جوگیر نشویم!!
در سالهای اخیر مجموعه سریالهای کرهای از جمله افسانه جومونگ با استقبال فراوان روبهرو شده و مخاطبان زیادی را به خود جلب کرده است.
این سریال علاوه بر پرکردن اوقات فراغت، تاثیرات دیگری نیز داشته است؛ از جمله عشق یکی از هموطنان به هنرپیشه زن سریال و خودکشی به خاطر او، درخواست یکی از هموطنان برای تغییر نام خود به جومونگ، تولید و پخش پوستر هنرپیشههای نقش اول، چاپ عکس آنان روی جلد برخی مجلات، تولید و پخش زره و شمشیر اسباببازی و شمشیر بازی کودکان، حضور هنرپیشه مرد نقش اول در تهران و مصاحبه مطبوعاتی با وی.
وسایل ارتباط جمعی اعم از مطبوعات، رادیو، تلویزیون و اینترنت به انواع مختلف بر افراد تاثیر میگذارند. پژوهشها ثابت کرده است تماشای فیلمها و سریالها در اوقات فراغت، تاثیرات مثبت و منفی بر فرد و جامعه دارد.
در برخی کشورها صاحبان سرمایه هزینههای بسیاری صرف میکنند تا اهداف آنها از طریق رسانههای مختلف و فیلم به افراد تلقین شود.
بعضی از فیلمها که ضدیت با ملیت و فرهنگ خاصی را نشان میدهند، تعصب و عناد مردم را به آن جامعه رواج میدهند.
پارهای از فیلمهای وارداتی بر فرهنگ کشور میزبان تاثیر میگذارند؛ حتی در درازمدت فرهنگ میزبان آن تاثیرات را بخشی از فرهنگ خود میداند.
یکی از تاثیرات فیلمها الگوبرداری از ستارهها و هنرپیشههای مطرح است. انسانها دوست دارند معروف شوند و مورد توجه قرار گیرند؛ پس با الگوبرداری از ستارهها میکوشند مهم جلوه کنند.
همه ما در سراسر زندگی دوست داریم به اهداف خود دست یابیم و معروف و موفق شویم. برخی انسانهای ضعیف که در دستیابی به اهداف خود ناکام شدهاند، میکوشند با الگوبرداری از ستارهها به اهداف خود برسند و بر احساس حقارت خود سرپوش بگذارند.
نوجوانان و جوانان بیش از دیگران به دنبال الگو هستند و آنان از طرز صحبت، رفتار، آرایش مو، پوشش، مدل تلفن همراه، موتور هنرپیشهها و ستارهها الگوبرداری میکنند.
نوجوانان و جوانان نگران قضاوت دیگران نسبت به ظاهر و رفتارشان هستند. تصور میکنند که با الگوبرداری از هنرپیشهها، ظاهرا خوب جلوه میکنند. پژوهشها ثابت کرده است با تماشای فیلمهایی که هنرپیشهها سیگار میکشند، نوجوانان و جوانان بیشتر به سیگارکشیدن ترغیب میشوند و میزان فروش سیگار افزایش مییابد.
فیلمهایی که صحنههای خشونتآمیز دارند تاثیر مستقیمی بر نوجوانان و جوانان میگذارند. آنان با الگوبرداری از آن، همان رفتارها را در پیش میگیرند. افراد به ویژه جوانان با مشاهده فیلمهای عاطفی اثرگذار وارد دنیای دیگری میشوند و خود را جای قهرمان آن تصور میکنند، هیجانزده میشوند، دوست دارند دیگران با آنان به همان نحو رفتار کنند و یا در زندگی واقعی با همان رویدادهای فیلم روبهرو شوند.
در برخی افراد تاثیرات فیلم پایدار است. فیلمهای حادثهای و خشن تاثیر زیادی بر کودکان میگذارند. کودکان با مشاهده صحنههای درگیری و زد و خورد همان رفتارها را تقلید میکنند زیرا تصور میکنند که آن رفتارها صحیح و راهی برای مقابله با مشکلات است و نهتنها خود آن رفتارها را در پیش میگیرند، بلکه به دوستان خود نیز آموزش میدهند.
برعکس کودکانی که فیلمهای با ارزش و مثبت را تماشا میکنند، آن رفتارها را تقلید میکنند.
یکی از کارکردهای مثبت فیلم در عرصه روانشناسی مثبتگراست. این روانشناسی با بررسی ارزشها به افراد کمک میکند بر مشکلات روانشناختی خود غلبه کنند. روانشناسان با بهرهگیری از فیلمهای حاوی نکات مثبت روانشناسی به درمان موثر مشکلات روانشناختی افراد میپردازند زیرا همانطوری که گفته شد، افراد از شخصیتهای فیلمها الگوبرداری میکنند، پس با الگوبرداری از رفتارهای مثبت، به بهبود خود کمک میکنند.
هدف فیلم درمانی، آموزش خلاقیت، مهرورزی، نوعدوستی، روشنفکری، بخشش، جسارت و کاهش اضطراب است. انسانهایی که به آسانی دیگران را میبخشند و قدردان هستند در مقایسه با کسانی که از چنین ویژگیای برخوردار نیستند، کمتر افسرده میشوند. فیلمی نظیر «داستان ما» بخشش و «زندگی زیباست» سپاسگزاری را نشان میدهد.
به افرادی که دچار اضطراباند یا اعتماد به نفس ندارند فیلم «جایگاهی در قلب» یا «بیلی الیت» که شجاعت را نشان میدهد، به همراه تمرینات روان درمانی مثبتاندیشی توصیه میشود.
با توجه به تاثیرات مثبت و منفی فیلم میتوان به فرزندان آموزش دهیم به جای تقلید کور کورانه از فیلمها و رفتار هنرپیشهها، آگاهانه رفتارهای مثبت را انتخاب کنند.
ابتدا فیلمها را بررسی کنید و فیلمهای با ارزش را به فرزندتان توصیه کنید.
با طرح سؤالات مناسب با سن فرزند، فیلم را تحلیل و در مورد آن بحث کنید. در زیر پرسشهای نمونه مطرح شده است:
اگر به جای هنرپیشه بودی، چه تصمیمی میگرفتی؟
فیلم چه تاثیری بر زندگیات دارد؟
نظرت در مورد رفتار هنرپیشه اصلی با اطرافیان چیست؟
نکات مثبت و منفی فیلم کدام است؟
نظرت در مورد سیگارکشیدن هنرپیشه فیلم چیست؟
به نظرت نحوه لباس پوشیدن و آرایش موی هنرپیشه تو را زیباتر میکند؟ فرزندانی که از ابتدا با تحلیل، بحث و بررسی آشنا میشوند، نهتنها تحت تاثیر کورکورانه رسانههای جمعی قرار نمیگیرند، بلکه در زندگی و اجتماع نیز تحت تاثیر منفی دیگران یا گروهها نیز نیستند.
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: hamshahrionline.ir
مطالب پیشنهادی:
راهنمای دیدن فیلم برای وقتهایی که مریض هستید!!
این هم یک جورش است!!
روایت شاد ایدز!
تحلیل روانی فیلم «امشب شب مهتابه»
خطرناکترین فیلمهای دنیا!! +تصویر