با تاریخچه کامل سیستم عامل اندروید آشنا شوید
با تاریخچه اندروید و نسخه های مختلف اندروید آشنا شوید
سیستم عامل اندروید این روزها یکی از محبوب ترین سیستم عامل ها در جهان می باشد که اکثر ما یا در حال استفاده از آن هستیم یا حتما تجربه کار با آن را نیز داریم. با این وجود این سیستم عامل توانست در مدت زمان کمی در سطح جهان شناخته شود و اکثر شرکت های بزرگ جهانی از این سیستم عامل در اسمارت فون های خود استفاده نمایند. این در حالی بود که تنها چند سال بعد از معرفی نسخه 1.0 اندروید، گوشی های متعددی در سطح جهان وجود داشتند که از این سیستم عامل استفاده می کردند.
اکنون این شرکت توانسته است در میان رقبای خود اعم از Symbian، BlackBerry، Palm OS، webOS و حتی ویندوزفون مایکروسافت را نیز شکست دهد و رتبه اول را در میان تمام این سیستم عامل ها بدست بیاورد. با این وجود سیستم عامل IOS همچنان به عنوان اصلی ترین رقیب این سیستم عامل است و به نظر نمی رسد که به زودی زود، برنده ای میان این دو سیستم عامل اعلام نخواهد شد.
تاسیس اندروید
در اکتبر سال 2003 میلادی درست قبل از رونمایی تلفن همراه های هوشمند و همچنین قبل از رونمایی اپل از اولین گوشی هوشمند خود، این شرکت برای اولین بار در پالو آلتو کالیفرنیا تاسیس شد. چهار بنیانگذار اصلی اندروید عبارتند از؛
- Rich Miner
- Nick Sears
- Chris White
- Andy Rubin
با این حال در روزهای اول یعنی در سال 2004 میلادی بر روی اتصال دوربین بصورت بی سیم به کامپیوتر بود و در سال 2013 آقای Andy Rubin در سخنرانی توکیو خود فاش کرد که سیستم عامل اندروید در اصل برای بهبود سیستم عامل های دوربین های دیجیتال طراحی و ساخته شده است. از این رو کامیپوتری که از آن حرف زده شد، قادر به اتصال به دیتاسنتر اندروید را داشت که کاربران از طریق این اتصال می توانستند تصاویر ثبت شده خود را در سرور ابری بصورت انلاین ذخیره سازی کنند.
بدیهی است که تیم سازنده اندروید در ابتدا به فکر ایجاد سیستم عاملی که به عنوان قلب تپنده یک گوشی باشد، نبودند و در حقیقت بازار دوربین های دیجیتال نیز در حال زوال و ناپایداری بود که چند ماه بعد از این ناپایداری، تیم اندروید تصمیم گرفت تا سیستم عامل مناسبی را برای گوشی های هوشمند طراحی و ایجاد نماید.
با وجود سخنرانی که Andy Rubin در سال 2013 کرد، این گونه گفت:” دقیقا همان پلتفرم، دقیقا همان عملکرد سیستم که برای دوربین ها ساخته بودیم، در تلفن به نام اندروید بکار رفت.” در سال 2005 میلادی، فصل جدید و بعدی اندروید ساخته شد چرا که شرکت گوگل اقدام به خرید این شرکت کرد. روبین و سایر موسسان این سیستم عامل دست از توسعه و گسترش این سیستم عامل ورنداشتند. با این حال تصمیمی که گرفته شد، این بود که از سیستم عامل لینوکس به عنوان پایه و اساسی برای سیستم عامل اندروید استفاده شود و در طی این تصمیم همه می توانستند از اندروید بصورت رایگان استفاده کنند.
گوگل و تیم اندروید احساس کردند که این شرکت می تواند با ارائه خدمات دیگری که در اندروید قابل استفاده هستند، کسب درآمد کنند. روبین اندی تا سال 2013 در گوگل به عنوان سرپرست تیم اندروید باقی ماند و اما در این سال تیم گوگل از او خواست تا این بخش را ترک کند و در نهایت در سال 2014 روبین اندی گوگل را بصورت کلی ترک کرد و کسب و کار جوجه کشی را راه انداخت. در سال 2017 روبین اندی از برگشت خود به صنعت گوشی های هوشمند فاش کرد.
آماده شدن برای راه اندازی اندروید 1.0
در سال 2007 میلادی، اپل اولین آیفون خود را راه اندازی کرد و توانست وارد رقابت ها شود. در آن زمان گوگل بصورت پنهانی در حال کار کردن بر روی اندروید بود و به مرور در نوامبر همان سال این شرکت شروع به رونمایی و فاش کردن برنامه های خود برای مبارزه با اپل و سایر سیستم عامل های تلفن همراه کرد.
هر آنچه که باید در مورد اندروید بدانید
سپس رئیس و مدیرعامل گوگل آقای “Eric Schmidt” در طی سخنرانی اعلام کرد که هدف آنها تنها ساخت گوگل فون نیست و دیدگاه آنها از ساخت و طراحی اندروید، نیرویی برای قدرت دادن هزاران مختلف گوشی می باشد. با این وجود گوگل قبل از انتشار عمومی اولین نسخه گوشی اندرویدی، چندین نسخه آلفا را در شرکت خود رونمایی کرد که برخی نسخه ها به انتشار عمومی نرسیدند.
در سپتامبر 2008 میلادی، اولین گوشی هوشمند اندرویدی رونمایی شد که نام این گوشی هوشمند T-Mobile G1 یا به عبارتی HTC Dream بود که در نمایشگاه اکتبر همان سال در ایالات متحده به فروش رفت. این گوشی دارای صفحه نمایش 3.2 اینچی که با کیبورد فیزیکی QWERTY ترکیب شده بود. با این حال این گوشی معایبی نیز به همراه داشت که از اصلی ترین معایب آن می توان به نبود جک هدفون 3.5 میلی متری اشاره کرد.
تاریخچه اندروید
نسخه 1.0 اندروید در اصل همانند تبلیغاتی برای محصولات و خدمات گوگل بود چرا که گوگل در این گوشی از سرویس های شناخته شده خود یعنی گوگل مپ، یوتیوب، مرورگر HTML و… رونمایی کرد که در میان آنها اولین اندروید مارکت که این روزها به نام گوگل پلی شناخته شده است، رونمایی شد و گوگل به آن مفتخر بود چرا که در آن ده ها برنامه منحصر بفرد اندروید رونمایی شده بود و کاربران می توانستند دانلود و نصب نمایند. این موارد شاید کمی ابتدایی بنظر برسند اما این فقط تنها آغازی برای شروع اندروید بود!
نام های جالب اندرویدی
در حالی که اکثر نسخه های اندرویدی دارای اسم های جالب و جذابی هستند، اما جالب است بدانید که اولین نسخه اندروید به نام 1.0 در سپتامبر سال 2008 میلادی رونمایی شد، هیچ نامی نداشت و اندروید 1.1 که در سال 2009 میلادی رونمایی شد نیز نام خاصی نداشت که مدتی بعد نام این نسخه “Petit four” انتخاب شد که نام یک دسر بسیار خوشمزه فرانسوی می باشد. چند ماه بعد در آوریل 2009 نسخه اندورید 1.5 راه اندازی و رونمایی شد که اولین نسخه اندروید بود که با یک نام رونمایی شد و نام آن نیز “Cupcake” بود.
نام اندروید های مختلف
با این وجود نام هایی که برای اندروید و نسخه های مختلف آن انتخاب می شد، اسم انواع کیک و دسر بود که این نام ها از گذشته تا هم اکنون وجود دارند و هنوز تا آن سال علت و دلیل خاصی برای این نام ها گفته نشده است. اما بعد از رونمایی اندروید 4.4 کیت کت بصورت رسمی، گفته شد از آنجاییکه این دستگاه ها زندگی ما را شیرین می کنند، هر نسخه اندروید با نام دسر نامگذاری می شود.
لوگو اندروید
لوگو مشهور اندروید که ترکیبی از یک ربات با رنگ سبز جذاب است، برای اولین بار توسط Irina Blok زمانیکه او در گوگل کار می کرد، طراحی و ایجاد شد. او در طی یک گفتگو با نیویورک تایمز در سال 2013 میلادی گفت که تنها بخشنامه ای که از طریق گوگل به تیم طراحی وی داده شد، این بود که یک لوگو همانند یک ربات را طراحی نمایند.
لوگو اندروید توسط چه کسی طراحی شده است؟
او ادعا کرد که الهام نهایی از طراحی این لوگو را از طریق نگاه به لوگو سرویس بهداشتی آقایان و خانم ها بدست آورد. با این حال اکنون ربات اندرویدی توسط تعداد زیادی از طراحان اصلاح شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
بررسی نسخه های مختلف اندروید
در ادامه این مطلب از بخش تکنولوژی نمناک شما را با نسخه های مختلف اندروید بررسی خواهیم کرد؛
1- اندروید 1.5
تفاوت نسخه های اندروید
همان گونه که گفته شد دو نسخه اول اندروید هیچ نام خاصی نداشتند که در آوریل 2009 میلادی نسخه 1.5 اندروید به نام “Cupcake” رونمایی شد. با این حال این ویژگی های جدیدی در این نسخه از اندروید رونمایی و افزوده شد که از مهم ترین آنها می توان به امکان بارگذاری فیلم در یوتیوب و روتیت شدن صفحه نمایشگر بصورت اتوماتیک اشاره کرد که برای اولین بار در گوشی HTC Hero و اولین نسخه سامسونگ گلکسی رونمایی و نصب شده بود.
2- اندروید 1.6
گوگل به سرعت نسخه جدید اندروید خود را با نام اندروید 1.6 دونات در سپتامبر 2009 میلادی راه اندازی کرد که اصلی ترین ویژگی این سیستم عامل این بود که می توانست از شبکه های مبتنی بر CDMA در شرکت های مخابراتی را پشتیبانی کند. از این رو این ویژگی اجازه می داد که تلفن های اندرویدی توسط تمام شرکت های مخابراتی پشتیبانی و در نهایت به فروش برسد! سایر ویژگی های این سیستم عامل شامل منو جستجو سریع و همچنین یک سری ویجت برای مدیریت بلوتوث، جی پی اس و… بود.
اسامی نسخه های اندروید
یکی از تلفن های همراه هوشمندی که با نسخه دونات رونمایی شد، “ill-fated Dell Streak” بود که دارای صفحه نمایش 5 اینچی بود و به همین دلیل توانست با محبوبیت روبرو شود چرا که در میان گوشی های اندرویدی صفحه نمایشگیر بزرگی داشت. اما این روزها صفحه نمایشگر 5 اینچی به عنوان صفحه نمایش متوسط برای گوشی های هوشمند در نظر گرفته می شود.
3- اندروید 2.0-2.1
در اکتبر سال 2009 میلادی، حدودا یکسال پس از راه اندازی اندروید 1.0، گوگل نسخه 2.0 این سیستم عامل را با نام رسمی Eclair منتشر کرد که در این نسخه برای اولین بار پشتیبانی تبدیل متن به گفتار و همچنین ویژگی های جدیدی همچون والپیپرهای زنده، پشتیبانی از حساب های متعدد، نویگیشن گوگل مپ و… از مهم ترین ویژگی های این گوشی هوشمند بودند.
دانستنی های اندروید 2.0
گوشی موتورولا دروید اولین گوشی ای بود که به اندروید 2.0 مجهز شد. با این حال نام دروید “Droid” در ربات های مجموعه Star Wars توسط Lucasfilm استفاده شده بود. به همین دلیل موتورولا ناچار به پرداخت هزینه ای برای دریافت مجوز از Lucasfilm شد تا از این اسم برای گوشی جدید خود استفاده کند.
4- اندروید 2.2
اندروید 2.2 چه سالی رونمایی شد
بعد از اندروید 2.1 نهایتا مدتی بعد در ماه مه سال 2010 نسخه بعدی اندروید رونمایی شد که نام این نسخه اندروید Froyo بود که به معنای ماست یخ زده می باشد! از مهم ترین ویژگی های این نسخه عبارت بود از هات اسپات داده ها، قطع کردن نوتیفیکیشن ها، پشتیبانی از فلش و… . از این رو اولین تلفن هوشمندی که با نام تجاری نکسوس Nexus رونمایی شد، Nexus ONE بود که با سیستم عامل اندروید 2.1 به بازارهای جهانی عرضه شد و در همان سال آپدیت جدید اندروید یعنی اندروید 2.2 را دریافت کرد.
5- اندروید 2.3
دانستنی های اندروید 2.2
نسخه بعدی اندروید باز هم چند ماه بعد از نسخه قبلی در سپتامبر سال 2010 میلادی به نام “Ginger bread” رونمایی شد که در تاریخ 13 سپتامبر سال 2017 میلادی گوگل اعلام کرد که تنها 0.6 درصد از کل گوشی های جهان در حال حاضر از این نسخه استفاده می کنند. با این حال این نسخه از NFC و دوربین سلفی و همچنین چت تصویری استفاده می کرد که در کل اولین گوشی که از این سیستم عامل استفاده کرد، Nexus S بود که توسط گوگل و سامسونگ توسعه داده شده بود.
6- اندروید 3.0
این سیستم عامل کمی عجیب و غریب بود چرا که نام آن “Honeycomb” بود و فقط و فقط دیوایس هایی همچون تبلت ها و گوشی های هوشمندی که دارای صفحه نمایشگر بزرگی بودند قادر به استفاده از این سیستم عامل بودند. این نسخه برای اولین بار در تاریخ فوریه سال 2011 میلادی به همراه اولین تبلت موتورولا Xoom معرفی و رونمایی شد که از User Interface خاص و زیبایی برخوردار بود.
اندروید 3.0 و سال رونمایی
در کل ایده ساخت این نسخه این بود که این نسخه با ویژگی خاصی رونمایی شود که گوشی های با نمایشگر کوچک نتوانند از آن استفاده کنند. اما اپل از این پیشرفت جا نماند در سال 2010 اولین آیپد خود را رونمایی کرد که با استقبال فراوانی روبرو شد.
7- اندروید 4.0
نام تجاری این نسخه Ice Cream Sandwich بود که در اکتبر سال 2011 میلادی منتشر شد که همراه با ویژگی های متعددی رونمایی شد که کاربران زیادی را به خود جلب کرد. با این وجود این اولین گوشی هوشمند اندرویدی بود که برای باز کردن قفل صفحه نمایشگر از طریق چهره و دوربین سلفی اقدام می کرد.
دانستنی های اندروید 4.0
این ویژگی از گذشته تا هم اکنون نیز وجود دارد که به بیشترین میزان ممکن تقویت شده است که طبیعتا در نسخه های اول به راحتی قابل هک و باز کردن بود و اگر به خاطر بیاورید، در برخی از گوشی هایی که از این قابلیت استفاده می کردند تنها کافی بود شما تصویر 4×3 مالک گوشی را در مقابل دوربین قرار میدادید تا گوشی باز شود!
8- اندروید 4.3-4.1
دانستنی های اندروید ژلی بین
دوران نسخه Jelly Bean اندروید از ژوئن سال 2012 میلادی با انتشار اندروید 4.1 آغاز شد. گوگل به ترتیب نسخه های 4.2 و 4.3 را تحت نسخه Jelly Bean در اکتبر 2012 و ژوئیه 2013 منتشر و رونمایی کرد. در این بروزرسانی نرم افزار، ویژگی های جدیدی اضافه شده بود که اصلی ترین آن نوتیفیکیشن های برنامه ها بود که در کنار این ویژگی عکاسی HDR نیز افزوده شده بود. اما با گذشت سال ها، هنوز هم در بسیاری از تلفن ها و دستگاه های اندروید از نسخه Jelly Bean استفاده می شود که طبق گفته ها در حال حاضر 6.9 درصد از گوشی های اندرویدی از این نسخه در حال استفاده هستند.
9- اندروید 4.4
قبل از اینکه این نسخه از اندروید در سپتامبر سال 2013 رونمایی شود، در کنفرانس سال قبل از این نسخه به نام ” Key Lime Pie ” خبر داد که آقای جان لاگرلینگ، اعلام کرد که این نام مناسب اندروید 4.4 در سطح جهان نیست. به همین دلیل او با شرکت Nestle تماس گرفت و از آنها اجازه گرفت که می توانند از نام محصول آنها یعنی KitKat برا سیستم عامل جدید خود استفاده کنند یا خیر؟! این شرکت تقاضای لاگرلینگ را قبول کرد و نسخه بعدی اندروید به نام KitKat شناخته و رونمایی شد.
دانستنی های اندروید کیت کت
این نسخه قابلی های بسیار زیادی را شاهد نبود، اما یک مورد که شاید توانست کمی موثر واقع شود، این بود که تمام گوشی هایی که حداقل دارای 512 مگابایت رم بودند، می توانستند از این نسخه استفاده کنند. با این حال گوشی گوگل Nexus 5 با اندروید 4.4 KitKat از قبل رونمایی شده بود. اما جای تعجب نیست که بدانید با اینکه KitKat نزدیک به 5 سال گذشته رونمایی شده بود، هنوز هم تعداد زیادی از گوشی های اندرویدی از این نسخه اندروید استفاده می کنند و این میزان برابر با 15% از کلیه گوشی های اندرویدی است.
10- اندروید 5.0
اولین بار در پائیز سال 2014 میلادی، اندروید 5.0 Lollipop رونمایی شد که دارای زیبایی و جذابیت در محیط کاربری بود که نسبت به نسخه های قبلی ارتقاء یافته بود که اصلی ترین علت محبوبیت این نسخه محیط کاربری جذاب آن بود. با این حال قابلیت هایی که در این نسخه از اندروید ارائه شد، پشتیبانی از دو سیم کارت، تماس صوتی HD و امنیت بالا در مقابل سرقت بود.
تاریخچه نسخه های مختلف اندروید
با این حال تلفن همراه Nexus6 گوگل به همراه تبلت Nexus 9 اولین دستگاه های مجهز به اندروید Lollipop بودند. در حال حاضر طبق آمارهای بدست آمده حدود 29 درصد از گوشی های اندروید فعال از این نسخه استفاده می کنند که نشان دهنده درصد بالایی از کاربران اندرویدی که از این نسخه استفاده می کنند، است.
11- اندروید 6.0
این نسخه برای اولین بار در پائیز سال 2015 منتشر شد که نام این نسخه از اندروید Marshmallow اعلام شد. اما قبل از اعلام نام اصلی این نسخه از اندورید، گوگل قصد داشته نام این نسخه را “Macadamia Nut Cookie” بگذارد و از مهم ترین قابلیت های این نسخه می توان به پشتیبانی از اثر انگشت، محیط کاربری جدید، پشتیبانی از USB تایپ C و معرفی گوگل پلی و… اشاره کرد.
دانستنی های اندروید مارشمالو
اولین دیوایس هایی که با این نسخه از اندروید رونمایی شدند، Nexus 6P و Nexus 5X گوگل به همراه تبلت Pixel C بود. همچنین طبق آمار موجود حدود 32.2 درصد از گوشی های اندرویدی مجهز به این نسخه از اندروید هستند که واقعا درصد بالایی می باشد که می تواند هم به دلیل ارزان قیمت بودن گوشی های مجهز به این نسخه و هم محبوبیت و رابط کاربری آن نیز باشد.
12- اندروید 7.0
دانستنی های اندروید 7 نوقات
حدودا یک سال بعد از رونمایی اندروید 6.0، در پائیز سال 2016 میلادی اندروید جدید با نام Nougat توسط گوگل رونمایی شد که در این نسخه از اندروید بیشتر به سرعت سوئیچ کردن برنامه ها، اهمیت داده شده بود که توانست با استقبال فراوانی روبرو شود. گوگل همچنین از این نسخه برای اولین بار در Pixel و Pixel XL به همراه LG V20 رونمایی کرد.
13- اندروید 8.0
در مارس سال 2017 میلادی، گوگل رسما اولین پیش نمایش از اندروید جدید خود را که در ابتدا به نام اندروید O یا اندروید 8.0 شناخته شده بود، رونمایی کرد. با این وجود معاون ارشد اندروید در گوگل در فوریه 2017 میلادی یک فایل گیف را از کیک Oreo در حساب توئیتر خود، پست کرد. با این حال در تاریخ اوت گوگل تائید کرد که نسخه جدید اندروید، به نام Oreo می باشد و این دومین بار بود که گوگل نام تجاری را بر روی نسخه خود می گذارد و به همین دلیل در رویداد مطبوعات از یک مجسمه اندروید Oreo رونمایی کرد.
تاریخچه کامل سیستم عامل اندروید
این مجسمه لوگو اندروید بود که دارای یک شنل سبز رنگ بود که کیک Oreo همانند یک سپر و زره برای او قرار داده شده بود. با این وجود اندروید Oreo از منو کاربری جدید و جذاب و همچنین پر کردن خودکار جای خالی برخوردار بود که توانست با استقبال فراوانی روبر شود.
14- اندروید 9.0
گوگل در تاریخ 7 مارس سال 2018 میلادی از اولین پیش نمایش اندروید جدید به نام اندروید P رونمایی کرد که مهم ترین بروز رسانی بود را رونمایی کرد. در تاریخ 6 آگوست 2018 این شرکت بصورت رسمی از نسخه نهایی اندروید 9.0 به نام اندروید Pie رونمایی کرد. این نسخه دارای ویژگی های جدیدی بود که اصلی ترین ان حذف دکمه هوم بود. همچنین برای دسترسی به برنامه های اصلی شما می توانید تنها انگشت خود را از پائین به بالا بکشید.
تاریخچه نسخه 9 اندروید
اما یکی دیگر از ویژگی های مهم اندروید Pie این است که می تواند با استفاده از پارامترهای تعریف شده، عمر باتری را بیشتر و بیشتر کند. همچنین ویژگی Shush به ان اضافه شد و با استفاده از این ویژگی تصور کنید که گوشی شما در حال زنگ خوردن است، اگر شما گوشی را به رو بر روی سطح صاف قرار دهید، صدای زنگ قطع خواهد شد. طبق معمول نسخه جدید اندروید ابتدا بر روی سری جدید پیکسل گوگل رسما قرار گرفت و این روزها در بازار جهانی وجود دارد.
15- اندروید 10
گوگل در تاریخ 13 مارس از نسخه جدید اندروید به نام Q اطلاع رسانی که در این نسخه از اندروید لوگو جدیدی از اندروید رونمایی خواهد شد. در نتیجه اندروید Q رسما به عنوان اندروید 10 شناخته شد. این نسخه از اندروید برای اولین بار بطور رسمی در تاریخ 3 سپتامبر سال 2019 میلادی برای دستگاه های گوگل پیکسل رونمایی شد و به زودی در گوشی های سال جاری روانه بازار خواهد شد.
دانستنی های اندروید 10
با این وجود این نسخه از اندروید قابلیت پشتیبانی از تلفن های آینده تاشو با صفحه نمایشگر انعطاف پذیر می باشد که قطعا می تواند بسیار خارق العاده و منحصر بفرد باشد.
آینده اندروید چگونه است؟
همان گونه که در این مقاله از نمناک با تاریخچه اندروید آشنا شدید، اندروید گذشته سختی را پشت سر گذاشت و برای آنکه بتواند در سطح جهان مورد استفاده قرار بگیرد، دائما در حال تغییر بود. با این وجود اندروید تنها بر روی گوشی ها نصب نشده است بلکه دستگاه های دیگری هم هستند که این سیستم عامل بر روی آن نصب شده است! برای مثال می توان به تلویزیون ها، ضبط ماشین و… اشاره کرد که از این سیستم عامل استفاده می کنند.
آینده شرکت اندروید و گوگل
اما جالب است بدانید در میان تمام گوشی هایی که در سطح جهان وجود دارند، حدود 85 الی 86 درصد آنها اندروید و سیستم عامل ios بین 14 تا 15 درصد گوشی های جهان را به نام خود کرده است. سایر سیستم عامل ها نیز همانند ویندوزفون و… 0.1 درصد از بازار را برای خود کرده اند که طبیعتا در این بخش اندروید نیز باز هم برنده اصلی است.
این طیف و روند نشان دهنده پیشرفت چشمگیر اندروید از گذشته تا هم اکنون است که در طی سال های آینده این پیشرفت ده ها برابر نیز خواهد شد و امیدواریم که در طی سال های آینده تمام گوشی های اندرویدی بتوانند آخرین نسخه اندروید را نیز دریافت کنند!