فواید و عوارض ال کارنیتین بر کلیه
از جمله مواد شیمیایی که توسط کلیه، کبد و مغز انسان به صورت طبیعی ساخته میشود، ال کارنیتین است. این ماده شیمیایی طی واکنشهایی چربی را به انرژی تبدیل کرده و در عین حال یکی از مهمترین مواد ضروری برای اندامهای بدن مثل عضلات، قلب، مغز و کلیه است. در ادامه میخواهیم با عوارض ال کارنیتین بر کلیه و دیگر اندامهای بدن آشنا شویم. عوارض ال کارنیتین بر کلیه چیست؟
ال کارنیتین چیست؟
ال کارنیتین یکی از مواد شیمیایی است که وظیفه اصلی آن تبدیل مواد غذایی به انرژی میباشد. این ماده شیمیایی از متیونین و اسید آمینه لیزین تولید شده و نقش اساسی در انتقال اسیدهای چرب به میتوکندری دارد؛ با این انتقال آنها برای عمل بتااکسیداسیون آماده میشوند. در واقع این انتقالات در بدن بر صرفهجویی گلیکوژن عضلات تاثیر گذاشته و حس خستگی را حین ورزش به تعویق میاندازد. ال کارنیتین در برخی مواد غذایی مثل پنیر، شیر، ماهی، گوشت طیور، بعضی از لبنیات و گوشتها به عنوان مکمل غذایی وجود دارد.
ال کارنیتین برای چه کسانی مناسب است؟
این مکمل به افرادی توصیه میشود که بدنشان مقدار پایینی از آن را تولید میکند. مکمل ال کارنیتین برای افرادی که دارای مشکلات جدی در کلیه، کبد و قلب دارند، مناسب است و در بهبود عملکرد این اندامها بسیار تاثیر گذار میباشد. مصرف این ماده برای افرادی که دارای دیابت و بیماریهای مغزی هستند توصیه نمیشود؛ از طرفی یکی از اصلیترین عوارض ال کارنیتین بر کلیه همیشه قابل بحث بوده و مصرف آن برای بیماران کلیوی تنها با تجویز پزشک آزاد میباشد.
انواع ال کارنیتین
رایجترین فرم ماده کارنیتین، ال کارنیتین موجود در انواع مکملها و بدن میباشد. کارنیتین انواع دیگری با فرمهای متفاوت دارد که به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
ال کارنیتین ال-تارترات
در اغلب مکملهای ورزشی این فرم از ال کارنیتین به دلیل سرعت جذب بالایی که دارد، مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین خصوصیات این فرم از ال کارنیتین میتوان به ریکاوری و کاهش دردهای عضلانی اشاره کرد.
استیل ال کارنیتین
یکی از بهترین فرمهای مورد استفاده، ال کارنیتین استیل ال کارنیتین یا ALCAR میباشد. از این فرم در درمان بیماریهای عصبی مانند آلزایمر و بهبود عملکرد مغز استفاده میکنند.
دی کارنیتین
از جمله مدلهای کارنیتین دی کارنیتین است که حالتی غیر فعال دارد. این فرم از کارنیتین بر عکس دیگر فرمها مانع از جذب سایر کارنیتینها میشود، از جمله مهمترین عوارض ال کارنیتین بر کلیه در این فرم میتوان به کاهش کارنیتین در بدن و اندام کلیدی مثل کلیه و کبد اشاره کرد.
پروپیونیل ال کارنیتین
از این فرم کارنیتین به صورت کمکی در درمان بیماریهایی مثل فشار خون بالا و عروقی استفاده میکنند.
خواص و فواید ال کارنیتین
هر مکمل و قرصی که مورد مصرف قرار میدهیم؛ برای بدن ما ضررها و فوایدی دارند. در این بخش تعدادی از فواید این ماده شیمیایی را برای شما شرح خواهیم داد.
تقویت سیستم دفاعی بدن
ال کارنیتین در شرایطی که بدن شما از بیماری یا خستگی رنج میبرد، به عنوان یک انرژی زا عمل میکند. این ماده در مقایسه با آنتی اکسیدانها اثربخشی تقریبا مشابهی دارد و به سادگی سیستم ایمنی بدنتان را بالا میبرد.
بهبود بدن پس از تمرینات ورزشی
این آمینو اسید به کاهش میزان اسید لاکتیک موجود در عضلات پس از تمرینات ورزشی کمک کرده و میزان آن را کاهش میدهد؛ معمولا پس از تمرین های ورزشی بدن درد و گرفتگی عضلانی سختی در اثر لاکتیکی شدن عضلات ایجاد میشود، بنابراین با مصرف این ماده زمان بهبود درد عضلانی شما کاهش پیدا خواهد کرد؛ اما این را فراموش نکنید یکی از خطراتی که ممکن است پس از مصرف در مدت زمان طولانی این ماده برای ورزشکاران به وجود بیاید شامل مواردی مانند عوارض ال کارنیتین بر کلیه و عوارض قلبی عروقی میباشد.
افزایش سطح متابولیسم
مصرف ال کارنیتین حین ورزشهای سخت و شدید به بالا رفتن سطح انرژی شما کمک کرده و در این حالت با افزایش متابولیسم بدن، کاهش وزن بیشتری خواهید داشت. با این ماده حتی در وقت استراحت میزان کالری بیشتری مصرف میکنید.
سطح بالای انرژی
آمینو اسید ال کارنیتین ظرفیت چربی سوز بدنتان را بالا برده و در این حالت سطح انرژی بالاتری را در بدن خود احساس خواهید کرد؛ با مصرف این ماده در طول روز انرژی فعال تری داشته و در عین حال با استفاده از چربیهای بدنتان انرژی بیشتری حین تمرینات ورزشی برای شما محیا میکند.
چربی سوزی
اگر به دنبال سوزاندن چربی بیشتری حین ورزش هستید، توصیه میکنیم از مکمل ال کارنیتین استفاده کنید. مصرف مکمل ال کارنیتین علاوه بر کاهش چربیهای ذخیره شده در بدن و چربیهای اطراف پهلو و شکم در از بین بردن عوامل ایجاد بیماریهای چربی کبد، کلیوی و قلبی بسیار کارساز میباشد.
عوارض ال کارنیتین
مصرف بیش از حد هر قرص و مکملی برای بدن ما مضر بوده و عواقب جبران ناپذیری بر بدن ما خواهد گذاشت. از جمله عوارضی که ممکن است از مصرف ال کارنیتین برای ما به وجود آید شامل مواردی مثل اختلال در خواب، ناراحتی معده، اسهال، افزایش تپش قلب و فشار خون، استفراغ و تهوع و تغییر در سطح قند خون است.
عوارض ال کارنیتین بر کلیه و تخریب عملکرد آن از دیگر مشکلات مهمی است که در اثر استفاده از این ماده در بدن افراد مبتلا به مشکلات کلیوی ایجاد میشود. یکی از مواردی که باعث میشود افراد کمتر دنبال این آمینو اسید بروند، بوی نامطبوعی است که بر اثر مصرف آن در تنفس، ادرار و عرق ایجاد میشود. در ادامه با روند ایجاد این عوارض بیشتر آشنا خواهیم شد.
اختلال در خواب
برخی از افراد که از این مکمل استفاده کردهاند بیان میکنند در ساعت خواب آنها اختلالاتی ایجاد شده است. مصرف این آمینو اسید سبب بالا رفتن سطح انرژی شما شده و تداخلاتی در خوابتان ایجاد میشود. یکی از موارد اصلی که در ایجاد عوارض ال کارنیتین بر کلیه و اندامهای کلیدی بدن تاثیر گذار است، بی خوابی بوده که به مرور و با افزایش اختلالات در خواب شما اثرات جبران ناپذیری بر کلیه و دیگر اندامهای بدنتان به وجود خواهد آمد.
بوی بد دهان
مصرف بیش از ۳ گرم از ال کارنیتین در طول روز ممکن است در بوی دهان شما مشکلی ایجاد کند. یکی از اصلیترین عوارض ال کارنیتین بر کلیه برای افرادی که از این مکمل استفاده میکنند همین بوی بد دهان است، در واقع این بوی بد دهان یکی از نشانههایی است که به شما در رابطه با نارسایی کلیه هشدار میدهد.
تشنج
تشنج یکی از علائم مضر بودن مصرف ال کارنیتین برای شما است. ال کارنیتین برای افرادی که مبتلا به صرع هستند، اصلا مناسب نبوده و توصیه میشود که این افراد از مصرف این ماده خودداری کنند.
افزایش خطر بیماری قلبی
احتمال افزایش سخت شدن سرخرگهای قلبی از جمله خطراتی است که در مصرف ال کارنیتین برای شما ایجاد میشود. مصرف ال کارنیتین به باکتریهای درون روده کمک کرده و ماده شیمیایی ترتی الیامین را تولید خواهند کرد. از جمله عوارض ال کارنیتین بر کبد میتوان به تبدیل ترتی الیامین به ترتی الیامین اکسید که در بروز مشکلات رگها خونی تاثیر گذار هستند، اشاره کرد.
موارد مصرف و کاربرد ال کارنیتین
کمبود ال کارنیتین در بدن ممکن است بر اثر بیماریهایی مثل اختلالاتی و ژنتیکی برای افراد مختلف اتفاق بیفتد؛ در این صورت با مراجعه به پزشک به شما توضیح داده میشود که از این ماده به صورت خوراکی یا تزریقی استفاده کنید. از ال کارنیتین در بهبود شرایطی مانند تجمع مایعات در بدن و نارسایی قلبی، درد قفسه سینه، سطح بالای کلسترول یا انواع چربیها در بدن، نارسایی کلیه، التهاب قلب و جلوگیری از مسمومیت کبدی ناشی از والپروئیک اسید میتوان به صورت مکمل های غذایی و بدنسازی استفاده کرد.
نحوه مصرف ال کارنیتین
مصرف ال کارنیتین برای هر رده سنی به صورت دورهای مصرف میشود، از این جهت برای کودکان مصرف روزانه ۵۰-۱۰۰ گرم در روز به طور میانگین و همچنین برای بزرگسالان مصرف روزانه تا ۲ گرم بدون عوارض میباشد. این نکته را به یاد داشته باشید که ال کارنیتین یکی از بهترین گزینههای پیشنهادی مکملهای موجود در بازار است؛ اما استفاده از این مکمل قوی برای برخی افراد مناسب نبوده و عوارض جبران ناپذیری را برایشان به ارمغان خواهد آورد. به دلیل عوارض ال کارنیتین بر کلیه مصرف این مکمل برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی تنها با تجویز دکتر متخصص قابل استفاده میباشد.
عملکرد ال کارنیتین بر کلیه
در بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیه یکی از موضوعات مهم کمبود ال کارنیتین میباشد. علائم کمبود این ماده در بیماران کلیوی که نیاز به دیالیز دارند شامل موارد نشانههای عضلانی از جمله هیپوتانسیون، کرامپها و ضعف عضلانی در حین دیالیز است. از دیگر عوارض ال کارنیتین بر کلیه می توان به تشدید کمخونی در بیمارانی که از کمبود این ماده رنج می برند اشاره کرد؛ از طرفی مصرف مکمل ال کارنیتین برای افرادی که به بیماری مزمن کلیه مبتلا هستند، در کنار دیالیز توصیه میشود. استفاده از این مکمل عوامل ایجاد کمخونی در بدن را کاهش داده و سطح زندگی بهتری را برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی فراهم میکند.
تداخلات دارویی ال کارنیتین
استفاده بعضی از داروها و مکملها در کنار ال کارنیتین سبب کاهش اثر گذاری آن بر بدن میشود. از جمله داروها و مکملهایی که در مصرف با ال کارنیتین تداخل داشته و نتیجه مطلوبی به همراه ندارند شامل موارد زیر هستند.
وارفارین
وارفارین یکی از داروهای کاهنده روند لخته شدن خون در بدن است. استفاده همزمان این دو دارو در کنار هم سبب بروز عوارضی مثل کبودی و خونریزی خواهد شد.
اسنوکومارول
یکی از داروهایی که سرعت لخته شدن خون را کاهش میدهد، اسنوکومارول است. با استفاده همزمان این دو دارو، اثر گذاری اسنوکومارول به شدت افزایش پیدا کرده و فرآیند لخته شدن خون کاملا کند خواهد شد.
داروهای مخصوص تیروئید
استفاده همزمان داروهای تیروئیدی همراه با ال کارنیتین سبب کاهش اثر گذاری این داروها میشود.
کمبود ال کارنیتین در بدن افراد
یکی از مهمترین عوارض ال کارنیتین بر کلیه در افرادی مشاهده میشود که دارای بیماری مزمن کلیه بوده و تحت دیالیز از این ماده استفاده میکنند. طبق بعضی از مطالعات فایده یا عوارض ال کارنیتین بر کلیه برای افرادی که دیالیز انجام میدهند، هنوز مشخص نشده است.
ارتباط ال کارنیتین با سنگ کلیه
بر اساس شواهد برخی از مصرف کنندگان از جمله عوارض ال کارنیتین بر کلیه میتوان به ایجاد سنگ کلیه در استفاده از دوزهای بالای این ماده شیمیایی اشاره کرد. از طرفی طبق یکی از مطالعات منتشر شده مجله اورولوژی در سال ۲۰۱۳ مصرف دوزهای بالا از این مکمل خطر ابتلا به سنگ کلیه را در مردها که مستعد این بیماری بودند به شدت بالا میبرد؛ همچنین در یک ژورنال تغذیه کلیوی که در سال ۲۰۱۷ منتشر شده است، مستعد بودن کلیه افراد شرکت کننده در تحقیقات این ژورنال به تشکیل سنگ کلیه یکی از عوارض ال کارنیتین بر کلیه بوده است.
البته لازم به ذکر است این مطالعات تنها روی تعداد کمی از شرکت کنندگان صورت گرفته و نمیشود این رابطه مثبت را به طور قطع بیان کرد.
برندهای ال کارنیتین
ال کارنیتین در فرمهای مختلفی مثل قرص، ویال خوراکی، محلول، شربت و کپسول به صورت مکمل ورزشی یا تغذیهای توسط برندهایی مانند دوبیس، بنیان سلامت کسری، یوروویتال و PNC، نوروم لایف و آلامو و … تولید میشوند.
قیمت ال کارنیتین
ال کارنیتین علاوه بر اینکه به صورت طبیعی در بدن افراد سالم وجود دارد، توسط شرکت های مختلفی به صورت وارداتی و یا داخلی در قالب مکمل تولید میشود. در تعیین قیمت ال کارنیتین عواملی مانند دوز، تعداد و شرکت تولیدی موثر هستند.
کلام آخر
عوارض ال کارنیتین بر کلیه را شرح دادیم. ال کارنیتین یکی از مواد مغذی مناسب برای افراد ورزشکار و عادی میباشد. این ماده از ترکیب دو اسید آمینه لیزین و متیونین در بدن انسان به وجود میآید. برای اینکه جذب بهتری از ال کارنیتین داشته باشید، با معده خالی و پیش از غذا یا ناشتا و همچنین 30 دقیقه قبل از ورزش آن را مصرف کنید. اگر از این مکمل برای ورزش کردن استفاده میکنید بهترین موقع برای مصرف آن ۳۰-۶۰ دقیقه قبل از شروع ورزش است؛ در این حالت سطح عملکرد و چربی سوزی شما بالاتر میرود.