تناسب اندام و تغذیه

چه کسانی نباید پروتئین وی مصرف کنند؟

پروتئین وی که در محصولات لبنی نیز یافت می‌شود، یک محصول جانبی از فرایند تولید پنیر بوده که مصرف آن مقدار قابل توجهی از اسیدهای آمینه ضروری برای بدن را فراهم می‌کند. پروتئین وی معمولا به صورت پودر تولید و عرضه می‌شود و با استفاده از آن می‌توان اسموتی‌های بسیار لذیذی را فراهم کرد که منبعی خالص از پروتئین را در اختیار بدن قرار می‌دهند. از پروتئین وی در اغلب اوقات به منظور بهبود عملکرد ورزشی، تقویت ماهیچه‌ها و حفظ تناسب اندام استفاده می‌شود. اما آیا می‌دانید موارد منع مصرف پروتئین وی چیست؟

ترکیبات پروتئین وی و انواع آن کدام است ؟

پروتئین وی چیست؟ یکی از پروتئین‌های موجود در شیر که هضم بسیار آسانی داشته و رشد توده عضلانی را برای ورزشکاران و بدنسازان به خوبی میسر می‌‎سازد. مکمل پروتئین whey به چندین شکل تولید می‌شود:

  • پروتئین وی کنستانتره
  • پروتئین وی ایزوله
  • پروتئین وی هیدرولیز شده
  • پروتئین وی میکرون پارتیکولار

و در هر یک از آنها درصد لاکتوز، چربی، پروتئین و… ممکن است متفاوت باشد. پروتئین وی ایزوله حاوی کمترین میزان چربی، لاکتوز و کلسترول بوده و بیشترین مقدار اسیدهای آمینه ضروری برای بدن را در خود جای داده است. مکمل پروتئین وی بسته به نوع و برند آن می‌تواند شامل پروتئین، چربی، لاکتوز، کربوهیدرات، آمینو اسیدهایی همچون آرژنین، آلانین، گلیسین، ایزولوسین، سیستئین و … بوده و همچنین حاوی مواد معدنی مثل آهن، منیزیم، کلسیم، فسفر، سدیم و.. نیز باشد.

 
مصرف پروتئین وی

موارد منع مصرف پروتئین وی

چه کسانی باید پروتئین وی مصرف کنند ؟ پروتئین وی یکی از محبوب‌ترین مکمل‌های بدنسازی است که در میان بانوان نیز طرفداران زیادی دارد. این مکمل به طور کلی ایمن بوده و همه افرادی که در رژیم غذایی خود پروتئین به مقدار کافی استفاده نمی‌کنند، می‌توانند از آن بهره بگیرند اما بیش از همه افرادی باید سراغ مصرف آن بروند که به طور حرفه‌ای ورزش‌های سنگین انجام می‌دهند زیرا در این حالت نیاز بدن به پروتئین‌ها افزایش می‌یابد. اما چه افرادی نباید به سراغ مصرف پروتئین وی بروند و چه افرادی باید با احتیاط کامل از آن استفاده نمایند؟

 
خرید پودر پروتئین وی

دریافت پروتئین در مقادیر بالا

اینکه شما دقیقا در طی یک روز به چه مقدار پروتئین نیاز دارید، بستگی به جنسیت، سن، وزن و مقدار فعالیت بدنی روزانه شما دارد اما به طور کلی برای خانم‌ها حدود 46 گرم پروتئین در روز و برای آقایان روزانه حدود 56 گرم پروتئین توصیه می‌شود که البته در اینجا منظور ما افراد بزرگسال است. اگر یک ورزشکار حرفه‌ای باشید، سالمند باشید، در دوران بارداری یا شیردهی به سر ببرید یا در حال طی کردن دوران نقاهت یک بیماری باشید، ممکن است روزانه به مقدار پروتئین بیشتری نیاز داشته باشید.

چنانچه هیچ‌یک از موارد ذکر شده شامل حال شما نمی‌شود و روزانه از رژیم غذایی خود به مقدار کافی پروتئین نیز دریافت می‌کنید، هیچ لزومی برای استفاده از پروتئین بیشتر در قالب مکمل را ندارید. دقت کنید که بر اساس تجربه مصرف کنندگان زیاده روی در مصرف پروتئین وی باعث ریزش ریزش مو می‌ شود و عوارض دیگری را نیز به همراه دارد.

 
پودر پروتئین وی

اگرچه پروتئین برای ساخت و ترمیم عضلات، کسب انرژی، ارتقا سیستم دفاعی بدن و پردازش مواد مغذی ضروری است اما مصرف بیش از حد آن می‌تواند در سیستم گوارش اختلال ایجاد کرده، بدن را دچار کم‌آبی کند و شما را با افزایش وزن مواجه سازد. بنابراین یکی از موارد منع مصرف پروتئین وی در صورتی است که پروتئین مورد نیاز بدن شما به طور کامل از رژیم غذایی دریافت شود. اگر نگران عوارض مصرف پروتئین وی هستید، هرگز بدون مشورت با مربی ورزشی یا پزشک خود آن را استفاده نکنید.

آلرژی یا حساسیت به شیر

شیر گاو از 2 پروتئین به نام‌های whey و کازئین تشکیل شده است. همان‌طور که حتما بارها شنیده‌اید بسیاری از افراد به لاکتوز موجود در شیر حساسیت داشته و با مصرف آن واکنش‌های آلرژیک از خود نشان می‌دهند. در پروتئین وی نیز مقدار اندکی لاکتوز وجود دارد که برخی از افراد به علت کمبود آنزیم لاکتاز در روده قادر به هضم و گوارش آن در بدن خود نیستند. از این رو افرادی که با حساسیت به لاکتوز مواجه هستند، با مصرف پروتئین وی ممکن است علائمی همچون حالت تهوع، استفراغ، نفخ شکم، گاز معده، سوزش و خارش پوست و.. را تجربه کنند. در این صورت بهتر است این مکمل مورد استفاده قرار نگیرد.

داشتن بیماری های کلیه و کبد

پزشکان اغلب توصیه می‌کنند که اگر به بیماری‌های کلیوی مبتلا هستید یا کلیه سنگ‌ساز دارید، از مصرف پروتئین وی بپرهیزید. شواهد علمی مبنی بر اینکه مصرف protein whey بتواند به کلیه آسیب بزند، وجود ندارد مگر اینکه شخص خودسرانه مقدار مصرف خود را بیهوده افزایش دهد. اما در مورد افرادی که به هر دلیل با اختلالات کلیه مواجه هستند، توصیه می‌شود که تنها با نظارت پزشک از پروتئین وی استفاده نمایند.

از دیگر موارد منع مصرف پروتئین وی می‌توان افرادی را نام برد که اختلالات کبدی در بدن خود دارند. این اشخاص نیز هرگز بدون مشورت با پزشک مجاز به مصرف پروتئین وی نیستند. شواهدی دال بر اینکه پروتئین وی به کبد آسیب می‌رساند وجود ندارد اما مصرف این مکمل در دراز مدت ممکن است موجب سیمیت کبد شود.

 
شیک پروتئین

تداخل دارویی پروتئین وی با لوودوپا

از داروی لوودوپا عموما برای بهبود کنترل حرکت عضلات در درمان بیماری پارکینسون استفاده می‌شود. افرادی که این دارو را مصرف می‌کنند، نباید همزمان پروتئین وی نیز استفاده کنند زیرا این دو با هم تداخل پیدا کرده و عوارض نامطلوبی را به وجود می‌آورند. همچنین اگر از داروهای پوکی استخوان استفاده می‌کنید، در مورد مصرف پروتئین وی با یک متخصص حتما مشورت کنید. به طور کلی توصیه می‌کنیم که هر دارویی را مصرف می‌کنید، با مشورت پزشک تداخل دارویی آن را با مکمل پروتیئن وی مورد بررسی قرار دهید.

مصرف پروتئین وی در مادران باردار و شیرده و همچنین افراد زیر 18 سال ممنوع نیست اما حتما با مشورت پزشک و احتیاط کامل باید صورت گیرد.

نتیجه

موارد منع مصرف پروتئین وی شامل این موارد است: در صورتی که نیاز به مصرف پروتیئن اضافی از طریق مکمل ندارید و بدن شما با کمبود پروتئین مواجه نیست، در صورتی که به لاکتوز و فراورده‌های لبنی حساسیت دارید، در صورتی که با مشکلات کبد و کلیه مواجه هستید و برخی داروهای خاص را مورد استفاده قرار می‌دهید. در غیر این صورت اگر در دوران بارداری و شیردهی و زیر 18 سال نیز نیستید، با خیال راحت می‌توانید از این مکمل بهره بگیرید به خصوص اگر ورزش می‌کنید زیرا در این صورت ماهیچه‌های شما به پروتئین بیشتری نیازمند هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا