کلاه برداری یا قانونی؟ آیا قرص های کاهش وزن واقعا کار میکنند؟
ما در دنیایی زندگی میکنیم که در آن بسیاری از افراد برای کاهش وزن متوسل به هر کاری میشوند و اغلب آرزو میکنند که در کوتاهترین زمان ممکن دچار کاهش وزن قابل توجه شوند. برخی از افراد رژیم میگیرند، بعضی سخت ورزش میکنند و برخی دیگر یک راست به سراغ عملهای جراحی میروند. اما یکی از معمولترین اقدامات، مصرف قرص لاغری یا مکمل کاهش وزن ورزشی است. فکر میکنید تاثیر و عملکرد قرص های کاهش وزن واقعی است؟ برای دریافت پاسخ این سوال با ما همراه باشید.
عملکرد قرص های کاهش وزن چگونه است؟
بعضی از قرصهای کاهش وزن که تائیدیه وزارت بهداشت دارند میتوانند در کاهش وزن شما موثر واقع شوند. ترکیبات موجود در این قرصها در کنار تغییر در سبک زندگی و نوع غذا خوردن میتواند منجر به کاهش وزن شما شود.
به طور معمول مصرف قرصهای کاهش وزن در یک سال میتواند منجر به کاهش 3 تا 12 درصد از وزن کل بدن شود. این مقدار ممکن است خیلی زیاد نباشد اما مزایای فراوانی برای سلامتی دارد؛ مثلا موجب کاهش فشار خون، سطح قند خون و چربی خون خواهد شد.
قرص کاهش وزن چند نوع است؟
عملکرد قرص های کاهش وزن به نوع آنها بستگی دارد. این قرصها را در 2 نوع کلی میتوانیم قرار دهیم:
- قرص لاغری: که از 3 طریق عملکرد خود را انجام میدهد: کاهش جذب، کاهش اشتها و چربیسوزی.
- قرص کاهش وزن ورزشی: بعضی از مکملهای کاهش وزن حتما باید در کنار ورزش استفاده شوند. مثل ال کارنیتین و سی ال ای. البته برخی از مکملهای کاهش وزن ورزشی نیز میتوانند ترکیبی باشند و در آنها از فیبر هم استفاده شده باشد تا اشتها را کاهش دهند.
به طور کلی هر نوع قرص لاغری زمانی میتوانند موثر واقع شوند که در کنار تمرینات ورزشی استفاده شوند. همچنین حتما باید در رژیم غذایی نیز اصلاحاتی صورت گیرد. یعنی مصرف کربوهیدراتها و چربیهای ناسالم محدود شود.
هشدار در مورد مصرف قرص های لاغری تقلبی
مراقب مکملهایی که وعده کاهش وزن سریع و آسان را در کوتاهترین زمان ممکن به شما میدهند باشید. قرص کاهش وزنی که مورد استفاده قرار میدهید حتما باید تائیدیه وزارت بهداشت یا سازمان غذا و دارو را داشته باشد. در این صورت است که روی عملکرد قرص های کاهش وزن میتوانید حساب کنید. مکملهای کاهش وزنی که در داروخانه به فروش نمیرسند، ممکن است سلامتی شما را به طور کامل به خطر بیندازند. این قرصها اغلب عارضه جانبی دارند و از صحت ترکیبات موجود در آنها نمیتوانید اطمینان حاصل کنید.
خطرات قرص های لاغری بدون مجوز و دست ساز
شما هرگز نمیتوانید در حالی که پرخوری میکنید و در سبک زندگی خود هیچ اصلاحی انجام ندادهاید، تنها از طریق عملکرد قرص های کاهش وزن لاغر شوید. قرصهای لاغری که مجوز فروش در داروخانه را ندارند و تبلیغات آنها را در ماهواره یا فضای مجازی میبینید، ممکن است در روزهای نخستی که از آنها استفاده میکنید، موثر واقع شوند اما در درازمدت عوارضی غیر قابل جبران را به دنبال خواهند داشت.
به ویژه اگر این قرصهای کاهش وزن بدون مجوز در ترکیبات خود مواد مخدر مثل آمفتامین و متامفتامین داشته باشند، ممکن است جان مصرف کنندگان را به خطر بیندازند. اختلالات گوارشی کمترین عارضه قرصهای لاغری بدون مجوز است. سردرد، سرگیجه، ضعف فراوان، اختلال در خواب، واکنشهای آلرژیک و … از دیگر عوارض این نوع مکملها میتوانند باشند.
قرصهای لاغری مورد تائید FDA
عملکرد قرص های کاهش وزن از طرق مختلفی میتواند باشد. بیشتر این قرصها یا اشتهای شما را سرکوب میکنند یا توانایی بدن شما را برای جذب چربیها کاهش میدهند. برخی از این مکملها نیز ورزشی هستند و با افزایش چربیسوزی تاثیر خود را در کاهش وزن بر جای میگذارند. برای استفاده کوتاه مدت، FDA داروهای کاهش وزن زیر را تایید کرده است:
- فندی مترازین (Bontril)
- دی اتیل پروپیون (Tenuate)
- بنزفتامین (Didrex)
- فنترمین (Apidex-P, Fastin)
به منظور استفاده طولانی مدت، FDA داروهای زیر را تایید میکند:
- اورلیستات
- فنترمین/ توپیرامات
- نالترکسون/ بوپروپیون
- لیراگلوتاید
برخی از داروهای ضد افسردگی، دیابت و ضد تشنج نیز گاهی برای کمک به کاهش وزن توسط پزشکان تجویز میشوند.
چقدر طول میکشد تا عملکرد قرص های کاهش وزن مشخص شود؟
تاثیر و عملکرد قرص های کاهش وزن را در همان ماه اولی که از آنها استفاده میکنید میتوانید به خوبی ببینید. مدت زمان مصرف داروی کاهش وزن به این بستگی دارد که آیا این دارو به کاهش وزن شما کمک کرده است یا خیر. اگر به اندازه کافی وزن کم کرده باشید و عارضه جانبی خاصی برایتان پیش نیامده باشد، ممکن است به شما توصیه شود که مصرف قرص را همچنان ادامه دهید.
اما اگر پس از مصرف دوز کامل به مدت 3 تا 6 ماه حداقل 5 درصد از وزن کل بدن خود را از دست نداده باشید، احتمالا پزشک درمان یا نوع قرص لاغری را تغییر خواهد داد. برای اینکه بدانید تا چه زمانی باید به مصرف قرص لاغری ادامه دهید حتما باید با پزشک مشورت کنید.
در چه صورتی از قرص لاغری استفاده کنیم؟
عملکرد قرص های کاهش وزن معمولا هرچه اضافه وزن بدن بیشتر باشد، زودتر نمایان میشود. از نظر متخصصان بهترین راهکار برای لاغری داشتن رژیم غذایی مناسب و اضافه کردن ورزش به برنامه روزانه است. اما بعضی از افراد تنها با این روشها به جواب نمیرسند و لاغر نمیشوند. در این صورت است که میتوان از عملکرد قرص های کاهش وزن بهره گرفت. پزشکان مصرف قرصهای لاغری را به افراد زیر پیشنهاد میدهند:
- دارای شاخص توده بدنی (BMI) 30 یا بیشتر
- شاخص توده بدنی 27 یا بالاتر همراه با مشکلات سلامتی مرتبط با چاقی.
- فردی که پس از 6 ماه رژیم غذایی و ورزش نمیتواند 0.5 کیلو در هفته وزن کم کند.
البته اگر شما فردی باشید که اندامی عضلانی دارد، BMI ممکن است برای شما نشانگر دقیقی از وضعیت چاقی و لاغری نباشد. زیرا بی ام آی میزان چربی بدن را بر اساس قد و وزن نشان میدهد.
با توجه به این سخنان میتوان دریافت که همه افراد مجاز به مصرف قرص لاغری نیستند و نباید خودسرانه از این مکمل استفاده نمود.
آیا قرص های کاهش وزن واقعا کار می کنند؟
عملکرد قرص های کاهش وزن در صورتی واقعی است که از قرصهای موجود در داروخانه که مجوز سازمان غذا و دارو دارند استفاده کنید؛ نه از قرصهایی که مجوز فروش قانونی ندارند و در فضای مجازی تبلیغ میشوند.
فراموش نکنید که شما زمانی لاغر میشوید که کالری دریافتی شما از مواد غذایی کمتر از مقدار کالری باشد که در طی روز از طریق فعالیت میسوزانید.
سخن آخر
عملکرد قرص های کاهش وزن را در این مقاله مورد بررسی قرار دادیم. اگر قرص لاغری دارای مجوز از وزارت بهداشت باشد، از طریق چربیسوزی، کاهش جذب و کاهش اشتها میتواند در کاهش وزن موثر واقع شود. هرگز از قرصهای لاغری که دست ساز هستند یا بدون مجوز در سایتهای غیر معتبر به فروش میرسند استفاده نکنید تا خطری برای سلامتی شما به وجود نیاید و دچار عوارض جانبی خطرناک نشوید.