تسکین درد: 12 روش طبیعی ساده و موثر برای درمان درد
اگر به دلیل سردرد میگرنی ، درد مفصل یا درد عضلات و هر التهاب و درد دیگری ناچار به استفاده مداوم از داروهای مسکن هستید، احتمالاً به دنبال روشهای جایگزین و یا مکمل میگردید. داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن برای تسکین درد مؤثرند، اما به علت داشتن عوارض جانبی، استفاده طولانی مدت از آنها توصیه نمیشود.
داروهای تجویزی نیز ممکن است باعث وابستگی شوند. این داروها حتی ممکن است عوارض جانبی بیشتری نسبت به داروهای بدون نسخه داشته باشند. پس برای شناخت 12 روش طبیعی برای تسکین درد با ما همراه باشید.
راههای طبیعی تسکین درد را بشناسید
صدها سال است که مردم از اسانس های روغنی ، گیاهان تسکین دهنده درد و درمانهای جایگزین به عنوان مسکن طبیعی درد استفاده میکنند. محققان این مسکن های طبیعی را به طور کامل بررسی نکرده اند، اما برخی شواهد نشان میدهند که این درمانهای خاص میتوانند به بهبود درد کمک کنند.
در مقاله پیش رو، 12 مسکن طبیعی را به شما معرفی میکنیم. نگران تأثیر علمی این روشها نباشید، چرا که ما پشتوانه علمی آنها را نیز بررسی کرده ایم.
در ادامه خواهید دید چگونه میتوان به صورت طبیعی درد را تسکین داد.
1) اسانس روغنی اسطوخودوس خاصیت ضد درد دارد
اسانس روغنی اسطوخودوس به تسکین درد، خوابیدن راحتتر و کاهش اضطراب کمک میکند. بر اساس تحقیقی که در سال 2012 انجام شده است، استشمام بوی اسانس اسطوخودوس در مقایسه با دارونماها، سردردهای میگرنی را بهبود میبخشد.
همچنین، برخی پژوهشها نشان میدهند که اسانس اسطوخودوس حاوی آنتی اکسیدان است و اثرات مسکن ضد التهاب دارد.
سازمان غذا و دارو بر ترکیبات و میزان مصرف اسانس اسطوخودوس نظارت نمیکند، بنابراین بهتر است این اسانس را با احتیاط مصرف کنید. قبل از مصرف هرگونه اسانس روغنی جدید، با پزشک خود مشورت کنید.
پیش از مصرف موضعی، حتماً آنها را با روغنهای حامل رقیق کنید (به طور میانگین، سه تا چهار قطره از اسانس روغنی در 30 میلیلیتر -معادل دو قاشق غذاخوری- از یک روغن حامل مانند روغن نارگیل ، رقیق میشود).
به دلیل احتمال سمی بودن این اسانسها، از خوردن آنها بپرهیزید.
2) اسانس روغنی رزماری به کاهش درد عضلات کمک میکند
رزماری یکی از اسانسهای روغنی است که درد را تسکین میدهد. برخی از محققان بر این باورند که گیاه رزماری ، رومارَن یا اکلیل کوهی به درمان سردرد ، درد استخوان ، درد ماهیچه و تشنج کمک میکند و در واقع گیاهی ضد درد است.
رزماری همچنین به کاهش التهاب ، شل کردن ماهیچههای صاف و تقویت حافظه کمک میکند. قبل از مصرف موضعی اسانس رزماری آن را در روغنهای حامل (مانند روغن زیتون) رقیق کنید. برای رقیق کردن 3 تا 5 قطره اسانس روغنی رزماری ، از حدود دو قاشق غذاخوری روغن حامل استفاده کنید. همچنین میتوانید برای کاهش درد عضلات از کرم یا پماد ضد درد حاوی عصاره یا اسانس رزماری استفاده کنید.
به باور محققان، گیاهان دارویی روی گیرندههای اوپیوئیدی که با احساس درد مرتبط هستند اثر میگذارند. نتایج یک کارآزمایی بالینی که در سال 2013 صورت گرفت نشان میدهد که روغن رزماری درد افرادی که در حال ترک تریاک هستند را کاهش میدهد.
3) از اسانس روغنی نعناع فلفلی برای تسکین اسپاسم های دردناک استفاده کنید
روغن نعناع فلفلی را از گیاه منتا پیپریتا (Mentha piperita) میگیرند. برخی تحقیقات نشان میدهند گیاه نعناع فلفلی، ضد التهاب ، ضد میکروب و تسکین دهنده درد است. ترکیبات فعال روغن نعناع فلفلی شامل کارواکرول، منتول و لیمونن است. مردم اغلب اسانس روغنی نعناع فلفلی رقیق شده (دو قطره در دو قاشق غذاخوری روغن حامل) را به صورت موضعی به کار میبرند.
بر پایه تحقیقی که در سال 2015 انجام شده است، از نعناع فلفلی به شکل سنتی برای تسکین اسپاسمهای دردناک ، گرفتگی عضلات و مشکلات مرتبط با آرتروز استفاده میشود.
همچنین، محققان به این نتیجه رسیدهاند که مالیدن روغن نعناع فلفلی روی شقیقهها و پیشانی، درد ناشی از سردردهای تنشی را از بین میبرد.
از استفاده این اسانس روی پوست آسیب دیده بپرهیزید، زیرا ممکن است باعث واکنش آلرژیک شود. به طور کلی قبل از مصرف روغن نعنا فلفلی در نواحی دردناک، مقداری از آن را روی بخش کوچکی از پوست خود امتحان کنید.
مصرف این اسانس برای کودکان مناسب نیست.
4) بوئیدن اسانس روغنی اکالیپتوس برای تسکین درد مؤثر است
آخرین اسانس روغنی در فهرست روش های طبیعی تسکین درد ، اسانس اکالیپتوس است. این داروی گیاهی که از گیاه اکالیپتوس گرفته میشود، به کاهش درد ، تورم و التهاب بدن کمک میکند.
بر اساس پژوهشی که در سال 2013 انجام شده است، بوئیدن اسانس اکالیپتوس برای تسکین درد مؤثر است. مشارکت کنندگان این تحقیق که در دوره ریکاوری پس از جراحی زانو بودند، روغن اکالیپتوس را روزانه 30 دقیقه و به مدت 3 روز بوئیدند.
از مصرف اسانس اکالیپتوس برای کودکان یا حیوانات خانگی خود بپرهیزید. اکالیپتوس ممکن است باعث بروز آسم شود. به یاد داشته باشید که قبل از استعمال موضعی، این اسانس را با روغنهای حامل (مانند روغن نارگیل) رقیق کنید.
همچنین، از اسپری کردن و مصرف خوراکی اسانس اکالیپتوس نیز خودداری کنید. برای اینکه مطمئن شوید به این روغن حساسیت ندارید، قبل از مصرف، آن را روی بخش کوچکی از پوست خود امتحان کنید.
5) از تاثیر گیاه میخک برای درمان دندان درد غافل نشوید
ماده میخک که از گیاهی با نام علمی Eugenia caryophyllata به دست میآید، به طور سنتی برای تسکین درد به کار میرود. نتایج تحقیقی که در سال 2006 انجام شده است، نشان میدهد که ژل میخک به اندازه ژل بنزوکائین (نوعی ژل بیحس کننده) مؤثر است.
محققان این پژوهش، از ژل میخک ، ژل بنزوکائین و دارونماها استفاده کردند. طبق نتایج، میزان درد افرادی که از ژل میخک و ژل بنزوکائین استفاده کرده بودند کاهش یافت، اما دارونماها هیچ تأثیری نداشتند.
(البته برای تسکین فوری دندان درد میتوانید از عسل نیز استفاده کنید. قرار دادن مقدار کمی عسل خالص و طبیعی روی دندان، هرچند ممکن است عجیب به نظر برسد، درد دندان را به سرعت کاهش میدهد. با این روش میتوانید تا هنگام مراجعه به دندان پزشک ، درد را در حد تحمل کاهش دهید.)
برای شناخت تأثیر میخک در تسکین انواع دیگر درد باید تحقیقات بیشتری انجام شود. همچنین، محققان بر این باورند که میخک آنتیاکسیدان ، ضد التهاب ، ضد قارچ و ضد ویروس است.
6) کپسایسین موجود در فلفل به عنوان مسکن طبیعی کاربرد دارد
برخی افراد از کپسایسین موجود در فلفل تند به عنوان مسکن طبیعی استفاده میکنند. ممکن است هنگام مصرف موضعی این ماده، احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش ملایم داشته باشید که طبیعی است.
تحقیقی که در سال 2011 انجام شده است، به نقش مهم کرم ضد درد موضعی کپسایسین و پچهای آن در تسکین درد اشاره میکند. بسیاری از محصولات تسکین دهنده درد حاوی کپسایسین هستند.
محققان هنوز درباره چگونگی عملکرد این ماده در بهبود درد مطمئن نیستند، اما برخی از آنها بر این باورند که کپسایسین بر فیبرهای انتقال دهنده درد اثر میگذارد و حساسیت پوست به درد را کاهش میدهد. فیبرهای انتقال دهنده درد، عصبهایی هستند که پیام درد را منتقل میکنند.
7) درد مفصل را با زنجبیل درمان کنید
زنجبیل با نام علمی Zingiber officinale ریشهای است که به عنوان مسکن طبیعی درد شناخته شده است. بر اساس تحقیقی که در سال 2015 انجام شده است، مصرف 2 گرم زنجبیل روزانه به مدت 5 روز، در کاهش درد عضلات ناشی از ورزشهای استقامتی و دویدن مؤثر است.
همچنین محققان میگویند زنجبیل روند بهبود را تسریع کرده و التهاب ناشی از آسیبهای ورزشی را کاهش میدهد. با افزودن زنجبیل خام به چای یا اسموتی، آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
همچنین میتوانید از مکملهای زنجبیل موجود در بازار استفاده کنید. با این حال، شکل طبیعی و تازه زنجبیل خواص بیشتری دارد.
همیشه قبل از مصرف هر نوع مکمل جدید با پزشک خود مشورت کنید. مکملهای غذایی ممکن است عوارض جانبی داشته باشند و در صورت مصرف با داروهای دیگر، تداخل دارویی ایجاد کنند.
8) گل مینا برای جلوگیری از سردرد میگرنی مفید است
گل مینا که به بابونه گاوی نیز معروف است، به صورت سنتی برای درمان تب ، سردردهای میگرنی ، روماتیسم مفصلی ، دندان درد ، معده درد و همچنین افزایش شیر مادر استفاده میشود.
البته در دوران بارداری باید از مصرف خوراکی گل مینا یا هر گیاه دیگری، بدون مشورت با پزشک، جداً اجتناب کنید.
گل مینا شامل ترکیباتی است که التهاب و اسپاسم را کاهش میدهد و مانند ضد درد عضلانی عمل می کند. برخی محققان بر این باورند که این خاصیت گل مینا به دلیل وجود سسکوئیترپن لاکتون و فلاونوئید است.
محققان انجمن میگرن آمریکا میگویند نتایج ضد و نقیضی درباره چگونگی اثربخشی گل مینا وجود دارد، اما این گیاه احتمالاً برای جلوگیری از سردردهای میگرنی مفید است.
بر پایه مقالهای که در سال 2011 چاپ شده است، گلها و برگهای مینا ضد درد گیاهی و تسکین دهنده هستند. گل مینا ممکن است عوارضی مانند شکم درد، تهوع، استفراغ و افزایش احتمال خونریزی داشته باشد. بنابراین، بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
9) زردچوبه شامل ترکیباتی است که التهاب و درد را کاهش می دهد
کورکوما (ماده موثره زردچوبه) تسکین دهنده درد است. تحقیقی که در سال 2014 انجام شده است، نشان میدهد مصرف عصاره کورکوما به مدت 4 هفته، به اندازه ایبوپروفن برای کاهش درد آرتروز زانو مؤثر است. همچنین، زردچوبه نوعی داروی ضد درد گیاهی رایج است.
10) طب سوزنی راه موثری برای کاهش دردهای مزمن است
طب سوزنی درمان جایگزینی است که به نظر طرفداران آن، در کاهش درد مؤثر است. تحقیقات اخیر نیز چنین باوری را تأیید میکنند. طب سوزنی به تسکین انواع خاصی از درد شامل موارد زیر کمک میکند:
- کمر درد
- گردن درد
- آرتروز مفصلی یا زانو درد
علاوه بر این، طب سوزنی میزان سردرد های تنشی را کاهش میدهد و به پیشگیری از سردرد های میگرنی کمک میکند.
متا آنالیزی که در سال 2018 صورت گرفته است، نشان میدهد که طب سوزنی راه مؤثری برای کاهش دردهای مزمن است. محققان بر این باورند که طب سوزنی به تسکین درد عضلانی اسکلتی، سردرد و دردهای مرتبط با آرتروز مفصلی کمک میکند.
شناخت تأثیر طب سوزنی برای دردهای دیگر، نیازمند تحقیقات بیشتر است؛ اما شواهد نشان میدهند که طب سوزنی برای کاهش بسیاری از انواع درد مؤثر است. در حقیقت، طب سوزنی ممکن است به تسکین بیش از 100 درد مختلف کمک کند.
11) یوگا در تسکین گردن درد موثر است
یوگا یک تمرین مراقبه ( مدیتیشن ) فیزیکی و راهی طبیعی برای کاهش درد است. شما میتوانید با حرکات کششی ورزش یوگا و فیزیوتراپی درد کمر را تسکین دهید. یوگا شامل تمرینات تنفسی، خود مراقبتی و روشهای ریلَکسِیشِن است، بنابراین دردهای ناشی از استرس و اضطراب را کاهش میدهد.
بر پایه تحقیقی که در سال 2013 انجام شده است، یوگا در تسکین کمر درد و گردن درد مؤثر است؛ اما برای اثبات اثر آن در کاهش سردرد ، آرتروز یا فیبرومیالژی به مطالعات بیشتری نیاز است.
12) مراقبه (مدیتیشن) ذهن آگاهی ، نشانههای افسردگی را کاهش میدهد
افراد دارای دردهای مزمن، تمایل زیادی دارند از مراقبه ذهن آگاهی به عنوان درمان طبیعی درد استفاده کنند. در این رابطه به تحقیقات بیشتری نیاز داریم، اما مطالعات اولیه امیدوار کننده هستند.
متا آنالیزی که در سال 2017 انجام شده است، 38 پژوهش مرتبط با این موضوع را بررسی میکند. بر اساس این تحقیق، مراقبه ذهنآگاهی ممکن است نشانههای درد و افسردگی را کاهش و کیفیت زندگی را بهبود دهد.
با این حال، برای شناخت دقیق چگونگی اثربخشی مراقبه ذهنآگاهی، به تحقیقات گستردهتری نیاز داریم.
مزایای استفاده از روشهای طبیعی برای تسکین درد را بدانید
استفاده از داروهای مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن برای بیشتر ما مشکلی ایجاد نمیکند، اما اگر عوارض جانبی رخ دهند، بهتر است از مسکنهای طبیعی مثل داروهای گیاهی و فعالیتهای سنتی مانند یوگا و طب سوزنی استفاده کنیم.
بر اساس تحقیقی که در سال 2016 انجام شده است، مصرف طولانی مدت استامینوفن خطر حملات قلبی، خونریزی دستگاه گوارش و اختلال در عملکرد کلیه را افزایش میدهد.
علاوه بر این، نتایج برخی تحقیقات نشان میدهند که مصرف طولانی مدت داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن خطر زخم معده ، نارسایی کلیه و سکته مغزی را افزایش میدهد. همچنین، بسیاری از درمانهای سنتی مانند یوگا ، ذهنآگاهی و طب سوزنی برای سلامت روان افراد مفیدند.
داروهای گیاهی در کنار اثرات تسکین دهندگی درد ، مزایای دیگری نیز دارند؛ مثلاً به دلیل داشتن آنتی اکسیدان به حفظ سلامت بدن کمک میکنند.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنید؟
ممکن است مسکن های طبیعی برای تمام انواع درد تأثیر کافی را نداشته باشند یا در صورت شدیدتر شدن درد بی اثر شوند. در این مواقع میتوانید از مسکنهای طبیعی در کنار روشهای دیگر کاهش درد استفاده کنید تا اثرگذاری آنها بیشتر شود.
اگر به درد شدیدی مبتلا هستید، باید برای یافتن بهترین راه درمان آن به پزشک مراجعه کنید. همچنین، اگر دردی دارید که علت آن را نمیدانید هم باید از پزشک کمک بگیرید.
راهنمایی بیشتر در زمینه تسکین درد
بهترین و مؤثرترین راه تسکین درد، مصرف داروهای مسکن با تجویز و راهنمایی پزشک است. به هر حال، مسکن های طبیعی برای افرادی که میخواهند از عوارض جانبی مصرف بلند مدت داروهای مسکن دوری کنند، جایگزینی مناسب هستند.
میتوانید اسانسهای روغنی را در بخور و یا حمام استفاده کنید. همچنین، میتوانید گیاهان دارویی و ادویههای ذکر شده در این مقاله را به غذای خود بیفزایید (با رعایت احتیاطهای توصیه شده). علاوه بر این، میتوانید از مکملهای غذایی حاوی این مواد استفاده کنید.
مراقبه ذهنآگاهی را میتوانید به آسانی در منزل یا مکانهای دیگر انجام دهید. همچنین، با دسترسی به فیلمهای آموزشی، میتوانید تمرینات یوگا را در خانه انجام دهید. برای انجام طب سوزنی باید به پزشک حرفهای و دارای مجوز مراجعه کنید.
تمام مسکنهای طبیعی برای همه افراد به یک شکل عمل نمیکنند. ممکن است یک گزینه طبیعی برای یک فرد در دراز مدت خوب باشد، در حالی که بعضی افراد ممکن است نتوانند درد خود را به طور طبیعی درمان کنند و به همین دلیل، مصرف داروهای مرسوم را ترجیح دهند.
تجربه شما
شما تاکنون کدام یک از روشهای طبیعی ذکر شده در این مقاله را برای تسکین درد خود به کار بردهاید و چه روشهای طبیعی دیگری برای تسکین درد میشناسید؟ تجربیاتتان را همین جا با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
منابع:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16530911
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26200194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3158445
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5368208
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3805350
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964021
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210009
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130734
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905473
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30780-0/fulltext
https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/yoga-for-pain