چهره ها
“الناز حبیبی” از بهار دردسرهای عظیم می گوید
الناز حبیبی بازیگر جوان سینما و تلویزیون متولد سال 1368 و فارغ التحصیل رشته تدوین و کارگردانی است با او درباره سریال دردسرهای عظیم 2 به گفت وگو نشستیم.
چند سالی است در سریال های مناسبتی نوروز و ماه رمضان بازی می کنید و رمضان امسال هم با سریال دردسرهای عظیم2 به شبکه سه آمده اید. علت علاقه شما به حضور در کارهای مناسبتی و نقش های مثبت چیست؟
دلیل خاصی ندارد، چون مناسبتی بودن سریال برایم مهم نیست. در واقع نقش و عواملی که قرار است با آنها کار کنم اهمیت دارد. همیشه علاقه مندم کار خوب انجام دهم که حرفی برای مخاطب داشته باشد. حال بر حسب اتفاق کارهای خوب در مناسبت های نوروز و ماه رمضان به من پیشنهاد شده و من هم با کمال میل آنها را پذیرفته ام.
گرچه نقش هایی که معمولا بازی کرده ام در آثار مناسبتی بوده، ولی همه آنها مثبت نبوده اند. در سریال سی امین روز ـ که ماه رمضان چند سال پیش پخش شد ـ یک نقش منفی را بازی کردم. فکر می کنم نقش منفی را هم می توانم بخوبی بازی کنم. برایم مثبت یا منفی بودن نقش اهمیت ندارد. آنچه مهم است این که نقش برایم جای کار داشته باشد و بتوانم با عشق و علاقه آن را بازی کنم. وقتی با من برای بازی در سری اول سریال دردسرهای عظیم تماس گرفتند، فقط چند قسمت از فیلمنامه آماده بود و من هم همان را خواندم و داستان را نیز از زبان کارگردان و تهیه کننده شنیدم و از نقش خوشم آمد و بازی در آن را قبول کردم. البته در این انتخاب شناخت من از کارگردان موثر بود، چون در سریال دودکش بازی کرده بودم و آقای نیک نژاد نویسنده آن سریال بود.
الناز حبیبی در سریال دردسرهای عظیم
پس با این تعریف، دیده شدن در یک اثر برایتان اولویت ندارد؟
نه به هیچ وجه این مساله برایم مهم نیست. همیشه تلاش می کنم انتخاب هایم درست باشد تا مردم از تماشای کارم لذت ببرند. در انتخاب هایم کارگردان برایم اولویت دارد و این که فیلمنامه چگونه طراحی و نوشته شده است و بازیگران مقابلم چه کسانی هستند.
به نظر شما داستان دردسرهای عظیم بین قصه جدی و طنز گیر نیفتاده است؟
خیر. کارگردان این سریال، مخاطب را مجبور نمی کند به زور بخندد و هیچ کدام از بازیگران هم به دنبال خنداندن صرف مردم نیستند؛ اما در این اثر موقعیت هایی وجود دارد که باعث ایجاد طنز می شود. موقعیت هایی بانمک و شیرین که گاهی خنده دار می شود.
علاوه بر آن، ما یک موضوع خانوادگی و اجتماعی را در قالب داستانی بیان می کنیم که در جاهایی طنز هم می شود. در حقیقت می توان گفت ما داستانی جدی را در قالب طنز بیان می کنیم، اما مساله اصلی این است که روایت باید درست باشد و هر روایت درستی، هم خنده دارد و هم گریه، البته آقای نیک نژاد دوست دارد مردم با دیدن آثارش حداقل لبخندی بر لب داشته باشند.
به همین دلیل شما سعی کردید نقش تان را در این سریال شیرین بازی کنید؟
بله، چون کارگردان از من این طور خواست که نقش بهار را شیرین بازی کنم، در ضمن نویسندگان کار هم نقش بهار را این طور نوشتند. در واقع بازیگر با راهنمایی کارگردان است که به نقش جان می دهد و آن را برای مخاطب تماشایی می کند. من هم سعی می کنم با استفاده از شیوه خودم و راهنمایی کارگردان هر جا لازم است بهار را شیرین یا تلخ به تصویر بکشم.
برای رسیدن به این شیوه اجرایی از نقش بهار چه کردید؟
لازمه حرفه بازیگری این است که بتوانید هر نقشی را در هر قالبی بپذیرید و آن را اجرا کنید. به همین دلیل وقتی بازی در اثری را می پذیرم به شخصیت پردازی و لحن بیان شخصیت فکر و آن را اجرا می کنم.
علاوه بر آن دوست دارم نقشم را درست بازی کنم و برای ارتباط برقرار کردن با شخصیت بهار هم تلاش کردم در ذهن خودم به کسانی که با این مشکل روبه رو هستند، نزدیک شوم تا برای مخاطب ملموس تر شود و بتوانند با او ارتباط برقرار کنند.
به نظرتان فراز و نشیب های قصه دردسرهای عظیم 2 کم نیست؟ چون مخاطب می تواند حدس بزند چه اتفاقاتی می افتد.
به نظرم این طور نیست، چون تا امروز مخاطب متوجه شده با پیشرفت قصه شاهد اتفاقات جالبی در این سریال خواهد بود. شخصا داستان سریال را خیلی دوست دارم و یکی از عواملی که در انتخاب من دخالت داشت، قصه سریال بود. به نظرم فراز و نشیب های قصه به اندازه کافی است. روی فیلمنامه خیلی کار شده و شخصیت پردازی ها درست بوده است.
در واقع هریک از شخصیت های قصه روحیات خاص خودشان را دارند؛ بنابراین نمی توان گفت فراز و نشیب های قصه کم است.
نوع حضور بازیگر نقش مقابل تان (پارتنر) تا چه میزان می تواند در دیده شدن بازی شما موثر باشد؟
پارتنر نقش مهمی دارد. در سریال دردسرهای عظیم 1 و 2 بده بستان های خوبی میان من و بازیگر نقش مقابلم لطیف (جواد عزتی) و مادرم (مریم سعادت) برقرار است. من همیشه به این مساله تاکید کرده ام که بخش زیادی از موفقیتم را در این سریال مدیون بازیگران نقش مقابلم هستم و از آنها خیلی آموختم و به عنوان پیشکسوت برای بازی در این سریال خیلی به من کمک کردند.
نقش مقابل شما را خانم مریم سعادت بازی می کند؛ مادری سختگیر که دوست دارد شما در هر کاری بهترین باشید. بازی در مقابل چنین شخصیتی چگونه بود؟
برخلاف نظر شما معتقدم مادر بهار سختگیر نیست. او فقط مادری دلسوز است. فیروزه شخصیتی دوست داشتنی و فداکار است. او مادری است که با سختی های فراوان بچه های خود را بزرگ کرده و برای همین می خواهد فرزندانش در کار و زندگی موفق باشند و هر کس بچه هایش را اذیت کند نسبت به او واکنش نشان می دهد. او تمام تلاشش را می کند تا دخترش خوشبخت شود.
به نظرم این ویژگی تمام مادران ایرانی است که آرزوهایی برای فرزندانشان بخصوص دخترانشان دارند. من بازخوردهای زیادی از مردم گرفته ام و کسانی اطرافم هستند که به من می گویند زندگی این شخصیت ها مانند زندگی واقعی مردم است.
یکی از ویژگی های نیک نژاد، گرفتن بازی های ساده و به دور از بزرگنمایی است. با توجه به این که در گذشته با او در سینما و تلویزیون همکاری داشتید بازی در سریال دردسرهای عظیم 2 چه تجربه ای برایتان به همراه داشته است؟
کار کردن با آقای برزو نیک نژاد خیلی سخت است؛ چون در تمام مدت، بازیگر باید حواس اش به کارش باشد تا هر آنچه را او می خواهد از کار در بیاورد، حتی اگر یک پلان را آن طور که می خواهد درنیاورد تا صبح ادامه می دهد و این طور نیست که خیلی راحت رضایتش را نسبت به یک صحنه اعلام کند.
به همین دلیل برخی بازیگران نمی توانند با چنین شرایطی کنار بیایند و برنمی تابند، اما من از کار کردن با کارگردانان سختگیر لذت می برم. متاسفانه این روزها شاهد هستیم بعضی ها به راحت بازی کردن عادت کرده اند، ولی من این شرایط را دوست ندارم و علاقه مند به کار در آثار کسانی هستم که همه انرژی شان را می گذارند و براحتی از همه چیز عبور نمی کنند.
هرکارگردانی در کار، ایده و سلیقه خود را دارد. برزو نیک نژاد تا چه میزان این موقعیت را برایتان فراهم می کند تا ایده هایتان را برای نقش بهار اجرا کنید؟
برزو نیک نژاد کسی نیست که جلوی خلاقیت بازیگر را بگیرد، اما در کار سختگیری های خودش را دارد. بدقت پیشنهاد بازیگران را گوش می دهد. اگر پیشنهاد به نقش کمک کند موافق است و در غیر این صورت مخالفت می کند.
با پیشنهادهای شما برای نقش بهار موافق است یا مخالف؟
80 درصد از پیشنهادهایم رد می شود، اما با این حال من خسته نمی شوم و هر آنچه را برای نقش به ذهنم برسد، مطرح می کنم.