظ آلت تناسلی مردان را مختل میکند.
- داروها: در بین داروها، داروهای ضد فشار خون همچون آتنولول (Atenolol)، متیل دوپا، داروهای نشاط آور مثل هروئین، متادون و داروهای دیگری مثل کتوکونازول، اسپیرونولاکتون، الکل، سایمتیدین، ضدافسردگی ها و پنزودیازپین ها ازجمله داروهایی هستند که درجاتی خفیف تا شدید از اختلال نعوظ را در بیماران پدید میآورند.
درمان ناتوانی جنسی
به طور کلی داروهایی که از نظر سازمان بهداشت جهانی تایید شدهاند شامل موارد زیر است.
- داروهای خوراکی سنتتیک نظیر سیلدنافیل، تادالافیل و ویاگرا:
بیماری پریاپیسم، عارضهای است که این روزها زیاد دیده میشود و این در حالی است که تنها علت آن مصرف خودسرانه این دارو توسط افراد است چرا که در کشورهای توسعه یافته این عارضه تنها در درصد کوچکی از مبتلایان به این نوع اختلال مشاهده می شود.
- داروها با ریشه گیاهی نظیر یوهمبین و آفرودیت:
آفرودیت محتوی چندین گیاه شامل دارچین، خارخاسک، زعفران و زنجبیل می باشد. مطالعات وسیعی روی اثر این گیاهان برای رفع اختلالات جنسی در سطح جهان انجام شده است. مواد موثر گیاهی بخصوص ساپونین و اسانس ها و استروئیدهای موجود در این گیاهان در برطرف نمودن ناتوانی جنسی موثر میباشد و با اتساع عروق آلت تجمع خون را در این عضو زیاد کرده و موجب نعوظ میگردد در بعضی افراد اختلالات جنسی همراه با اضطراب ناشی از ناتوانی انجام دهی عمل جنسی است آفرودیت قادر به برطرف کردن این اضطراب بوده موجب آرامش و اعتماد به نفس میشود.
- موارد احتیاط ومنع مصرف: بیماران قلبی و بیمارانی که اخیرا مبتلا به سکته قلبی شده اند در مصرف این دارو باید احتیاط کنند
- عوارض جانبی: بیمارانی که نسبت به اسانس های گیاهی حساسیت دارند باید این دارو را با احتیاط مصرف کنند. در کمتر از یک درصد بیماران عدم تحمل گوارشی سردرد مختصر و برافروختگی صورت گزارش شده است
- مقدار مصرف: قطره به میزان ۵۰ تا ۶۰ قطره ۳ بار در روز در یک فنجان آب قند بعد از غذا میل شود. قرص به میزان یک قرص ۳ بار در روز بعد از غذا میل شود آفرودیت را میتوان برای حصول نتیجه بهتر مستمر مصرف نمود.
- داروهای تزریقی به داخل بافت اندام تناسلی نظیر پاپاورین و آلپروستادیل
- داروهای تزریقی عضلانی نظیر تستوسترون که البته اشکال خوراکی و کرم آن نیز موجود است.
در یافته های اخیر شرکت داروسازی ویووس نتایج کارآزماییهای بالینی جدید خود روی داروی درمانکننده اختلالات جنسی و مشکلات نعوظ را منتشر کرد. این دارو که اوانافیل (Avanafil) نامیده شده است در کارآزماییهایی با عنوان REVIVE 301 -TA مورد بررسی قرار گرفتهاند. این کارآزماییها نشان میدهند مردانی که ۱۵ دقیقه پس از مصرف دوزهای ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیگرمی از این دارو اقدام به برقراری رابطه جنسی کردهاند، به ترتیب در ۶۷ درصد، ۶۹ درصد و ۷۲ درصد موارد موفق به تکمیل رضایتبخش رابطه جنسی شدهاند.
خارخاسک، بی عارضه ترین درمان کننده ی ناتوانی جنسی
یکی از بهترین این داروها خارخسک است که روی کاربرد آن تحقیقات بسیاری انجام شده است. این تحقیقات نشان داده است که خارخسک در مواقعی کاربرد دارد که هورمون های جنسی فرد نامتوازن بوده یا تستوسترون کاهش یافته باشد. در این حالت ماده فعال موجود در خارخسک میتواند با استفاده از آنزیم های طبیعی بدن فرد این کمبود را جبران کند. تحقیقات دیگری نشان داده است که خارخسک می تواند DHEA که ماده ای موثر برای برقراری یک رابطه ی جنسی سالم و کامل می باشد را در بدن فرد بالا ببرد. این ماده برای درمان ناتوانی های جنسی بالا بردن کیفیت عملکرد فرد بسیار خوب عمل میکند و اگر به طور مرتب مورد استفاده قرار گیرد میتواند این مشکل را درمان کند. هیچگونه عوارض جانبی تا به حال از این ماده دیده نشده است.
گیاهی بودن دلیل بر بیعارضه بودن دارو نمی باشد.
عصاره های طبیعی: آرژینین یک ترکیب اسید آمینه است که در مواد غذایی حاوی پروتئین به طور طبیعی وجود دارد. این ترکیب با افزایش میزان جریان خون سیستم جنسی می تواند ناتوانیهای جنسی ناشی از اختلال به erection را درمان کند.
آب انار: Espinasa میگوید من قویا به بیمارانم توصیه میکنم صرف نظر از تحقیقات ضعیف علمی در این خصوص مصرف آب انار را به طور مرتب در برنامه غذایی خود قرار دهند. آب انار از جمله نوشیدنیهای حاوی آنتیاکسیدان بالا است، از این رو میتوان گفت از بهترین راه های مطمئن و بیعارضه است.
ناتوانی جنسی و دادگاه خانواده
برخی زنان هنگام مواجهه با ناتوانی جنسی همسرانشان به دادگاه شکایت میکنند، البته در مواردی هم مردان به علت آسیب ثانویه بر اثر ضربه یا تروما برای گرفتن دیه (دیه کامل) از شخص ضارب که عامل ناتوانی جنسی او بوده به دستگاه قضایی شکایت میکند.
در تمام مراکز استانها افراد متخصص در سازمان پزشکی قانونی برای تشخیص درست این عارضه وجود دارد البته همیشه تشخیص این مسئله آسان نیست و گاهی پیچیدگی هایی دارد، چون ممکن است فرد از نظر جسمی سالم باشد اما از نظر روانی در ارتباط جنسی ناموفق باشد.
شواهد نشان میدهد که حدود دو سوم شکایت زنان از ناتوانی جنسی همسرانشان درست است اما در یک سوم موارد مرد دچار ناتوانی جنسی نیست و سازمان پزشکی قانونی بعد از بررسی این موارد گزارش آن را به دادگاه درخواست کننده ارسال میکند. البته به علت مسائل فرهنگی عده زیادی از زنان نیز با وجود درگیری با این مشکل اصلاً مراجعهای ندارند.
با اطمینان میتوان گفت ۱۰۰درصد موارد ناتوانی جنسی با دارو یا جراحی کاملاً درمان میشود.
بنابراین توصیه ما به خانوادهها این است که اگر با این مشکل مواجه هستند به جای مراجعه به دادگاه و شکایت برای گرفتن دیه یا طلاق به مراکز درمانی که در اکثر استانها وجود دارد، مراجعه کنند.