تاریخ دقیق روز بزرگداشت سهروردی + جزئیات مهم
درباره 8 مرداد، روز بزرگداشت سهروردی
شهاب الدین یحیی سُهرِوَردی(متولد549ق) معروف به شیخ اشراق،حکیم، متکلم، ادیب و فیلسوف نامدار ایرانی است که فلسفه ایرانی را مقابل فلسفه یونانی قرار داده است. از سهروردی آثار و رساله های زیادی به یادگار مانده است که آثار او دارای نثری پخته و قوی بوده و از نظر فصاحت و بلاغت تحسین شده است. در تقویم جمهوری اسلامی ایران، روزی به عنوان روز بزرگداشت سهروردی انتخاب شده است. به مناسبت روز بزرگداشت سهروردی در این مطلب از فرهنگ و هنر نمناک با این فیلسوف بزرگ ایرانی آشنا شوید.
تاریخچه نامگذاری روز بزرگداشت سهروردی
به تایید مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، روز بزرگداشت شیخ شهاب الدین یحیی سهروردی در تاریخ هشتم مردادماه در تقویم ایرانیان ثبت شده است. همایش ها، بزرگداشت ها و یادبودهایی برای این فیلسوف بزرگ در این روز برگزار می شود. در 8 مرداد علاوه بر گرامیداشت یاد شیخ اشراق درمحل تولدش ، در زنجان برای معرفی این استان جشنی نیز برگزار می شود.
مختصری از زندگینامه شیخ اشراق
شیخ شهاب الدین سهروردی در سال533 شمسی در قریه سهرورد زنجان متولد شد و در دوران کودکی به تحصیل قرآن، ادبیات عربی و فارسی مشغول شد.
او در 13 سالگی سهرورد را ترک کرد و برای تکمیل تحصیلات خود نزد مجدالدین جیلی استاد فخر رازی در مراغه حکمت و اصول را آموخت و سپس به اصفهان رفت و در نزد ظهیرالدین فارسی، علم منطق را آموخت و با افکار ابن سینا آشنا شد.
شیخ مقتول، اصفهان را قبل از سی سالگی ترک کرد، سپس به دیار بکر و پس از آن به آناتولی و بعد از اقامت کوتاه در آنجا به دمشق رفت و با اساتید بسیاری دیدار کرد. او در سفرهای خود با استادان زیادی آشنا شد و بسیاری از آثار خود را نوشت، مثلا در توقات ترکیه کتاب حکمت الاشراق خود را به پایان رسانده و سرآغاز مکتبی نوین در فلسفه اسلامی به نام مکتب اشراق شد. از سهروردی در طول عمر کوتاه خود حدود 50 کتاب و رساله به یادگار مانده است.
شیخ اشراق در سفر خود به دمشق با ملک ظاهر پسر صلاح الدین ایوبی، سردار معروف مسلمانان در جنگ های صلیبی، دیدار کرد و به دلیل اصرار او در دربار او در حلب ماندگار شد.
اما به دلیل صراحت شیخ در بیان احکام و مسائل مربوط به دین برخی فقها علیه او حکم ارتداد دادند و ملک ظاهر، سلطان مصر، را تشویق به قتل او کردند. ملک ظاهرکه قتل شیخ را نمی پذیرفت، سرانجام تحت فشار قرار گرفت و سهروردی را در 5 رجب 587 هجری قمری به زندان افکند و شیخ همان جا و در سن 37 سالگی به قتل رسانده شد و پیکر ایشان را در مسجد امام سهروردی شهر حلب دفن کردند.