سینماگران مشهوری که سال 2009 با دنیای هنر هفتم وداع گفتند
سینمای جهان در سال ٢٠٠٩ شاهد مرگ تعدادی از چهرههای سرشناس از جمع بازیگران، کارگردانان و فیلمنامهنویسان بود که البته در مقایسه با سال ٢٠٠٨، بزرگان کمتری با دنیای هنر هفتم خداحافظی کردند.
مرگ سینماگران سرشناس و پرطرفدار که برای جایگزینی آنها به سالها زمان نیاز است، هرساله هالیوود و دنیای سینما را دچار چالشهای جدی میکند که کشف استعدادهای نوظهور میتواند تاحدودی مرهمی بر فقدان بزرگان باشد.
در ذیل نگاهی به چهرههای سرشناس سینمای جهان میاندازیم که در سال گذشته میلادی دار فانی را وداع گفتند:
«کلود بری»، بازیگر، کارگردان، فیلمنامهنویس و تهیهکننده سرشناس سینمای فرانسه روز ١٢ ژانویه در سن ٧۴ سالگی درگذشت. «بری» که به “پدرخوانده” سینمای فرانسه معروف بود، با چند نسل از بازیگران مطرح فرانسه در فیلمهایش کار کرد و در سال ١٩۶٣ برای فیلم کوتاه «مرغ» موفق به کسب جایزه اسکار شد.
وی اگرچه بهعنوان بازیگر و کارگردان در فرانسه مطرح شد، اما عمده موفقیت او در مقام تهیهکنندگی بود. ازجمله آثار برجستهای که وی تهیهکنندگی آنها را برعهده داشت میتوان به «Tess» ساخته «رومن پولانسکی» و «خرس» ساخته «ژان ژاک» اشاره کرد.
«بری» یکی از تهیهکنندگان کمدی «به جنگل خوشآمدی»، پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای فرانسه بود و آخرین جایزه مهمی که فیلمهای «کلود بری» کسب کردند، جایزه سزار بهترین فیلم سال ٢٠٠٨ برای «راز دانه» ساخته «عبدالطیف کچیچه» بود.
«سیدنی چاپلین»، بازیگر آمریکایی و پسر «چارلی چاپلین» بزرگ روز ١۶ آوریل در ٨٢ سالگی درگذشت. وی با حضور در آثاری چون «زنگها نواخته شدهاند» و «فانی گیرل» به چهرهای مطرح تبدیل شد و در سالهای ١٩۵٢ و ١٩۶٧ با حضور در دو فیلم «روشناییهای شهر» و «کنتسی از هونگ کنگ» از آثار پدرش به عالم سینما و هنر راه یافت.
«تولیو پینلی»، فیلمنامهنویس نامدار ایتالیایی و نویسنده فیلمنامههای آثار معروف «فدریکو فلینی» روز هفتم مارس در یکصدسالگی درگذشت. وی در نگارش فیلمنامه برخی آثار برجسته سینمای ایتالیا چون «8/۵»، «جاده» و «شبهای کابیریا» مشارکت داشت.
وی آخرین عضو بازمانده از گروه چهار نفره «فلینی»، «اینو فلایانو» و «برونلو روندی» بود که معمولا با یکدیگر کار میکردند و برخی از بزرگترین آثار سینمای ایتالیا را خلق کردند.
«پینلی» برای نگارش فیلمنامه «زندگی شیرین» ساخته «فلینی» نامزد جایزه اسکار سال ١٩۶٢ شد. اگرچه او در سال ١٩۶۴ برای «8/۵»، در سال ١٩٨۵ برای «ویتلونی» و در سال ١٩۵٧ برای «جاده» نامزد اسکار بهترین فیلمنامه شده بود، اما هرگز نتوانست به این جایزهی بزرگ دست یابد. وی بههمراه «فلینی» فیلمنامه کارگردانان و آثار بزرگی چون «مسیر امید»، برنده خرس نقرهای برلین سال ١٩۵١ را نوشتند.
“موریس ژار” آهنگساز سرشناس فرانسوی فیلمهایی چون «محمد رسولالله» و «دکتر ژیواگو» که سهبار برای فعالیتهای هنریاش موفق به دریافت جایزه اسکار شده بود، روز ٢٩ مارس در سن ٨۴ سالگی درگذشت. وی درمجموع ٩بار نامزد جایزه اسکار بهترین موسیقی شد و سهبار برای ساخت موسیقی فیلمهای «گذری به هند»، «دکتر ژیواگو» و «لورنس عربستان»، هرسه ساخته «دیوید لین» موفق به کسب جایزه اسکار بهترین موسیقی شد.
«موریس ژار» در طول حیات هنریاش برای بیش از ١۵٠ فیلم موسیقی ساخت و با فیلمسازانی چون «فرانکو زفیرلی»، «ویلیام وایلر»، «جان هوستون» و «آلفرد هیچکاک» همکاری کرد. وی چهار جایزه بهترین موسیقی گلدن گلوب را رفت و در سال ٢٠٠٩ خرس طلای افتخاری جشنواره برلین و در سال ٢٠٠۵ یک عمر دستاورد هنری جوایز فیلم اروپا را گرفت.
«جک کاردیف»، کارگردان و فیلمبردار انگلیسی برنده جایزه اسکار روز ٢٢ آوریل در سن ٩۴سالگی درگذشت. وی از فیلمبرداران برجسته هالیوود بود که در سال ٢٠٠١ جایزه اسکار افتخاری را بهپاس یک عمر دستاورد سینمایی دریافت کرد و در سال ١٩۴٧ برای فیلم «نارسیوس سیاه» به کارگردانی «مایکل پاول» جایزه اسکار بهترین فیلمبرداری را کسب کرد.
وی دوبار دیگر در سالهای ١٩۵۶ برای «جنگ و صلح» و ١٩۶١ برای «فانی» نامزد اسکار بهترین فیلمبرداری شد. «کاردیف» بهعنوان کارگردان در سال ١٩۶٠ برای ساخت اثری اقتباسی براساس رمان
«پسرها و عشاق» نامزد اسکار بهترین کارگردانی شد و جایزه بهترین کارگردانی گلدن گلوب را گرفت.
«پاتریک سوایزی»، بازیگر آثاری چون «روح» و «رقص کثیف» روز ١۴ سپتامبر در ۵٧ سالگی درگذشت. «سوایزی» فعالیت در دنیای هنر را با تئاتر آغاز کرد و سپس به سینما پیوست. وی با فیلم «رقص کثیف» در سال ١٩٨٧ نامزد جایزه گلدن گلوب شد و برای فیلم «زمانی از زندگی من» نامزد دریافت جایزه اسکار بود. ستارهی او در سال ١٩٩٧ در تالار شهرت هالیوود نقش بست.
«ویاچسلاف تیخونوف»، بازیگر سرشناس سینمای روسیه روز چهارم دسامبر در سن ٨١ سالگی بر اثر عارضه قلبی درگذشت. وی از سرشناس ترین بازیگران تاریخ سینمای روسیه بود که برای فیلم برندهی اسکار «جنگ و صلح» به کارگردانی «سرگئی بوندارچوک» به شهرت رسید. وی در بیش از ۵٠ فیلم سینمایی ایفای نقش داشت و برای اولینبار در سال ١٩۴٨ برای فیلم تبلیغاتی «نگهبان جوان» مقابل دوربین رفت.
«تیخونوف»در عرصه جهانی برای بازی در نقش شاهزاده «آندری بولکونسکی» در فیلم «جنگ و صلح» به شهرت رسید که موفق به کسب اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی و جایزه گلدن گلوب برای بهترین فیلم خارجی شد.
«جنیفر جونز»، بازیگر قدیمی و سرشناس آمریکایی برنده جایزه اسکار روز ١٧ دسامبر در سن ٩٠ سالگی درگذشت. وی که پنجبار نامزد جایزه اسکار شده بود، در سال ١٩۴۴ برای ایفای نقش یک راهبه در فیلم «آهنگ برنادت» موفق به کسب این جایزه شد. «جونز» از بزرگترین بازیگران هالیوود در دهه ۴٠ و ۵٠ بود که چهاربار متوالی در سالهای ١٩۴۴، ١٩۴۵، ١٩۴۶ و ١٩۴٧ نامزد بهترین بازیگر زن اسکار شد و این بابت رکورددار محسوب میشود.
«بریتنی مورفی»، بازیگر آثاری چون «8 مایل» و «شهر گناه» روز ٢٠ دسامبر در ٣٢ سالگی بر اثرحمله قلبی درگذشت. وی از ١٨ سالگی با حضور در آثاری چون «کلوئس» به عالم هنر هفتم راه یافت و در ادامه با آثاری چون «پاهای شاد» و «سلطان جهنم» به شهرت رسید.
پروژه سینمایی «دورانداختنی» به کارگردانی «سیلوستر استالونه» از مورفی آماده اکران است.
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: isna.ir
یادی از 10 هنرمند ایرانی که طی چند سال اخیر با ایست قلبی از دنیا رفتند
آبان؛ ماهی که اهالی فرهنگ را داغدار کرد
داستاننویسان جوانمرگ شده!!
بهترین نقشهای بریتنی مورفی+ عکس
حوادث و سوانح تلخ سینمای ایران