آرایشی و زیبایی

جوش نوزاد: هر آنچه که باید درباره جوش‌های ریز صورت و بدن نوزادتان بدانید

آکنه یا جوش یک عارضه عادی در بسیاری از نوزادان است که اغلب چند هفته پس از تولد روی صورت یا بدن نوزاد ممکن است مشاهده شود. این جوش‌ها معمولا بعد از چند هفته از بین می‌روند. در ادامه به معرفی کامل جوش نوزاد ، علل ایجاد آن‌ها و روش‌های درمان خواهیم پرداخت.

جوش نوزاد چیست؟

جوش نوزاد چیست

آکنه نوزادی یک بیماری پوستی شایع و معمولاً موقتی است که بر روی صورت یا بدن نوزاد ایجاد می‌شود و نتیجه آن برجستگی کوچک قرمز یا سفید، یا همان جوش است. حدود 20 درصد از نوزادان به آن مبتلا می‌شوند و تقریباً در همه موارد، این نوع جوش بدون درمان برطرف می‌شود.

تفاوت آکنه نوزادان در مقایسه با آکنه شیرخواران درکومدون‌های باز، یا جوش‌های سر‌سیاه است، که معمولاً در آکنه نوزادی ظاهر نمی‌شوند. این علائم در آکنه‌های شیرخواران شایع‌تر است. آکنه شیرخواری ممکن است به صورت کیست یا ندول نیز ظاهر شود. در موارد نادر، در صورت عدم درمان ممکن است جای جوش آن باقی بماند.

آکنه نوزادان فقط در چند ماه اول زندگی فرزند شما اتفاق می‌افتد ولی آکنه‌های شیرخواران تا زمانی که فرزند شما 2 ساله شود، می‌تواند دوام داشته باشد. آکنه‌های شیرخواران بسیار کمتر از آکنه‌های نوزادی اتفاق می‌افتد.

چه عواملی باعث جوش نوزاد می‌شود؟

هورمون‌های مادر یا نوزاد معمولاً اصلی‌ترین علت بروز آکنه در نوزادان هستند.

هنوز مشخص نیست که چرا آکنه نوزادی ایجاد می‌شود اما برخی محققان معتقدند که این امر ناشی از هورمون‌های مادر یا نوزاد است.

علائم جوش یا آکنه نوزادی چیست؟

مانند آکنه در نوجوانان و بزرگسالان، جوش های نوزادی نیز معمولاً به صورت برجستگی‌های قرمز رنگ ظاهر می‌شوند. ممکن است جوش‌های چرکی (پوسچول) سفید یا جوش سر سفید ایجاد شود و پوستی قرمز رنگ آن‌ها را احاطه کند.

در هر نقطه ای از صورت نوزاد ممکن است آکنه خود را نشان دهد، اما رایج‌ترین ناحیه گونه‌ی آن‌ها است. همچنین ممکن است در برخی از نوزادان جوش در بالای کمر یا گردن ایجاد شود. اگر کودک شما بی‌تابی یا گریه کند ممکن است آکنه تشدید شود. پارچه‌های زبر و خشن و همچنین ماندن بزاق دهان و استفراغ کودک روی صورت نوزاد می‌تواند آکنه را تحریک کند.

آکنه کودک گاهی ممکن است در بدو تولد روی بدن نوزاد باشد. اما، در بیشتر موارد، طی دو تا چهار هفته پس از تولد ایجاد می‌شود و ممکن است چند روز یا چند هفته ادامه یابد، اگرچه در برخی موارد ممکن است برای چند ماه نیز ادامه داشته باشد.

چه بیماری ممکن است شبیه جوش نوزادی باشد؟

سایر بیماری‌های مشابه جوش نوزادی

مشکلات مشابه آکنه شامل اگزما، اریتما توکسیکوم (راش نوزادی) و میلیا (برآمدگی‌های سفید رنگ کوچک که اغلب زیر چشم ظاهر می شوند) هستند.

اگزما

اگزما معمولاً به صورت برجستگی‌های قرمز روی صورت ظاهر می‌شود. همچنین ممکن است با بزرگتر شدن نوزاد روی زانو و آرنج ظاهر شود. اگزما می‌تواند عفونی شده و زرد رنگ و پوسته پوسته شود. ممکن است با شروع چهار دست و پا رفتن کودک شما و ساییده شدن زانوها و آرنج‌های کودک اگزما تشدید شود.

معمولاً برای پزشک تشخیص اگزما در کودکان از آکنه نوزادی آسان است.

شایع‌ترین نوع اگزما، درماتیت آتوپیک است. اگزمای سبورئیک بیماری است که اغلب با جوش نوزاد اشتباه گرفته می‌شود. این بیماری به عنوان درماتیت سبوره در نوزادان و یا بیماری کلاه گهواره نیز شناخته شده است.

اگزما را می توان با محصولات بدون نسخه درمان کرد. یک داروی ضعیف نیز ممکن است توسط پزشک تجویز شود.

همچنین ممکن است از شما خواسته شود غذاهایی که موجب حساسیت می‌شوند را از وعده‌های غذایی حذف کنید و روزانه محصولات پروبیوتیک (پروبیوتیک‌ها موجودات زنده‌ی کوچک میکروسکوپی هستند که اگر به تعداد کافی در بدن توزیع شوند، سلامت را برای میزبان خود به ارمغان می‌آورند) به کودک‌تان بدهید.

اریتما توکسیکوم (راش نوزادی)

اریتما توکسیکوم یکی دیگر از بیماری‌های شایع پوست است که ممکن است به صورت بثورات پوستی، برآمدگی‌های کوچک یا خال‌های قرمز ظاهر شود. در چند روز اول پس از تولد می‌تواند در صورت، سینه یا اندام‌های حرکتی کودک شما مانند دست و پا مشاهده شود. این بیماری بی ضرر است و معمولاً در کمتر از یک هفته پس از تولد ناپدید می‌شود.

میلیا

میلیا برجستگی‌های کوچک سفید رنگی است که ممکن است روی صورت کودک شما ایجاد شود. این برجستگی‌ها زمانی رخ می‌دهند که سلول‌های مرده پوست در کیسه‌های کوچک پوست جمع می‌شوند که ممکن است ظرف چند هفته پس از تولد ظاهر شوند. میلیا با آکنه نوزادی بی ارتباط است و نیازی به درمان ندارد.

راه درمان جوش نوزاد چیست؟

چه راه‌هایی برای درمان جوش نوزاد وجود دارد؟

آکنه‌های نوزادان معمولاً بدون درمان از بین می‌روند. بعضی از نوزادان به جای هفته‌ها، ماه‌ها درگیر آکنه می‌مانند. برای درمان این نوع آکنه شدید و سرسخت نوزادتان، پزشک متخصص اطفال ممکن است کرم یا پماد دارویی را برای کمک به از بین بردن آکنه تجویز کند.

از مصرف داروهای بدون نسخه، شوینده‌های صورت و لوسیون‌ها خودداری کنید. پوست فرزند شما در این سن کم، بسیار حساس است. ممکن است با استفاده از محصولات بسیار قوی، آکنه را بدتر کنید یا باعث تحریک بیشتر پوست کودک‌تان شوید.

آیا درمان خانگی می تواند به آکنه فرزند شما کمک کند؟

در حالی که منتظر هستید که جوش نوزاد شما از بین رود ، کارهایی وجود دارد که می‌توانید برای حفظ سلامت هرچه بیشتر پوست کودک‌تان انجام دهید.

1. صورت کودک خود را تمیز نگه دارید.

می‌توانید صورت نوزادتان را با آب و صابون‌ها و شوینده‌های ملایم بشویید.

صورت نوزاد را روزانه با آب گرم بشویید. زمان حمام وقت بسیار خوبی برای انجام این کار است.

حتی لازم نیست جز آب از چیز دیگری استفاده کنید، اما اگر می‌خواهید می‌توانید یک صابون ملایم یا پاک کننده بدون صابون را نیز استفاده کنید. از گرفتن توصیه‌های پزشکی متخصص اطفال غافل نشوید.

محصولات بدون رایحه، پوست کودک شما را کمتر تحریک می کند.

2. از استفاده از محصولات ناملایم و قوی اجتناب کنید.

محصولاتی حاوی رتینوئیدها که از مشتقات ویتامین A هستند یا اریترومایسین، معمولاً برای آکنه‌های بزرگسالان استفاده می‌شود با این حال، آن‌ها معمولاً برای کودکان توصیه نمی‌شوند.

از صابون‌های معطر، حباب حمام یا سایر صابون‌هایی که حاوی مقادیر زیاد مواد شیمیایی هستند استفاده نکنید.

3. از لوسیون‌ها استفاده نکنید.

لوسیون‌ها و کرم‌ها ممکن است پوست کودک شما را حساس‌تر کرده و آکنه را تشدید کنند.

4. صورت کودکتان را نمالید.

برای کمک به درمان جوش، از مالیدن صورت نوزاد خودداری کنید

مالیدن پوست با حوله می‌تواند باعث تشدید جوش نوزاد شود. در عوض، لیف حمام را با حرکات دورانی به آرامی روی صورت بکشید. پس از شستشوی پاک کننده، حوله لطیفی را به آرامی برای خشک کردن صورت کودک خود استفاده کنید.

5. آکنه را دستکاری نکنید.

از دستکاری کردن و فشردن آکنه خودداری کنید. این کار باعث تحریک پوست کودک شما می‌شود و ممکن است مشکل را افزایش دهد.

6. صبور باشید

آکنه کودک به طور معمول بی ضرر است. برای کودک شما درد آور و موجب خارش نیست و می تواند سریعا خود به خود رفع شود.

چه زمانی باید برای جوش نوزاد به پزشک مراجعه کنید؟

اگر آکنه نوزاد شما منجر به جوش‌های سر سیاه، برجستگی‌های پر از چرک یا التهاب شود و همچنین اگر کودک درد یا ناراحتی داشته باشد فوراً به پزشک مراجعه کنید.

هیچ درمانی برای آکنه نوزادان وجود ندارد، اما اگر نگران این موضوع هستید، باید با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. یک ویزیت کلی کودک یا معاینه عمومی زمان مناسبی برای پرسیدن سوالات‌تان در مورد آکنه نوزادی است، همچنین می‌توانید در مورد سایر نگرانی‌هایی که ممکن است درباره سلامتی کودک‌تان داشته باشید صحبت کنید.

اگر آکنه نوزاد شما منجر به جوش‌های سر سیاه، برجستگی‌های پر از چرک یا التهاب شود و همچنین اگر کودک درد یا ناراحتی داشته باشد فوراً به پزشک مراجعه کنید.
اگر بعد از گذشت چند ماه از درمان در خانه، آکنه از بین نرفت، پزشک ممکن است توصیه کند از لوسیون بنزوئیل پراکسید 2.5 درصد استفاده کنید.

در موارد نادر، پزشک همچنین می‌تواند آنتی بیوتیکی مانند اریترومایسین یا داروی ایزوترتینوئین تجویز کند، تا جای جوش روی پوست کودک باقی نماند.

برای کودکان، این تجویز معمولاً فقط برای آکنه‌های شدید ناشی از یک بیماری زمینه‌ای ضروری می‌شود.

آکنه نوزادی مجددا عود نمی‌کند، اما خوب است توجه داشته باشید که اگر کودک شما قبل از بلوغ دوباره دچار آکنه شود، باید به پزشک مراجعه کند زیرا این مورد می‌تواند نشانی از مشکل زمینه‌ای باشد.

مشکل زمینه‌ای

مشکلات زمینه‌ای مرتبط با جوش نوزادی

بر اساس تحقیقات، برخی از بیماری‌های نادر ممکن است باعث شود که آکنه به درمان خانگی پاسخ ندهد. این شرایط شامل تومورها، اختلال هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (Congenital adrenal hyperplasia) با نماد اختصاری CAH و سایر مشکلات مربوط به سیستم غدد درون ریز، هستند.

اگر یک دختر بچه دارید که شروع به نشان دادن علایم هیپرآندروژنیسم (مقدار بالای آندروژن می‌کند) از پزشک بخواهید تا مشکلات زمینه‌ای را بررسی کند. علائم ممکن است شامل رشد بیش از حد موهای صورت یا پوستی غیرمعمول چرب باشد.

همان‌طور که گفته شد جوش نوزاد از عارضه‌های رایج بعد از تولد است که بعد از چند هفته از بین می‌رود. اما در صورت تشدید آکنه‌ها و یا مشاهده علایم غیر معمول حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید. اگر تجربه مشابهی در این زمینه داشته اید با ما و سایر مخاطبان به اشتراک بگذارید.

منبع:

https://www.healthline.com/health/childrens-health/baby-acne
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/symptoms-causes/syc-20369880
3.7/5 – (58 امتیاز)

تیم نویسندگان

لافارر
دکتر مهدیه بهشادفر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا