آرایشی و زیبایی

جوش بلوغ : توصیه‌های مفید برای درمان آکنه در نوجوانان

آیا راه حلی قطعی برای یکی از بزرگ‌ترین مشکلات نوجوانان وجود دارد؟ بسیاری از افراد در طول دوران نوجوانی درمان‌های مختلفی را برای تسکین علائم جوش و پیشگیری از بروز آن در آینده امتحان می‌کنند. در واقع بیشتر نوجوانان در این دوران جوش بلوغ را تجربه می‌کنند. این مشکل در چنین سنینی، معمولاً منجر به افسردگی، اضطراب و کاهش عزت نفس می‌شود.

با این وجود، درمان‌های مختلف از جمله داروها و درمان‌های خانگی می‌توانند در بهبود آکنه و از بین بردن جای جوش مفید باشند. در این مطلب به انواع اصلی آکنه در نوجوانی، توصیه‌های کاربردی برای مدیریت این عارضه در خانه و زمان مراجعه به پزشک می‌پردازیم‌. در ادامه با ما همراه باشید.

انواع آکنه در نوجوانان

در دوران بلوغ، افزایش سطح برخی هورمون‌ها باعث می‌شود غده‌های موجود در پوست، بیش از حد معمول سبوم تولید کنند. سبوم ماده‌ای چرب است که بدن آن را از طریق فولیکول‌های مو ترشح می‌کند. سبوم پوست را نرم و از آن محافظت می‌کند. مقدار زیاد این ماده، می‌تواند با سلول‌های مرده پوست مخلوط شده و فولیکول‌های مو را مسدود کند که این موضوع منجر به بروز جوش بلوغ می‌شود.

تغییرات هورمونی، یکی از دلایل رایج آکنه نوجوانان است. سه نوع اصلی جوش بلوغ عبارتند از:

 آکنه کومدونال

پزشکان جوش‌ سر سفید و سرسیاه را کومدون یا ضایعات غیرالتهابی آکنه می‌نامند. آکنه‌ کومدونال منجر به بروز جوش‌های سرسفید و سرسیاه می‌شود.

جوش‌های سرسفید به عنوان کومدون‌های بسته و جوش‌های سرسیاه به عنوان کومدون‌های باز شناخته می‌شوند.

جوش‌های سرسیاه مانند جوش‌های سرسفید هستند، اما محتویات آن‌ها به دلیل قرار گرفتن در برابر هوای آزاد، اکسید و سیاه شده است.

آکنه التهابی

افرادی که دچار آکنه‌ التهابی می‌شوند، جوش‌هایی قرمز یا دردناک دارند. پزشکان به این نوع جوش‌ها پاپول می‌گویند.

این نوع جوش‌ها در ابتدا به‌عنوان کومدون ظاهر می‌شوند؛ اما با ورود باکتری‌های روی پوست به منافذ مسدود شده، التهاب ایجاد می‌شود.

برخی نوجوانان ممکن است متوجه شوند که این پاپول‌ها چرکی هستند‌‌‌. پزشکان این نوع جوش‌ها را پوسچول می‌نامند‌.

آکنه‌ کیستیک

آکنه‌ کیستیک شدیدترین نوع آکنه است. این نوع آکنه می‌تواند منجر به جوش‌های زیادی در صورت، قفسه سینه، کمر، خط فک یا گردن شود. این نوع جوش‌ها همچنین می‌توانند روی باسن نیز ظاهر شوند.

این جوش‌ها اغلب دردناک هستند و می‌توانند تا عمق پوست گسترش پیدا کنند‌. پزشکان این جوش‌ها را کیست و ندول می‌نامند. آکنه‌ کیستیک می‌تواند منجر به باقی ماندن جای جوش (اسکار) شود.

بهترین محصولات و داروها برای درمان جوش نوجوانی

بسته به نوع و شدت جوش بلوغ می‌توان بهترین محصولات برای درمان آن را تعیین کرد. درمان‌های زیادی برای آکنه وجود دارد. برخی از آن‌ها کرم‌ها و لوسیون‌هایی هستند که فرد مبتلا به آکنه می‌تواند به‌طور مستقیم روی پوست خود بمالد و سایر درمان‌ها به شکل قرص‌های خوراکی هستند‌.

کرم‌ها و لوسیون‌هایی که ممکن است به آکنه‌ خفیف یا متوسط کمک کنند، دارای ترکیبات زیر هستند:

  • رتینوئیدها
  • بنزوئیل پراکسید
  • آزلائیک اسید
  • سالیسیلیک اسید

برای نوجوانان مبتلا به آکنه‌ شدید، داروهایی وجود دارند که فقط با نسخه‌ پزشک در دسترس هستند؛ این داروها عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک‌ها
  • داروهای ضدبارداری خوراکی در افراد مبتلا به آکنه‌ مرتبط با اختلالات هورمونی
  • استروئیدها
  • ایزوترتینوئین
  • درمان فتودینامیک (در این روش از نور و مواد حساس به نور جهت درمان آکنه‌های شدید استفاده می‌شود)
  • لایه‌برداری شیمیایی

نکته مهمی که باید به یاد داشته باشید، این است که بیشتر روش‌های درمانی، آکنه را درمان نمی‌کنند، اما می‌توانند ظاهر آن‌ را بهبود ببخشند. دیدن نتایج نیز ممکن است به چهار تا هشت هفته زمان احتیاج داشته باشد.

اگر از داروهای بدون نسخه‌ پزشک استفاده می‌کنید و هیچ نتیجه‌‌ مثبتی نمی‌گیرید، می‌توانید از پزشک بخواهید داروهای قوی‌تری برای شما تجویز کند.

درمان‌‌های خانگی جوش بلوغ

با انجام برخی اقدامات ساده در خانه، می‌توانید به کاهش ظاهر آکنه نوجوانی‌ کمک کنید. این اقدامات عبارتند از:

  • استفاده از یک پاک‌کننده‌ ملایم و غیرساینده
  • استفاده از محصولات پوست که فاقد الکل، مواد قابض، تونر و لایه‌بردار هستند
  • شستن صورت با نوک انگشتان به جای لیف یا اسفنج
  • اجتناب از مالیدن پوست
  • شستن منظم موهای چرب
  • اجتناب از تماس دست با صورت

اقدامات کاربردی دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند منجر به کاهش شدت یا دفعات بروز آکنه شوند. این اقدامات عبارتند از:

  • دو بار شستن صورت در روز (تا جایی که امکان دارد صورتتان را پس از هر بار تعریق بشویید.)
  • خودداری از ترکاندن یا فشار دادن جوش‌ها
  • اجتناب از برنزه کردن صورت و بدن با استفاده از تخت‌های برنز

استفاده از ماسک صورت برای جوش و آکنه، یکی از بهترین روش‌های درمان جوش صورت در نوجوانان است.

تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی

متخصصان بین رژیم غذایی و آکنه ارتباطی پیدا نکرده‌اند. تغییرات هورمونی طی دوران بلوغ، علت اصلی جوش دوران بلوغ است. در واقع داشتن رژیم غذایی متعادل که حاوی مواد غذایی سالم و مغذی است یا اجتناب از مصرف مواد غذایی سرشار از قند، تاثیر کمی روی بروز آکنه دارد، اما به‌طور کلی برای سلامت بدن مفید است.

متخصصان پوست همچنین باور دارند که استرس می‌تواند باعث بدتر شدن آکنه شود. برای کاهش استرس روزمره، می‌توانید از روش‌های زیر کمک بگیرید:

  • ورزش روزانه
  • یوگا
  • انجام تمرینات تنفسی

جوش بلوغ چه زمانی برطرف می‌شود؟

با افزایش سن و به پایان رسیدن دوران بلوغ، آکنه‌ها از بین می‌روند. زمان رها شدن از آکنه‌ها ممکن است برای هر کسی متفاوت باشد. برخی افراد علاوه بر آکنه نوجوانی، آکنه بزرگسالی را نیز تجربه می‌کنند.

والدین نوجوانان مبتلا به آکنه بهتر است این توصیه‌ها را رعایت کنند

زندگی با آکنه برای نوجوانان ممکن است کمی دشوار باشد. آکادمی پوست آمریکا (ADD) به والدین نوجوانان مبتلا به آکنه پیشنهاد می‌کند توصیه‌های زیر را دنبال کنند:

1) جوش بلوغ را جدی بگیرید

والدین نباید آکنه را نادیده بگیرند؛ چرا که این مشکل می‌تواند روی عزت نفس نوجوان تاثیر بگذارد و موجب تمسخر و اذیت و آزار او شود.

سعی کنید استرس فرزند‌تان را کاهش دهید. طی دوران نوجوانی تقریباً همه چیز می‌تواند استرس‌زا به نظر بیاید. بنابراین از انجام هر کاری که فکر می‌کنید در کاهش استرس فرزندتان مفید است، غافل نشوید. استرس می‌تواند منجر به بدتر شدن آکنه شود.

2) هنگام یادآوری استفاده از داروهای ضد آکنه به فرزند نوجوانتان، محتاط باشید

فرزند شما برای درمان جوش بلوغ‌ باید از دارو استفاده کند. ممکن است گاهی اوقات نیاز باشد که این موضوع را به او یادآوری کنید. سعی کنید این کار را با احتیاط انجام دهید تا فرزندتان ناراحت نشود.

در یک مطالعه‌ کوچک، متخصصان پوست دریافتند زمانی که والدین هر روز مصرف داروی ضد آکنه را به فرزندشان یادآوری می‌کنند، نتیجه برعکس می‌شود.

نوجوانان، این یادآوری روزانه را غر زدن والدین تلقی می‌کنند. این موضوع باعث می‌شود نوجوانان داروهای خود را کمتر مصرف کنند. یادآوری کمتر از سوی والدین ممکن است موثرتر باشد.

چیزی که در این رابطه نتیجه موثرتری دارد، ادامه دادن به جلسه‌های ملاقات با متخصص پوست است. مطالعات نشان می‌دهد که به احتمال زیاد، بیشتر افراد از جمله نوجوانان، قبل و بعد از ملاقات با متخصص پوست، برنامه‌ درمانی خود را بهتر اجرا می‌کنند.

3) به دنبال نشانه‌های افسردگی در فرزندتان باشید

آکنه در برخی نوجوانان می‌تواند باعث کاهش عزت نفس شده و منجر به اضطراب یا افسردگی شود.

برخی نشانه‌های هشداردهنده که باید به دنبال وجود آن‌ها در نوجوان خود باشید شامل مواردی همچون ناراحت بودن به مدت ۲ هفته یا بیشتر، از دست دادن تمایل برای انجام فعالیت‌هایی که قبلاً به آن‌ها علاقه داشته و تمایل به دوری از فعالیت‌های اجتماعی می‌شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

آکنه معمولاً خود به خود برطرف می‌شود، اما برخی نوجوانان آن را مخل فعالیت‌های روزانه خود می‌دانند. اگر فکر می‌کنید جوش بلوغ باعث ناراحتی یا اضطراب شما می‌شود، با پزشک مشورت کنید.

آکنه شدید می‌تواند منجر به باقی ماندن جای جوش روی پوست شود. اگر متوجه شدید که آکنه باعث به جای ماندن لک یا تیره شدن پوست‌تان شده است، باید با پزشک مشورت کنید.

بر اساس نظر آکادمی پوست آمریکا، صحبت کردن نوجوان با دکتر به تنهایی و بدون حضور والدین می‌تواند ایده‌ خوبی باشد، زیرا این موضوع می‌تواند صحبت کردن درباره‌ شرایط پوست و احساس واقعی‌ درباره آن را برای نوجوان راحت‌تر کند.

خلاصه

بیشتر نوجوانانی که آکنه را تجربه می‌کنند، در نهایت با افزایش سن از آن رهایی می‌یابند. زمان رها شدن هر فرد از آکنه می‌تواند متفاوت باشد. در حقیقت ممکن است برخی افراد حتی در بزرگسالی همچنان آکنه را تجربه کنند.

درمان‌ها و داروهای زیادی برای افرادی که آکنه را مخل زندگی روزمره خود می‌دانند، وجود دارد. این داروها آکنه را درمان نمی‌کنند، اما می‌توانند باعث بهتر شدن ظاهر پوست و بهبود عزت نفس ‌شوند.

اگر دچار آکنه‌ شدید یا مزمن هستید، باید به پزشک مراجعه کنید و درباره‌ گزینه‌های درمانی ممکن با او مشورت کنید.

تجربه شما

شما چقدر با جوش بلوغ درگیر بودید و چگونه آن را مدیریت کردید؟ ما و دیگران را از تجربیاتتان مطلع کنید.

منابع:

http://www.americanskin.org/resource/acne.php
https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/tips
https://www.aad.org/public/diseases/acne/acne-teenage-five-ways-to-help
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/teen/nutrition/Pages/Food-and-Adolescent-Acne.aspx

azetinol

4.3/5 – (27 امتیاز)

تیم نویسندگان

لافارر
دکتر مهدیه بهشادفر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا