تناسب اندام و تغذیه

همه چیز درباره گلوتامین

گلوتامین یک اسید آمینه است. اسیدهای آمینه مواد مغذی‌ای هستند که به پروتئین در بدن انسان برای تغذیه کمک می‌کنند. آنها می‌توانند در غذاهای غنی از پروتئین، از جمله انواع گیاهان و گوشت حیوانات یافت شوند. هر آنچه درباره گلوتامین باید بدانیم در این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز شرح خواهیم داد.

اهمیت گلوتامین

باید بدانیم که پروتئین به نوبه خود مواد مغذی ضروری برای سلامتی است. گلوتامین یکی از ۲۰ اسید آمینه ضروری و غیر ضروری است که پروتئین‌ها را ایجاد می‌کند و به همین خاطر خیلی از بدنسازان اقدام به خرید گلوتامین می‌کنند.

آمینو اسیدهای ضروری تنها از طریق غذا به دست می‌آیند، در حالی که غیر ضروری‌ها مانند L-گلوتامین توسط بدن تولید می‌شوند. در شرایط عادی، بدن شما می‌تواند به اندازه کافی L-گلوتامین تولید کند تا اکثر نیازهای بدن را تامین کند. بدن انسان تنها مقدار مشخصی درباره گلوتامین تولید می‌کند و هنگامی که شما بدن را تحت فشار جسمی مانند ورزش قرار می‌دهید، نیاز به گلوتامین افزایش می‌یابد و در بیشتر موارد بدن نمی‌تواند این نیاز را به طور کامل برآورده کند.

تاثیر گلوتامین بر سندروم روده تحریک پذیر

طبق تحقیقات گلوتامین می‌تواند به درمان سندرم روده تحریک پذیر (IBS) کمک کند. بافت‌های روده از این اسید آمینه به عنوان یک منبع سوخت برای عملکرد خوب استفاده می‌کنند. همچنین گلوتامین در حفظ موانع مناسب در روده نقش مهمی دارد.

IBS یکی از رایج‌ترین اختلالات روده‌ای است. علائم IBS ممکن است شامل موارد زیر باشد

  • نفخ
  • یبوست
  • گرفتگی
  • اسهال
  • بی‌نظمی عمومی
  • ناراحتی مزمن معده

کمبود گلوتامین در بدن می تواند به دلایل زیر رخ دهد

  • تروما
  • عفونت‌های عمده
  • ورزش شدید
  • درمان رادیواکتیو
  • شیمی‌درمانی
  • استرس قابل توجه

داشتن مقدار کم و ناکافی درباره گلوتامین در بدن همچنین می‌تواند در موارد نادر به علت اختلال ایمنی مانند ایدز رخ دهد.

با اینکه گلوتامین توسط بدن تولید می‌شود، اما به صورت پودر یا مکمل هم در فروشگاه‌ها به فروش می‌رسد. علاوه بر این، این ماده ضروری را می‌توانید از طریق رژیم غذایی به دست آورید.

منابع گلوتامین در غذاها عبارتند از

  • استخوان و پای مرغ
  • گوشت گاو
  • کلم چینی
  • بعضی از انواع پنیر
  • ماهی تن و ماهی قزل آلا
  • گوشت بوقلمون
  • گوشت آهو و گوزن

مکمل گلوتامین می‌تواند به منظور اصلاح هر گونه کمبود، به ویژه در زمان استرس زیاد و بیماری‌های شدید تجویز شود. برای دریافت گلوتامین مغز، اندام‌ها، سیستم ایمنی و… در اولویت قرار دارند و هر مقدار از گلوتامین که برای نیازهای حیاتی بدن مصرف نشود، برای ساخته شدن و ترمیم بافت عضلانی به کار می‌رود.

فرآیند گلوتامین در بدن

کلیه‌های شما یک مصرف کننده اولیه از گلوتامین هستند که در آن‌ها آمونیاک از گلوتامین جدا می‌شود تا تعادل اسیدی و پایه‌ای بدن شما حفظ شود. هر کجا که آمونیاک پیدا شود، گلوتامین هم یافت می‌شود. با افزایش اسیدوز متابولیک، به عنوان پاسخ جذب گلوتامین افزایش می‌یابد. در واقع، یک مطالعه نشان می‌دهد که فقط چهار روز رژیم غذایی با چربی بالا لازم است تا باعث کاهش ۲۵ درصدی گلوتامین در بافت پلاسما و عضلات شود.

گلوتامین برای برقرار نگه داشتن و نظارت بر کارکرد صحیح سیستم ایمنی بدن، مغز، کلیه‌ها، لوزالمعده، کیسه صفرا، کبد و… به کار رفته و به این ترتیب یکی از پر مصرف‌ترین مواد حیاتی بدن به شمار می‌رود.

نقش گلوتامین در بازسازی بافت ها و بهبود زخم ها

زمانی که بدن فردی دچار آسیب شده، عفونت دارد یا متحمل استرس زیادی می‌شود، هورمون کورتیزول که همان هورمون تنش است، به مقدار زیادی در جریان خون آزاد می‌شود، میزان بالای کورتیزول باعث کاهش ذخایر گلوتامین در بدن می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف مکمل‌های گلوتامین میزان مرگ و میر در افرادی که دچار سانحه و آسیب‌های بدنی می‌شوند را کاهش می‌دهد، همچنین گلوتامین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش احتمال بروز عفونت به ویژه بعد از انجام عمل جراحی می‌شود. به عبارت دیگر گلوتامین به بدن برای بازسازی بافت‌ها، اندام‌ها، مقابله با تنش و تقویت سیستم ایمنی کمک زیادی می‌کند.

تفاوت بین انواع گلوتامین چیست؟

درباره گلوتامین باید بگوییم که در فرم‌های پودر، کپسول یا قرص و… در دسترس هستند؛ با این حال، چون گلوتامین ناپایدار است، از نوشیدنی‌های آماده‌ای که ادعا می‌کنند حاوی مکمل گلوتامین هستند، اجتناب کنید.

چگونه گلوتامین را مصرف کنیم؟

به نظر می‌رسد که مصرف روزانه مکمل گلوتامین به منظور افزایش غلظت گلوتامین پلاسما باید به میزان حداقل ۲۰ تا ۳۰ گرم در روز باشد.

برای برخی بیماران مبتلا به بیماری‌های خاص معمولا یک تزریق داخل وریدی بین ۲۰-۳۰ گرم گلوتامین در روز انجام می‌شود. برای ورزشکاران توصیه می‌شود تا ۳۰ گرم گلوتامین روزانه در دوزهای تقسیم شده در طول روز، ترجیحا با وعده‌های غذایی یا تنقلات حاوی کربوهیدرات برای حمایت از استفاده از گلوکز مصرف شود.

در روزهایی که به باشگاه می‌روید، توصیه می‌شود قبل و بعد از ورزش گلوتامین مصرف کنید تا بتوانید از هیدراتاسیون، انتقال الکترولیت و متابولیسم BCAA استفاده کنید. شما می‌توانید ۱۰ گرم قبل، در طول و بعد از تمرین مصرف کنید، یا می‌توانید این دوز را تا ۵ گرم کاهش دهید. در روزهای غیر تمرین، حداقل ۵ گرم گلوتامین در فواصل مکرر، حداقل هر ۲-۳ ساعت، برای حفظ افزایش غلظت گلوتامین پلاسما مصرف کنید.

نحوه مصرف گلوتامین

به طور کلی، مصرف گلوتامین ایمن است. با این حال مطمئن شوید که دوزهای توصیه شده را مصرف می‌کنید. مصرف بیش از حد به طور بالقوه به سلامت شما لطمه می زند.

برای IBS، دوز توصیه شده توسط پزشک اهمیت دارد. به طور معمول حداکثر دوز ۳۰ گرم در روز مناسب است. طبق آمار درمانگاه Mayo، این تقسیم به ۵ گرم در ۶ بار در روز باید برسد.

عوارض جانبی درباره گلوتامین

عوارض جانبی ممکن است در صورت حساسیت به گلوتامین رخ دهد و یا اگر شما بیش از حد مصرف کرده باشید. برخی از اثرات شامل تهوع، استفراغ، درد مفاصل و… می‌شود.

اگر هر یک از این عوارض جانبی یا سایر عوارض جانبی دیگر شروع به اتفاق بیافتد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

برخی مطالعات نشان می‌دهند که انواع خاصی از سلول‌های سرطانی به سرعت در پاسخ به گلوتامین افزایش می‌یابند.

سلول‌های توموری به عنوان یک منبع سوخت ترجیح می‌دهند از گلوتامین تغذیه کنند. به همین علت ممکن است برای افرادی که مبتلا به سرطان یا خطر ابتلا به سرطان هستند توصیه شود که از این نوع مکمل‌ها اجتناب کنند. البته تحقیقات بیشتری لازم است تا بدانیم که چگونه گلوتامین و سرطان‌های خاص در تعامل هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا