9 باور غلط دربارهی شوره موی سر که درمان آن را به تاخیر میاندازد!
در بیشتر مواقع، شوره موی سر مشکل جدی نیست، اما ظاهر موهایتان را ناخوشایند می کند و ممکن است بر اعتماد به نفس شما تأثیر بگذارد. درباره علت شوره سر و درمان آن باورهای زیادی وجود دارد. ممکن است دوستان شما پیشنهاد درمان شوره سر با سرکه یا روغن زیتون را دهند، یا بگویند که باید از ژل مو و نظایر آن بپرهیزید تا از شر شوره خلاص شوید، اما آیا این کارها نتیجه بخش است؟
در مقاله ی زیر به این پرسش پاسخ داده ایم و باورهای نادرستی را که دربارهی شوره وجود دارند، بررسی کرده ایم. مهم تر اینکه، شیوه های رهایی از شوره ی سر را توضیح داده ایم. پس، با ما همراه شوید.
علت شوره موی سر
سلول های پوست سر (نظیر سلول های دیگر پوست) مدام در حال جایگزینی و ریزش هستند. اگر سرعت تقسیم سلول های پوستی از سرعت ریزش آنان بیشتر باشد، کف سر پوسته پوسته می شود و به اصطلاح شوره می زند.
برخی افراد به نوعی مخمر به نام مالاسزیا فورفور حساسیت دارند که به طور طبیعی در پوست سر وجود دارد. طبق مرکز مایو کلینیک به دنبال این حساسیت، تعداد سلول های پوست سر افزایش می یابد. این سلول ها جمع می شوند، می ریزند و شوره ی سر ایجاد می شود.
همچنین، به نظر می رسد استعدادی ژنتیکی برای پوسته پوسته شدن وجود دارد؛ پس، شوره ی سر به صورت ارثی نیز منتقل می شود.
9 باور غلط دربارهی شوره سر و حقیقت آنها
باور غلط اول: علت شوره، خشک بودن سر است
حقیقت این است که دقیقا برعکس این باور، احتمال شوره سر در پوست چرب بیشتر است. مخمر مالاسزیا لیپوفیل، چربی دوست است، یعنی چربی طبیعی پوست (سبوم) را دوست دارد و هر قدر چربی بیشتر باشد، بیشتر رشد می کند. چربی بیش از اندازه به درماتیت سبورئیک منجر می شود. این عارضه پوسته ها را افزایش می دهد.
باور غلط دوم: روغن درمانی به درمان شوره سر کمک می کند
یکی از راهکارهایی که اینترنت برای رفع شوره سر پیشنهاد می دهد، مصرف روغن های گرم است. برخی سایت های اینترنتی ادعا می کنند که برای دیدن تأثیر آن باید روغن نارگیل یا زیتون گرم را به طور مستقیم به کف سر بمالید. اما این روش چقدر مؤثر است؟ در واقع، از آنجا که شوره به خودی خود چرب است، مصرف روغن فقط شوره ها را چرب تر و چسبناک تر می کند. افزون بر این، مالیدن روغن روی پوست سر ممکن است آن را ملتهب کند.
باور غلط سوم: باید قبل از شامپو زدن شوره ها را جدا کنید
اگر شوره های شما به قدری چسبناک یا سنگین هستند که مجبور می شوید آنها را با شانه جدا کنید، ممکن است به بیماری پوستی جدی تری مبتلا باشید. اگر با زور آنها را از کف سر جدا کنید، ممکن است این کار دردناک باشد و پوستتان خونریزی کند. همچنین، خونریزی پوست را مستعد عفونت می کند.
باور غلط چهارم: اگر به شوره موی سر مبتلا هستید، باید کمتر سرتان را بشویید
در واقع، باید هر روز از شامپو استفاده کنید تا پوسته ها و مواد زاید را بشویید. برای کاهش میزان مخمر مذکور باید از شامپوی روزانه ای استفاده کنید که حاوی ماده ی آنتی باکتریالی باشد و به طور خاص این مخمر را هدف بگیرد.
همچنین باید شامپو ضد شوره ای را انتخاب کنید که مواد فعالی مانند پیروکتون اولامین (Piroctone olamine)، زینک پیریتیون (Zinc pyrithione) یا سالیسیلیک اسید داشته باشد.
باور غلط پنجم: لازم نیست پوست سر خود را لایه برداری کنید
بهتر است یک یا دو بار در هفته از ماسک لایه بردار مخصوص پوست سر استفاده کنید تا شوره ی سر شما زودتر درمان شود. همچنین، این کار موجب جلوگیری از شوره سر میشود. ماسک های لایه بردار به آرامی پوسته ها را از بین می برند و کمک می کنند سرعت جایگزین شدن سلول های پوست سر به حالت عادی باز گردد.
از ماسک های لایه بردار خانگی پوست سر که ماده ی اصلی آنها نمک دریاست، بپرهیزید. زیرا ممکن است پوست سرتان را تحریک کند. به جای آن، از محصولی استفاده کنید که حاوی سالیسیلیک اسید یا هیدروکورتیزون باشد.
باور غلط ششم: محصولاتی که برای حالت دادن مو استفاده می کنید، شوره را بدتر می کنند
شوره ی سر به دلیل عوامل زیادی ایجاد می شود، از جمله ژنتیک، استرس و رژیم غذایی. اما حالت دادن مو هیچ نقشی در ایجاد این مشکل ندارد. فقط هر روز موهایتان را بشویید تا مواد زائد روی آنها باقی نماند.
باور غلط هفتم: شوره بر ریزش مو تأثیر نمی گذارد
تحقیقات نشان می دهد شوره موی سر ممکن است سبب ریزش مو شود یا شدت آن را افزایش دهد. در واقع، اوضاع وخیم پوست سر ممکن است تأثیر بدی بر رشد موهای شما داشته باشد. تکه های ضخیم پوسته و شوره که به فولیکول مو می چسبند و موجب ریزش آن می شوند.
باور غلط هشتم: شوره در تابستان بدتر می شود
معمولاً شوره ی سر در زمستان بیشتر می شود. زیرا در این فصل مردم غذاهایی را می خورند که شوره را افزایش می دهد، مانند لبنیات پرچرب و غذاهای شیرین و تند. افزون بر این، در ماه های سرد سال میزان استرس بالاتر است و بیشتر افراد به علت سرمای هوا کمتر موهای خود را می شویند. همه ی این موارد، شوره ی سر را بدتر می کند.
باور غلط نهم: هر پوسته پوسته شدنی شوره نام دارد
درماتیت سبورئیک نام بیماری دیگری است که طی آن پوست سر پوسته پوسته می شود و شوره می زند. این بیماری معمولاً به صورت پوسته های ضخیم، چسبناک و زرد ظاهر می شود. همچنین، ممکن است خارش و التهاب ایجاد کند. درماتیت سبورئیک محدود به پوست سر نیست و ممکن است تکه های پوسته پوسته شده را در ابروها، ریش، گوش، سینه و سایر چین های پوستی خود پیدا کنید.
پسوریازیس پوست سر بیماری دیگری است که مشابه شوره است. البته، اندکی با آن تفاوت دارد. اما پسوریازیس چیست؟ پسوریازیس نوعی بیماری خود ایمنی است که موجب ایجاد پلاک های تیره می شود. بر خلاف شوره و درماتیت سبورئیک، پسوریازیس معمولاً با خارش همراه نیست. به طور معمول، اگر پوست سرتان درگیر پسوریازیس باشد، روی آرنج و زانوهای خود نیز تکه هایی را مشاهده خواهید کرد.
چگونه از شر شوره خلاص شویم؟
محصولات متعددی وجود دارند که مخصوص شوره سر هستند. این محصولات، به شکل موثری پوسته ریزی کف سر و مخمر مالاسزیا فورفور را کنترل می کنند. موهایتان را به طور مرتب با شامپوی ضد شوره بشویید تا پوست سرتان لایه برداری شود. با این کار از شر پوسته ها خلاص می شوید. اگر بعد از گذشت یک ماه، شامپو بی اثر بود، بهتر است با متخصص پوست مشورت کنید تا مطمئن شوید مشکل حادتری علت شوره و خارش پوست سر شما نیست.
نظر شما
در قسمت «بیان نظر» تجربه های خوب و مفید خود را با خوانندگان دیگر به اشتراک بگذارید و بنویسید که چه راه های دیگری برای درمان شوره موی سر می شناسید.
منابع:
https://www.self.com/story/dandruff-myths