آرایشی و زیبایی

بررسی و معرفی انواع پوست و ویژگی‌های آنها

ستاره | سرویس آرایش و زیبایی – همانطور که می‌دانید زیبایی چهره و صورت بیش از هفتاد درصد به سلامتی، شفافیت و لطافت پوست بستگی دارد. پوست بدن و صورت در افراد مختلف به دلیل عوامل وراثت و عوامل محیطی ویژگی‌های متفاوتی دارد. در یک تقسیم‌بندی کلی، چهار نوع پوست در افراد دیده می‌شود: معمولی، خشک، چرب و مختلط. در این مقاله درباره این چهار نوع پوست و ویژگی هریک از آن‌ها و محصولات مورد نیاز برای درمان مشکلات انواع پوست آورده شده است.

 

تشخیص نوع پوست

شما می‌توانید با مراجعه به یک مشاور پوست یا متخصص درماتولوژیست، نوع پوستتان را به طور دقیق تشخیص دهید. از طرفی هریک از انواع پوست، مشخصات و وِیژگی‌های خاصی دارند که در ادامه شرح داده شده است. با مطالعه این موارد می‌توانید اطلاعاتی در این زمینه کسب کنید.

 

مشخصات پوست معمولی (نرمال)

واژه پوست نرمال یا معمولی در اصطلاح به پوستی گفته می‌شود که از نظر چربی و خشکی در موازانه خوبی قرار گرفته است. چربی و رطوبت آن متعادل است و می‌توان از آن به عنوان یک پوست سالم یاد کرد. در علم پزشکی به چنین پوستی اصطلاحاً پوست «یودرمیک» گفته می‌شود. پوست نرمال معمولاً با ویژگی‌های ظاهری زیر تشخیص داده می‌شود:

  • منافذ کوچک و متناسب هستند.
  • جریان خون در پوست صورت متناسب است.
  • بافت پوست مخملی، نرم و صاف است.
  • رنگ قرمز تازه و شفاف روی گونه‌ها و کلیت پوست دیده می‌شود.
  • خطوط مورب و پرده مانند روی پوست مشاهده نمی‌شود.

 

آشنایی با انواع پوست و ویژگی‌های آنها

 

مشخصات پوست خشک

واژه خشک برای توصیف پوستی استفاده می‌شود که غدد سبوم در آن نسبت به یک پوست نرمال میزان چربی و لیپید کمتری تولید می‌کنند. فقدان لیپید در پوست‌های خشک منجر به کاهش میزان رطوبت در پوست شده و پوست را در برابر آسیب‌های محیطی و عوامل خارجی آسیب‌پذیر می‌کند. انواعی مختلفی از خشکی پوست در افراد مختلف دیده می‌شود. براساس شدت خشکی و درجه آسیب‌پذیری، این نوع از پوست به درجات مختلفی تقسیم بندی می‌شود:

  • خشکی پوست معمولی
  • خشکی پوست زیاد
  • خشکی پوست شدید

خشکی پوست معمولاً به دلایل زیر رخ می‌دهد:
۱-پوست مرتباً به دلایلی همچون استرس، گرما، فشار و فعالیت زیاد آب و رطوبت خود را از دست می‌دهد. همچنین پدیده طبیعی انتشار آب موجب از دست رفتن حدودا نیم لیتر آب از لایه‌های عمیق پوست می‌شود.
۲-فقدان نرم کننده‌های طبیعی مانند اوره، آمینواسید‌ها و لاکتیک‌اسید که از طریق ایجاد پیوند با مولکول‌های آب، باعث حفظ و نگهداری آن در سلول‌های پوست می‌شوند.
۳-فقدان اسید‌های چرب ضروری، سرآمید‌ها و کلسترول که برای عملکرد طبیعی سلول‌های پوست و سوخت و ساز آن‌ها ضروری هستند.

پوست‌های خشک معمولاً شکننده، خشن و کدر هستند. همچنین میزان الاستیسه، قدرت ارتجاعی یا کشش آن نیز کم است. این مسئله اگر درمان نشود به مرور زمان باعث تکه تکه شدن (موزاییکی شدن) پوست، ایجاد ظاهر خشن و کدر در افراد، ایجاد چین و چروک و بالا رفتن سن پوست و خارش و التهاب می‌شود. همچنین مناطقی از پوست مانند کف پا، زانوها، آرنج و کف دست‌ها در معرض بروز خشکی شدید هستند.

 

آشنایی با انواع پوست و ویژگی‌های آنها

 

مشخصات پوست چرب

از واژه چربی پوست به منظور توصیف فعالیت بالای غدد سبوم و تولید محصولات آن که همان لیپید‌ها هستند استفاده می‌شود. فعالیت بیش از حد غدد سبوم در پوست صورت عموماً با نام علمی «سبورا» (seborrhea) شناخته می‌شود. عوامل متعددی باعث افزایش فعالیت غدد سبوم و چرب شدن پوست می‌شوند، از جمله:

  • عوامل ژنتیکی
  • تغییرات هورمونی
  • اثرات دارویی
  • استرس و فشار
  • استفاده از مواد آرایشی محرک
پوست چرب توسط نشانه‌های ظاهری بسیاری شناخته می‌شود مانند وجود منافذ پوستی متعدد و بزرگ، براق بودن صورت، ضخامت زیاد پوست طوری که رگ‌های خونی به سختی دیده می‌شوند یا اصلاً قابل مشاهده نیستند. همچنین پوست‌های چرب بسیار مستعد بروز انواع جوش‌ صورت و آکنه‌های سر سفید و سرسیاه هستند. این جوش‌ها در نواحی صورت، گردن، شانه‌ها، سینه و پشت نیز دیده می‌شوند و پوست معمولاً قرمز و ملتهب است.

 

آشنایی با انواع پوست و ویژگی‌های آنها

 

مشخصات پوست مختلط

واژه مختلط برای تشریح و توصیف انواعی از پوست به کار می‌رود که ترکیبی از هر دو حالت چرب و خشک است. در پوست ترکیبی یا همان مختلط پوست نواحی که اصطلاحاً به آن منطقه T گفته می‌شود با سایر نقاط صورت متفاوت است. یک پوست مختلط در نواحی پیشانی، چانه و بینی (منطقه T) چرب است و عموماً آکنه‌ها و منافذی بزرگ در این نواحی دیده می‌شود. گونه‌ها نیز در این نوع پوست مناطق خشک یا نرمال به حساب می‌آیند. این مسئله به دلیل عدم توزیع متوازن و متعادل غدد سبوم در پوست یا عدم فعالیت یکسان آن‌ها در نواحی مختلف صورت ایجاد می‌شود، چنان که در ناحیه گونه میزان فعالیت سبوم و ترشح لیپید در آن کمتر بوده و برعکس در نواحی بینی و پیشانی فعالیت غدد سبوم منجر به تولید چربی مازاد می‌شود.

 

آشنایی با انواع پوست و ویژگی‌های آنها

 

مراقبت از انواع پوست

برخلاف نوع پوستتان که انتخاب شما نبوده است، تعیین شرایط و سبک زندگی و روش‌های مراقبت از پوستتان کاملاً به انتخاب شما بستگی دارد. بسیاری از عوامل داخلی و خارجی مانند داروها، استرس و فشار، شرایط آب و هوایی، آلودگی‌ها می‌توانند بر میزان ترشح چربی، میزان تعرق و میزان رطوبت پوست شما تأثیرگذار باشند. همچنین نوع محصولاتی که برای مراقبت یا زیبایی پوستتان از آن‌ها استفاده می‌کنید هم از جمله تصمیماتی است که شما برای تعیین کیفیت پوست خود می‌گیرید. محصولات پوستی باید براساس نوع پوست شما و شرایط آن انتخاب شوند و به همین دلیل است که گفته می‌شود برای بهبود کیفیت پوست خود و درمان مشکلات آن حتما به یک متخصص پوست نیاز دارید. متخصصین پوست به منظور تجویز محصولات آرایشی یا درمانی برای هر فرد از پارامتر‌های زیر کمک می‌گیرند:

 

نشانه‌های پیری

نوع پوست ما می‌تواند در طول زندگی تغییر کرده و بهبود پیدا کند. مثلا بیشتر افراد دارای پوست‌های چرب بعد از گذارندن سن بلوغ، به حالت نرمال نزدیکتر می‌شوند و همچنین ممکن است افراد دارای پوست نرمال هم پس از مدتی خشکی پوست را تجربه کنند. درهمه انواع پوست فرآیند سالخوردگی به مرور زمان رخ خواهد داد و پس از مدتی چین و چروک‌ها ظاهر خواهند شد. اندازه‌گیری علایم پیری مانند سن، حجم پوست، تغییر رنگ، چین و چروک‌ها و مواردی از این دست به متخصصین کمک می‌کند تا محصولات مراقبتی مناسب پوست ما را تجویز کنند.

 

رنگ پوست

رنگ پوست یکی از فاکتور‌هایی است که نشان دهنده نوع و میزان واکنش پوست ما در برابر عواملی مثل پرتو‌های خورشید، تحریکات و التهاب‌ها و موارد مشابه است. رنگ پوست پایه بوسیله تراکم و توزیع ملانین تعیین می‌شود. قرمزی پوست یک شاخص مناسب برای تعیین وضیعت پوست است. این رنگ نشان می‌دهد که گردش خون ما چه اندازه برای رفع اثرات منفی عوامل نامطلوب محیطی موفق عمل کرده است.

 

حساسیت پوست

پوست حساس به نوعی از پوست اطلاق می‌شود که به راحتی توسط عوامل مختلف تحریک می‌شود. این وضعیت برای برخی از افراد یک شرایط دائمی‌ است و برای برخی دیگر فقط در برابر عوامل تحریک بیرونی و خارجی ایجاد می‌شود. در این شرایط پوست عملکرد طبیعی خود را از دست داده و به راحتی میزان فراوانی آب و رطوبت خود را از دست می‌دهد. برخی از عواملی که باعث تحریک شدن و حساسیت پوست می‌شود عبارتند از تابش خورشید، مواد آرایشی یا پاک کننده، اجسام خارجی و مواردی از این قبیل. این وضعیت توسط متخصصین به خوبی تشخیص داده می‌شود.

 

استفاده از مواد طبیعی برای مراقبت از پوست

نرم‌کننده‌ها و مرطوب‌کننده‌های طبیعی پوست که به اختصار NMF‌ها شناخته می‌شوند شامل اوره، لاکتات، PCA، اسید‌های آمینه، نمک و قند‌ها است. شما می‌توانید با تهیه انواع ماسک‌های خانگی از مواد خوراکی و روغن‌هایی که حاوی این مواد بوده یا گنجاندن آن‌ها در وعده‌های غذایی‌تان، به بهبود کیفیت پوست خود کمک کنید.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا