عوارض قرص ال کارنیتین چیست؟
دو اسید آمینه لیزین و متیونین مادهای به نام ال کارنیتین را در بدن تولید میکنند؛ بنابراین ال-کارنیتین را میتوان از مشتقات اسیدهای آمینه دانست. ال کارنیتین قابلیت تولید در بدن را دارد و از طریق مصرف مواد غذایی همچون گوشت و ماهی نیز میتوان آن را برای بدن تولید کرد. اما بسیاری از بدنسازان و ورزشکاران از ال-کارنیتین در قالب مکمل ورزشی نیز استفاده میکنند. این مکمل فواید بسیاری دارد اما بیش از هر چیز به منظور چربیسوزی مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله با عوارض قرص ال کارنیتین بیشتر آشنا خواهید شد.
فواید قرص ال کارنیتین برای بدن
ال کارنیتین نقش مهمی در انتقال چربیها به میتوکندری دارد. در میتوکندری چربیها به انرژی تبدیل میشوند. ال کارنیتین انواع مختلفی داشته و قیمت ال کارنیتین نیز بستگی به برند و کیفیت ساخت آن دارد. استفاده از ال کارنیتین مزایای زیر را به همراه میآورد:
- ال-کارنیتین به چربیسوزی در بدن کمک کرده و به این طریق در کاهش وزن و لاغری تاثیرگذار است.
- با استفاده از این مکمل انرژی بیشتری برای بدن تامین شده و تمرینات ورزشی با کیفیت بیشتری صورت خواهد گرفت.
- دریافت انرژی بیشتر با استفاده از ال کارنیتین موجب میشود تا فعالیتهای ورزشی با شدت بیشتری صورت گرفته و با سوزانده شدن کالری بیشتر، لاغری با سهولت بیشتری میسر شود.
- درد و خستگیهای عضلانی پس از ورزش با خوردن ال کارنیتین کاهش یافته و ریکاوری با سرعت بیشتری صورت خواهد گرفت.
- ال کارنیتین به عنوان یک آنتی اکسیدان در تقویت سیستم ایمنی بدن نیز میتواند موثر باشد.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که مکمل ال کارنیتین اگر در کنار رژیم غذایی سالم و انجام تمرینات ورزشی مورد استفاده قرار نگیرد، در کاهش وزن نتیجه چندانی نخواهد داشت. بد نیست مقاله آیا ال کارنیتین بدون ورزش تاثیر دارد ؟ را نیز در این زمینه مطالعه کنید. اما عوارض قرص ال کارنیتین چیست؟ عوارض ال کارنیتین میتواند خطرناک باشد؟
ال کارنیتین و کبد چرب
پیش از آنکه به عوارض قرص ال کارنیتین اشاره کنیم، بد نیست بدانید که این مکمل برعکس بسیاری دیگر از مکملهای بدنسازی که تاثیری مخرب در سلامت کبد دارند، میتواند در بهبود عملکرد کبد موثر بوده و در درمان کبد چرب نیز تاثیرگذار واقع شود. بیماری کبد چرب زمانی اتفاق میافتد که چربیهای ناسالم در کبد تجمع یابند. کبد دومین اندام بزرگ بدن محسوب شده و وجود مقداری چربی در آن کاملا طبیعی است اما اگر میزان چربیها بیشتر شود، برای سلامتی مضر خواهد بود.
عوارض قرص ال کارنیتین
عوارض قرص ال کارنیتین چیست؟ در بسیاری از تحقیقات مشخص شده است که L-carnitine در دوز روزانه 2 گرم یا کمتر کاملا ایمن بوده و عموما عارضه خاصی را ایجاد نمیکند. اما در موارد نادر عوارضی همچون:
- گرفتگی معده
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- افزایش ضربان قلب
- بالا رفتن فشار خون
- پایین آمدن قند خون در افراد مبتلا به دیابت
دیده شده است. از دیگر عوارض قرص ال کارنیتین به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
افزایش ریسک ابتلا به آترواسکلروز
آترواسکلروز همان تصلب شرایین است. مکملهای ال کارنیتین ممکن است سطح تری متیل آمین-اکسید (TMAO) را در دراز مدت در سطح خون افزایش دهند. افزایش این ماده خطر ابتلا به آترواسکلروز و مسدود شدن عروق را بیشتر خواهد کرد.
بوی ناخوشایند بدن
دیگر عوارض قرص ال کارنیتین چیست؟ گزارشها نشان داده است که برخی از افراد با خوردن مکمل ال کارنیتین از بوی بد بدن خود که شبیه به بوی ماهی است شکایت میکنند. این بو اگر هم به وجود بیاید، ممکن است آزاردهنده باشد اما عارضه نامطلوبی را برای بدن ایجاد نمیکند.
ال کارنیتین و ریزش مو
آیا ریزش مو را هم میتوان از عوارض قرص ال کارنیتین دانست؟ خیر؛ تحقیقات نشان میدهند که استفاده از ال کارنیتین مایع 2 بار در روز به مدت 6 ماه رشد موی سر را در مردان و زنان افزایش داده و از ریزش مو نیز پیشگیری به عمل میآورد. البته در این خصوص هنوز به مطالعات بیشتری نیاز است. ریزش مو از مضرات ال کارنیتین به حساب نمیآید.
ال کارنیتین و یبوست
کارنیتین یک ماده مغذی است که جهت تولید انرژی ضروری به شمار میآید. کمبود ال کارنیتین به عملکرد سلولها آسیب رسانده و ممکن است مشکلات گوارشی مثل یبوست را پدید آورد. بنابراین تامین ال کارنیتین از طریق مکملهای بدنسازی میتواند به بهبود یبوست کمک کند. یبوست از عوارض قرص ال کارنیتین نیست.
ال کارنیتین و خواب چه ارتباطی با هم دارند؟
در حالیکه بسیاری از افراد مشکل در به خواب رفتن را عوارض قرص ال کارنیتین میدانند، باید بگوییم که بعضی از تحقیقات نتایجی کاملا عکس را ارائه میدهند. مقادیر مناسب ال کارنیتین به بهبود عملکرد مغز در بدن کمک کرده و میزان التهاب را نیز کاهش میدهد. این مزیت موجب میشود تا کیفیت خواب و مدت زمان آن به مرور بهبود یابد. بنابراین این مکمل ورزشی را برای افزایش کیفیت خواب میتوان موثر دانست. اختلال در خواب از عوارض قرص ال کارنیتین به حساب نمیآید.
عوارض ال کارنیتین برای زنان چیست؟
عوارض قرص ال کارنیتین برای بانوان چیست؟ این مکمل چربی سوز در مقادیر معمول و توصیه شده هیچ عوارض ناخوشایندی برای خانمها ندارد. فقط در دوران بارداری و شیردهی این مکمل تنها تحت نظارت پزشک باید مورد استفاده قرار گیرد. اختلالات گوارشی، تشنج و بوی ماهی در ادرار یا دهان از عوارض مصرف بیش از حد ال کارنیتین است که هم برای خانمها ممکن است پیش آید و هم آقایان. مکمل ال کارنیتین از لحاظ تغییر در هورمونها عوارضی برای زنان ندارد حتی ممکن است بهبود اختلالاتی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک و بهبود سلامت تخمک را به دنبال داشته باشد.
عوارض قرص ال کارنیتین برای مردان
قرص ال کارنیتین یک مکمل هورمونی نیست که بتواند از لحاظ هورمونی تغییراتی را در بدن آقایان و خانمها ایجاد کند. عوارض قرص ال کارنیتین برای مردان همان مواردی است که در این مقاله به آنها اشاره کردیم. مشکلاتی نظیر اختلالات گوارشی که این عوارض هم در صورت مصرف بیش از حد ایجاد میشوند. عوارض قرص ال کارنیتین برای مردان مواردی همچون ناباروری و کاهش تعداد و قدرت تحرک اسپرم و … نیست. پس از این بابت نگران نباشید.
گاهی به دلایلی کمبود ال کارنیتین در بدن کودکان وجود دارد که در این صورت پزشک شربت ال کارنیتین را ممکن است تجویز کند. عوارض شربت ال کارنیتین برای کودکان نگران کننده نیست زیرا پزشک این دارو را تجویز کرده و مطمئنا فواید این دارو بیش از عوارض آن بوده است.
عوارض ال کارنیتین مایع چیست؟
عوارض قرص ال کارنیتین و عوارض ال کارنیتین مایع مشابه هم هستند:
- اختلالات گوارشی
- اسهال و استفراغ
- بالا رفتن فشار خون
- بوی ناخوشایند بدن
ال کارنیتین برای چه افرادی مناسب نیست؟
عوارض قرص ال کارنیتین 1000 را شرح دادیم. ال کارنیتین برای عموم افراد ایمن بوده و منع مصرف ندارد اما اگر فردی با مصرف آن دچار حساسیت یا واکنشهای آلرژیک میشود بدیهی است که باید از استفاده از آن بپرهیزد. مکمل ال کارنیتین همچنین ممکن است برای افراد زیر مناسب نباشد:
- بیماران دوقطبی
- بیماران نوروپاتی
- افراد مبتلا به کمکاری تیروئید
- اشخاصی که دچار تشنج میشوند
کودکان و خانمهای باردار و شیرده نیز باید از مصرف ال-کارنیتین بپرهیزند زیرا مطالعات در زمینه تاثیر این ماده در این دوران خاص کامل نیست. ال کارنیتین همچنین ممکن است با داروهای رقیق کننده خون، داروهای کنترل قند خون، بسیاری از مکملهای گیاهی و … تداخل داشته باشد؛ بنابراین پیش از مصرف آن لیست کاملی از داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار داده و از وی راهنمایی دریافت کنید.
سخن پایانی
عوارض قرص ال کارنیتین را در این مطلب مورد بررسی قرار دادیم. این مکمل ورزشی در دوز حدود 2 گرم در روز معمولا ایمن بوده و هیچ نوع عارضه خاصی را به همراه ندارد با این حال موارد استثناء همواره وجود دارند و برخی از افراد ممکن است با مصرف این فراورده دچار عوارض شوند. دقت کنید که در مورد کلیه مکملهای بدنسازی همواره به مقدار مصرف خود دقت داشته و بدون مشورت با پزشک یا مربی ورزشی اقدام به افزایش دوز مکمل نکنید زیرا در این صورت احتمال بروز عوارض ناشی از اوردوز بیشتر خواهد شد. بهترین مارک قرص ال کارنیتین 1000 که تاکنون از آن استفاده کردهاید، چه بوده است؟