آیا کراتین برای کبد مضر است؟
از ترکیب 3 اسید آمینه مختلف ترکیبی به نام کراتین به وجود میآید که حدود 1 درصد از خون انسان را تشکیل میدهد. کراتین علاوه بر اینکه قابلیت تولید در بدن را دارد، از طریق مصرف برخی از مواد غذایی و همچنین خوردن مکمل کراتین نیز میتواند برای بدن تامین شود. کراتین به دلیل فواید بینظیری که در بدنسازی دارد، در میان ورزشکاران بسیار محبوب است. اگر میخواهید اطلاعات علمی و دقیقی در مورد تاثیر کراتین روی کبد کسب کنید، پیشنهاد میدهیم که همچنان همراه ما باشید.
کراتین چیست؟
ال-آرژنین، گلیسین و ال-متیونین 3 اسید آمینهای هستند که کراتین را در بدن به وجود میآورند. بیشترین مقدار ذخیره کراتین در بدن در عضله اسکلتی است و تنها 5 درصد از آن نیز در مغز اندوخته میشود. کراتین از طریق خون به بافتها و اندامهای مختلف بدن منتقل شده و مورد استفاده قرار میگیرد. کراتین در قالب مکمل بدنسازی یا پودر کراتین بیش از همه در بدنسازی کاربرد دارد زیرا سبب افزایش توده عضلانی بدون چربی شده و عملکرد ورزشی را بهبود میبخشد. تولید انرژی بیشتر، کاهش احساس خستگی پس از تمرینات و بهبود ریکاوری از دیگر مزایای مصرف مکمل کراتین برای بدنسازان و ورزشکاران است.
عوارض کراتین بدنسازی صحت دارد ؟
پیش از بررسی تاثیر کراتین روی کبد بهتر است نگاهی به عوارض احتمالی کراتین داشته باشیم. بسیاری از افراد ادعا میکنند که پس از خوردن کراتین دچار عوارض زیر شدهاند اما باید بگوییم که همه این عوارض که به کراتین نسبت داده میشود، ممکن است صحیح نباشد و در واقع جای بحث دارد:
- آسیب به کلیه
- آسیب به کبد
- سنگ کلیه
- افزایش وزن
- نفخ
- کمآبی بدن
- گرفتگی عضلانی
- مشکلات گوارشی
- سندرم کمپارتمان
- رابدومیولیز
برخی از افراد نیز به غلط ادعا میکنند که کراتین یک استروئید آنابولیک است که برای زنان و نوجوانان مناسب به نظر نمیرسد و تنها توسط ورزشکاران حرفهای یا بدنسازان باید مورد استفاده قرار گیرد. در مقابل همه این ادعاها متخصصان و کارشناسان مجرب بر این باورند که کراتین یکی از بیخطرترین و اتفاقا مفیدترین مکمل های بدنسازی است. محققان برجستهای که چندین دهه کراتین را مورد مطالعه قرار دادهاند، این محصول را یکی از مطمئنترین مکملهای ورزشی موجود در داروخانهها و بازار میدانند. کراتین در مقادیر معمول حتی میتواند در درمان برخی از بیماریها نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
تاثیر کراتین روی کبد
کراتین میتواند سطح کراتینین را در خون شما کمی افزایش دهد. کراتینین معمولا برای تشخیص مشکلات کلیوی یا کبدی اندازه گیری میشود. با این وجود این واقعیت که کراتین سطح کراتینین را بالا میبرد به این معنا نیست که الزما به کبد یا کلیه شما آسیبی وارد شود. تاکنون هیچیک از مطالعات علمی به اثبات نرساندهاند که مصرف مکمل کراتین در افراد سالم که مشکل کبدی ندارند، موجب آسیب خواهد شد.
یکی از مهمترین مطالعاتی که در مورد کبد صورت گرفت، به مدت 4 سال به طول انجامید و در نهایت به همین نتیجه رسید که کراتین در دوزهای مناسب هیچ عارضه جانبی منفی ندارد. اما در مورد افرادی که مشکلات کبدی دارند، قضیه کمی متفاوت است. به این افراد هرگز توصیه نمیشود که خودسرانه و بدون مشورت با پزشک به سراغ مصرف مکمل کراتین بروند.
چرا افرادی که مشکلات کبدی دارند از کراتین استفاده نکنند ؟
همانطور که اشاره کردیم بیماران کبدی نباید بدون نظر پزشک از مکمل کراتین استفاده کنند. بیماریهای مرتبط با کبد سطح طبیعی کراتین را در بدن کاهش میدهند و مصرف مکملهای کراتین ممکن است از توانایی کبد در تولید و پردازش کراتین جلوگیری کند. اگر مکملهای کراتین به دلیل اختلال در عملکرد کبد به درستی در بدن مورد پردازش قرار نگیرند، آسیب به کلیه و سایر عوارض جانبی جدی نیز ممکن است رخ دهد.
آیا کراتین کبد را چرب می کند ؟
در پاسخ باید گفت خیر. البته تحقیقات در زمینه تاثیر کراتین روی کبد چرب محدود است اما نتیجه همین مطالعات اندک نشان میدهد که مصرف کراتین به عنوان مکمل نه تنها در ایجاد کبد چرب نقش ندارد بلکه حتی میتواند از بیماری کبد چرب غیر الکلی پیشگیری نماید. همچنین سایر اثرات منفی مرتبط با مصرف زیاد چربی مثل التهاب و استرس اکسیداتیو را نیز میتوان به کمک مکمل کراتین تسکین بخشید.
بررسی دیگر عوارض احتمالی مرتبط با مصرف کراتین
در این قسمت عوارضی را که به مصرف مکمل کراتین نسبت داده میشود، بررسی خواهیم کرد:
- کم آبی و گرفتگی عضلات: بر خلاف تصور عموم کراتین نه تنها خطر ابتلا به کمآبی و گرفتگی ماهیچهها را افزایش نمیدهد بلکه ممکن است خطر ابتلا به این شرایط را نیز کم کند.
- افزایش وزن: این عارضه ممکن است با مصرف کراتین بروز یابد اما مربوط به تجمع چربیها در بدن نیست و در نتیجه افزایش محتوای آب در عضلات اتفاق میافتد.
- مشکلات کلیوی: تحقیقات نشان میدهند که مصرف کراتین در فرم مکمل در افراد سالم به کلیه آسیب نمیرساند اما افرادی که مشکل کلیوی دارند باید بااحتیاط و نظر پزشک از این مکمل استفاده کنند.
- اختلالات گوارشی: این مشکل در صورتی ممکن است اتفاق بیفتد که در دوزهای بالاتر از حد مجاز از کراتین استفاده شود. در غیر این صورت و در دوزهای معمول اغلب ناراحتیهای گوارشی بروز نخواهد یافت.
برای اطلاعات بیشتر در مورد مکمل کراتین و ریزش مو کلیک کنید.
تداخل دارویی مکمل کراتین
اگر از داروهای موثر بر عملکرد کبد و کلیه استفاده میکنید، از مصرف مکمل کراتین بپرهیزید. داروهایی که ممکن است با کراتین تداخل داشته باشند عبارتند از:
- سیکلوسپورین
- آمینوگلیکوزیدها
- جنتامایسین
- توبرامایسین
- داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن
کراتین میتواند به کنترل قند خون کمک کند بنابراین اگر از داروهایی استفاده میکنید که روی قند خون تاثیر میگذارند، در رابطه با مصرف کراتین باید با پزشک مشورت کنید. همچنین در صورت بارداری، شیردهی یا ابتلا به بیماریهایی مثل سرطان یا بیماریهای قلبی نیز پیش از مصرف کراتین نظر پزشک را جویا شوید.
سخن پایانی
تاثیر کراتین روی کبد پرسش بسیاری از ورزشکارانی است که قصد استفاده از مکمل کراتین را دارند. همانطور که در این مطلب به تفصیل توضیح دادیم هیچ تحقیقی نشان نمیدهد که مکمل کراتین اثرات منفی روی عملکرد کبد در افراد سالم دارد. اما حتی افراد سالم که هیچ نوع بیماری خاصی نیز ندارند نباید بیش از 6 ماه از مکمل کراتین استفاده کنند. اشخاصی که درگیر مشکلات کبدی هستند بهتر است اصلا مکمل کراتین مصرف نکنند و در صورت لزوم نیز با پزشک در این زمینه مشورت نمایند.