12 روش سریع درمان خانگی سرماخوردگی
سرماخوردگی بیماری واگیردار و شایعیست که علاوهبر ایجاد ضعف و خستگی طولانیمدت، گاهی اوقات میتواند خطرناک و همراه با مشکلات بسیاری برای شما باشد. از طرفی عوارض داروهای شیمیایی بر روی بخشهای مختلف بدن، همواره مهمترین دلیل، برای جایگزینی روشهای درمان خانگی است.
امروز میخواهیم شما را با بهترین شیوه درمان خانگی سرماخوردگی که برگرفته از تجربیات طب سنتی و نیز پژوهشهای علمی نوین است، آشنا کنیم.
علائم سرماخوردگی
نشانهها و علائم سرماخوردگی شامل موارد زیر میشود:
- آب ریزش بینی
- مسدود شدن سینوسها
- گلودرد
- سرفه
- سردرد
- درد عضلات
- تبولرز
درمانهای خانگی سرماخوردگی
ویروسها، عامل ابتلا به سرماخوردگی هستند. بنابراین آنتیبیوتیکها قادر به درمان و یا پیشگیری از این بیماری نیستند. استراحت کافی، استفاده از مایعات و روشهای درمانی خانگی میتوانند به کاهش علائم این بیماری کمک زیادی کنند. در ادامه به این روشها اشاره شده است.
1) زینک
مطالعات نشان دادهاند که استفاده از مکمل زینک در کوتاهتر شدن مدت بیماری و کاهش علائم آن، تأثیر زیادی خواهد داشت. کارشناسان بر این باورند که زینک از تکثیر رینوویروس که سبب بروز سرماخوردگی میشود، پیشگیری میکند.
زینک را میتوان به صورت قرص، آبنبات مکیدنی و یا شربت استفاده کرد، اما همواره باید به میزان توصیهشده آن بر روی بستهبندی دقت کنیم. استفاده زیاد از زینک میتواند به حالت تهوع و بدن درد منجر شود.
2) عسل
عسل خاصیت ضدمیکروبی دارد. خاصیتی که با برخی باکتریها و ویروسها مقابله میکند. مطالعات نشان دادهاند که عسل میتواند در تسکین سرفه در کودکان بالای یکسال مؤثر باشد. کودکان زیر یکسال نباید از عسل استفاده کنند. این کار، ریسک ابتلا به بوتولیسم در نوزادان را تا میزان زیادی افزایش میدهد.
از ترکیب عسل و آب جوش برای نرم کردن گلو و درمان سرفه استفاده کنید. همچنین با اضافه کردن آب لیموترش میتوانید ضمن ایجاد طعمی خوشایند، از ویتامین C موجود در آن نیز بهرهمند شوید.
3) اکیناسه (سرخارگل)
برخی از افراد از عصاره گیاه اکیناسه برای پیشگیری از سرما خوردگی و تسکین آبریزش و احتقان بینی استفاده میکنند. تحقیقات نشان دادهاند که ترکیبات این گیاه روی سیستم ایمنی بدن تأثیرات مثبتی دارند. از دیگر ویژگیهای این گیاه خاصیت ضدویروسی آن بوده که در بهبود بیماریهایی مانند آنفولانزا نقش بسزایی دارند.
تاکنون تحقیقات درباره تأثیر اکیناسه در درمان سرماخوردگی نتایج متفاوتی داشته است. بهنحوی که برخی از آنها نشان دادهاند اکیناسه هیچ تأثیر مثبتی در این زمینه ندارد. دیگر مطالعات دریافتهاند که برخی محصولات حاوی اکیناسه ممکن است ابتلا به سرماخوردگی را 10 تا 20 درصد کاهش دهند.
4) سیر
سیر نیز در مقابله با سرماخوردگی مؤثر است. در واقع ترکیبات ضدویروسی و ضدباکتریایی سیر، به روند بهبودی شما کمک شایانی میکند. مطالعات نشان دادهاند افرادی که به مدت سه ماه و بهصورت روزانه از مکمل سیر استفاده میکنند نسبت به گروه کنترلی، که مکمل مصرف نمیکردند کمتر در معرض سرماخوردگی قرار میگیرند.
سیر مدتهاست که به عنوان یک روش درمانی خانگی برای سرماخوردگی به کار میرود. شما میتوانید سیر را به صورت خام یا پخته در غذا و یا به صورت مکمل مصرف کنید. استفاده از سیر معمولاً بدون عوارض است مگر آنکه به آن حساسیت داشته باشید. در صورتیکه طعم و مزه آن برای شما خوشایند نیست، میتوانید از مکمل آن استفاده کنید.
5) منتول
مسدود شدن سیسنوسها و احتقان راههای هوایی ازجمله نشانههای شایع سرماخوردگی است که منتول میتواند به تسکین آن کمک کند. منتول از انواع مختلف نعناعها به دست میآید و دارای تأثیرات ضدباکتریایی بوده و تسکیندهنده درد است. این ماده در ترکیب بسیاری از پمادهای گیاهی یافت میشود. همچنین میتوان منتول را در آب گرم ریخته و از آن به روش بخور استفاده کرد. با اینکه یک مطالعه در سال 2013 نشان داد که بخور منتول به کاهش سرفههای حساسیتی کمک میکند، اما بهندرت تحقیقاتی در زمینه تأثیر آن در رفع احتقان راههای تنفسی وجود دارد.
دیگر تحقیقات نشان دادهاند که پمادهای حاوی منتول، اکالیپتوس و کامفور بهطور چشمگیری در بهبود خواب کودکان و بزرگسالان سرماخورده تأثیر دارند. با این وجود محققان دریافتهاند که ریسک استفاده از منتول بیشتر از سود آن است؛ چراکه میتواند باعث تحریک و سوزش پوستی شما شود.
6) ویتامین D
ویتامین D میتواند مکمل مفیدی برای پیشگیری و یا کاهش شانس ابتلا به سرماخوردگی باشد. تحقیقات به ارتباط چشمگیری بین مکمل D3 و کاهش میزان ابتلا به سرماخوردگی در میان دانشجویان پی بردهاند. اگر در آبوهوای سرد زندگی میکنید، بهتر است در طول زمستان که پوستتان کمتر در معرض آفتاب قرار دارد از مکمل ویتامین دی استفاده کنید.
7) روغن اورگانو
اورگانو حاوی تیمول و کارواکرول است که خواص ضدباکتریایی دارند. برخی از افراد با تکیه به روشهای سنتی، برای تسکین سردرد، حالت تهوع و سرفه از اسانس گیاهانی که حاوی تیمول هستند، استفاده میکنند. برخی افراد باور دارند که خوردن روغن اورگانو و یا مالش آن بر روی قفسه سینه به تسکین علائم سرماخوردگی کمک میکند.
8) کاهش استرس و خواب خوب
استرس و کمخوابی ممکن است خطر ابتلا به سرماخوردگی را تا حد زیادی افزایش دهد. مطالعات نشان دادهاند کاهش سطح استرس از طریق شیوههای مدیتیشن و یا ورزش، خطر ابتلا به این بیماریها را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد. افرادی که مدیتیشن انجام میدهند و یا از یک برنامه ورزشی مشخص استفاده میکنند، نسبت به دیگر افراد، کمتر در معرض این نوع بیماری قرار میگیرند.
طبق مطالعهای که در سال 2015 انجام شد، مشخص گردید اگر ساعات کمتری را به خواب اختصاص دهید، امکان ابتلای شما به سرماخوردگی بیشتر خواهد بود.
9) پروبیوتیکها
پروبیوتیکها، باکتریهای زندهایی هستند که برای سلامت روده مفید بوده و ممکن است به پیشگیری از سرماخوردگی کمک کنند. تحقیقات نشان داده، پروبیوتیکها میتوانند از سلامت سیستم ایمنی در برابر ویروس آنفولانزا حفاظت کنند. طبق تحقیقات انجام شده، افرادی که از پروبیوتیکها استفاده میکنند نسبت به دیگر افراد کمتر دچار سرماخوردگی میشوند.
مکملهای پروبیوتیک را میتوان از داروخانهها تهیه کرد. این ماده در بسیاری از غذاها از جمله موارد زیر وجود دارند:
- ماست های غنی شده با پروبیوتیک
- کلمترش(یک نوع غذای آلمانی)
- میسو (غذای ژاپنی)
- تمپه (غذای اندوزی)
10) جینسنگ آمریکای شمالی
جینسنگ نیز میتواند به کاهش نشانههای سرماخوردگی کمک کند. گرچه مطالعات صورتگرفته نتایج مختلفی در ارتباط با تأثیرات این گیاه ارائه دادهاند. طبق تحقیقات انجام شده روی محصولات گیاهی از جمله جینسنگ آمریکای شمالی، نشان داده شده است که این گیاه خطرات، مدت زمان و علائم سرماخوردگی را در افراد مسن تا حد زیادی کاهش میدهد.
11) انواع توت
توتها حاوی پلیفنلهایی هستند که خواص ضدویروسی دارند و به مقابله با ویروس آنفولانزا کمک می کنند. تحقیقات نشان داده آقطی سیاه میتواند علائم آنفولانزا را کاهش داده و یک نوشیدنی حاوی زغال اخته میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. مطالعات کشت سلولی نشان داده عصاره توت، در مقابله با آنفولانزا قابلیتهای ویژهای دارد.
انواع توتفرنگی، بلوبری، توت سیاه و تمشک منابع خوبی از ویتامین سی هستند که برای سیستم ایمنی بدن مفید میباشند.
12) ویتامین C
این ویتامین برای سلامت نگاه داشتن سیستم ایمنی بدن دارای اهمیت زیادی است. بسیاری از افراد بر این باورند که ویتامین C به کاهش بروز سرماخوردگی کمک میکند. اگرچه هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان دهد مصرف این ویتامین از سرماخوردگی پیشگیری میکند یا علائم آن را کاهش میدهد، اما محققین پیشنهاد کردهاند که مصرف منظم ویتامین C در روند بهبودی بیتأثیر نیست.
این درحالیست که تحقیقات در این زمینه ادامه دارد. اما ارزانی و بیضرر بودن این ویتامین باعث شده است مصرف آن گزینه خوبی برای تست اثربخشی و مشاهده نتایج مربوطه باشد.
مرکبات و آووکادو منابع غنی ویتامین C هستند. این ویتامین را همچنین به شکل مکمل میتوانید از داروخانه و یا به صورت آنلاین تهیه کنید.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا میتواند تا دو هفته فرد را درگیر کند. نشانههای این بیماری معمولاً در بدترین حالت 2 یا 3 روز باقی میمانند.
براساس نتایج به دست آمده از مراکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا، افرادی که علائم بیماری در آنها بیش از 10 روز تداوم دارد و هیچ نشانه بهبودی در آنها دیده نمیشود، میبایست توسط پزشک تحت درمان قرار گیرند. همچنین اگر فردی دارای علائم غیرمعمول یا خیلی شدید باشد نیز باید در اسرع وقت به مراکز درمانی مربوطه مراجعه کند.
افرادی که ریسک بالای ابتلا به آنفولانزا دارند به محض وقوع علایم آنفولانزا میبایست پزشک را در جریان قرار دهند، چرا که ممکن است به درمانهای ضدویروسی نیاز داشته باشند.
این افراد شامل موارد زیر میشوند:
- کودکان
- خانمهای باردار
- افراد بالای 65 سال
- کسانی که به واسطه بیماری خاص در خطر ابتلا قرار دارند
قابل ذکر است اگر نوزادان کمتر از سه ماه دچار تب شدند، فوراً با پزشک تماس بگیرید.
بسیاری از افراد باور دارند که درمانهای خانگی ذکر شده میتوانند به تسکین علائم سرماخوردگی کمک کنند و به سرعت آنها را برطرف نمایند.
سایر روشهای درمانی
- استراحت
- خواب کافی
- گرم نگاه داشتن بدن
- نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات
- استفاده از مسکنهای بدوننسخه مانند ایبوبرفن برای کاهش درد
- استفاده از دستگاه بخور سرد
همانطور که گفته شد اگر بعد از گذشت 10 روز علائم بیماری در فرد بهبود نیافت و یا نشانههای غیرمعمول و شدیدی را احساس کرد، درمان از طریق پزشک مربوطه امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
تجربه شما
شما برای درمان سرماخوردگی از چه روشی استفاده میکنید؟ به نظر شما اثربخشی درمانهای خانگی سریعتر است یا استفاده از دارو؟
منابع
https://www.medicalnewstoday.com/articles/168266
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4531403