آشنایی با خطرات و عوارض عمل بینی
ستاره | سرویس سلامت – این روزها شبیه شدن به برخی از مدلها و هنرپیشههای معروف از آرزوهای خیلی از افراد است. همین دیدگاه است که عمل زیبایی بینی را به یکی از پرتقاضاترین جراحیها در کشور تبدیل کرده است. خیلیها بدون اطلاع از عوارض احتمالی این جراحی و سادهانگاری آن بینی خود را به تیغ جراحان میسپارند؛ غافل از اینکه عمل بینی هم مانند بسیاری از جراحیهای دیگر عوارض احتمالی خاص خود را به دنبال دارد. اگر تصمیمتان برای مراجعه به اتاق عمل زیبایی جدی است، بهتر است در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با نکاتی در این خصوص آشنا نمائیم.
در هنگام بررسی هر گونه روش جراحی، مهم است که با خطرات و عوارض مربوط به آن عمل جراحی آشنا باشید. رینوپلاستی یا عمل جراحی بینی یکی از رایج ترین جراحیهای زیبایی است که هر ساله بسیاری از افراد اقدام به انجام آن میکنند، اما خطرات احتمالی این عمل، همانند دیگر عملهاست. در حالی که طی این عمل دستیابی به زیبایی مورد نظر، ایدهآل شما است، حفظ سلامت کلی باید اولویت اول شما و جراح شما باشد.
گرچه اکثر عملهای زیبایی بینی بدون خطر و مشکل هستند، بیماران باید خود را در مورد عوارض بالقوه و خطرات رینوپلاستی و همچنین عواملی که بطور شخصی برای آنها خطر خواهد داشت، آشنا کنند.
آشنایی با ریسک های عمل بینی
به هنگام بررسی خطرات جراحی پلاستیک، بهتر است این خطرات را همانند خطرات سایر عملهای جراحی در نظر گرفته و مورد بررسی قرار دهیم. این خطرات، عمل مجدد رینوپلاستی را نیز شامل میشود و باید قبل از انجام عمل مجدد، بطور کامل در این خصوص با پزشک جراح خود بحث و گفتگو کنید. خطرات جراحی عمل زیبایی بینی که در ارتباط با تمام عملهای جراحی نیز میتواند وجود داشته باشد، عبارتند از:
- خونریزی
- عفونت
- عوارض ناشی از بیهوشی
- هماتوم یا خونریزی
خطرات خاص مربوط به عمل زیبایی بینی عبارتند از:
- بی حسی
- خونریزی بینی
- باقی ماندن جای زخم روی بینی
- از هم پاشیدن عروق خونی کوچک روی سطح پوست
- ورم صورت
- آسیب دائمی عصب
انتخاب جراح واجد شرایط، میتواند خطرات بهداشتی مرتبط و عوارض عمل بینی را به طور قابل توجهی کاهش دهد. بیماران باید از زمان مشاوره و معاینه نزد پزشک، به عنوان یک فرصت برای پرسش در خصوص روش انجام عمل، خطرات، مزایا و عوارض جانبی خود استفاده کنند. علاوه بر این برای در امان ماندن از عوارض عمل بینی باید دستورالعمل جراحان را برای مراقبتهای لازم قبل و بعد از جراحی، دنبال کنید.
گاهی زیبا شدن مخصوصا اگر به دست افراد فرصتطلب و غیرمتخصص باشد، عوارض ناخواسته و پیامدهای ناخوشایندی به بار میآورد. احتمال عارضه در جراحیهای زیبایی ۵ تا ۱۰ درصد و این احتمال تقریباً در سراسر دنیا حتی اگر توسط مجربترین پزشکان صورت بگیرد، کم و بیش یکسان است. عوارض بعد از جراحی اصولا به راحتی برطرف میشوند، ولی بعضی از آنها خسارات جبرانناپذیری برجای میگذارند. تعدادی از آنها برای بیماران شناخته شدهتر هستند.
آشنایی با عوارض عمل بینی
۱. چسبندگیهای داخل بینی
به هنگام عمل بینی اگر جراح داخل بینی را زیاد دستکاری کند، باعث زخمیشدن مخاط بینی میشود. اگر مخاط زخمیشده در مجاورت یکدیگر قرار گیرند هنگام ترمیم به یکدیگر میچسبند و راه داخل بینی را تنگ میکنند.
۲. حساسیت به داروهای بیهوشی
در برخی افراد ممکن است واکنشهای غیرمترقبهای نسبت به داروهای بیهوشی ایجاد شود. همانطور که ممکن است بدن یک فرد نسبت به آمپول پنیسیلین واکنش نشان دهد، داروهای بیهوشی نیز ممکن است عوارض غیرقابل پیشبینی داشته باشند. این مسأله از قبل قابل پیشبینی نیست ولی باید تمام تمهیدات لازم در اتاق عمل وجود داشته باشد که در صورت بروز واکنش یا حساسیت، داروهایی برای رفع حساسیت وجود داشته باشد و اگر پزشک از قبل خود را برای تمامی شرایط آماده کرده باشد، ریسک به حداقل خواهد رسید.
۳. کاهش حس بویایی
یکی از شکایتهای رایج پس از انجام این عمل، گله در خصوص کم شدن حس بویایی است که بیماران بعد از عمل بینی دارند. از آنجا که جراحی زیبایی بینی خارج از قلمرو و اعصاب بویایی انجام میشود، بنابراین هیچ صدمهای به آنها وارد نمیشود. بنابراین کاهش حس بویایی یک عارضه موقت و ناشی از ورم پوشش داخل بینی است که این تورم مانع از رسیدن مولکولها به پایانههای اعصاب بویایی میشود ولی قابل بازگشت است.
۴. جابهجا شدن لوله بیهوشی
در طول عمل بینی ممکن است لوله بیهوشی جابهجا شود یا ارتباط آن با بدن قطع شود که در اینصورت اکسیژن وارد بدن نمیشود و فرد دچار مرگ مغزی میشود. برای جلوگیری از این حالت، بیهوشی باید توسط تیم مجرب انجام شود و در حین بیهوشی و حتی بعد از آن، وقتی بیمار در ریکاوری است، تمام علائم حیاتی او با مانیتورهای مخصوص بررسی شود، تا در صورت جابهجایی لوله، بوق دستگاه به صدا درآید و پزشک از پایینآمدن میزان اکسیژن خون آگاه شود. رعایت این نکته خطرات بیهوشی را به حداقل میرساند.
۵. خونریزی
اگرچه خونریزی غیرمعمول است، ولی این احتمال وجود دارد که بیمار حین عمل یا بعد از آن دچار خونریزی شدید شود به طوری که گاهی برای بند آوردن آن به درمان اورژانس یا حتی تزریق خون نیاز است. دلایل متعددی وجود دارد، مثلاً بیمارانی که دچار اختلالهای انعقادی هستند، آسپیرین استفاده میکنند (مصرف داروهای ضدالتهاب و آسپیرین باید از ۱۰ روز قبل از عمل بینی، قطع شود)، فشار خون بالا دارند یا ویتامین E و سیر مصرف کردهاند، بیشتر در معرض خونریزیهای غیرقابل کنترل قرار دارند. اما معمولاً هنگامی که جراح برای کنترل خونریزی داخل حفره بینی را شستشو میدهد، دلیل محکمی برای علت ایجاد خونریزی پیدا نمیکند (احتمال خونریزی بعد از عمل ۲ درصد است) نوع دیگر خونریزی نیز داخل بافتی است و وقتی اتفاق میافتد که جراح استخوان بینی را میشکند. در این مسیر عروق ریز فراوانی وجود دارند و پارگی عروق باعث خونریزی زیر جلدی میشود که اگر شدید باشد از اطراف بینی فراتر میرود و به زیر چشم و گونهها هم نفوذ میکند.
۶. از بین رفتن پوست نوک بینی
از دست دادن پوست نوک بینی از تأسفبارترین عوارض عمل بینی است. بخش بالایی بینی، آسیبهای شدید شبکه مویرگی زیرپوستی و دستکاریهای زیاد در بافتهای زیرپوستی نوک بینی در جهت کوچک کردن بیش از حد متعادل، علت مهم ایجاد آسیبهای پوستی نوک بینی به حساب میآید. در موارد بسیار شدید، حتی ممکن است کل پوست نوک بینی از دست برود. برای ترمیم چنین عارضه وخیمی باید از طریق روشهای ترمیمی، از پوست قسمتهای دیگر صورت، مانند پوست پیشانی یا پوست چین بین لب و بینی استفاده کرد.
۷. عفونت
عفونت پس از جراحی عموما شایع نیست ولی در صورتی که ایجاد شود، نیازمند درمان اضافی شامل مصرف آنتیبیوتیکهاست. نوع دیگری از عفونت به علت عدم شستشوی حفره بینی است. باقی ماندن ترشحات به تجمع میکروبها کمک میکند و باعث ایجاد عفونت میشود. اگر این نوع عفونت درمان نشود باعث چسبندگی نیز خواهد شد.
۸. تنفس از راه دهان
تنفس از راه دهان، یکی از جدیترین عوارض عمل بینی است که می تواند به راحتی روی کیفیت زندگی تاثیر گذارد؛ زیرا فردی که با دهان تنفس میکند دچار خشکی مخاط دهان میشود و خشکی دهان در دراز مدت به خرابی دندانها کمک میکند و کمخوابی یا بدخوابی ناشی از آن باعث کسالت یا عصبانیت شخص خواهد شد.
۹. مرگ در اثر بیهوشی
احتمال عوارض، صدمه و حتی مرگ در تمام انواع بیحسی جراحی چه بیحسی موضعی و چه بیهوشی عمومی یا تسکین بخشی با دارو در همه عملهای جراحی و همچنین عمل بینی وجود دارد.
۱۰. تورم صورت
توصیههایی برای انجام عمل بینی
به شما توصیه میکنیم زمانی که در وضعیت ناپایدار روحی هستید، تصمیم به عمل بینی نگیرید و عجولانه عمل نکنید، گاهی این کار صرفا راهی برای فرار شما از موقعیت و خودتان است. برخی افراد هم بینی مناسب چهره خود دارند اما صرفا به دلیل تصویر ذهنی نادرست از بدن خود، مد و یا حتی عدم اعتماد به نفس دست به عمل جراحی میزنند. در عین حال عمل بینی برای بسیاری افراد انتخاب خوبی است به شرطی که واقعبین باشید و با درک شرایط خود و با آگاهی کامل و دقت در انتخاب پزشک مناسب اقدام به جراحی کنید. وقتی که مطمئن شدید که این کار برای شما مناسب است و پزشکی حاذق را پیدا کردید که از تجربه و کار او اطمینان داشتید، در مورد نوع جراحی و میزان تغییراتی که میخواهید در بینی خود به وجود آورید نیز دقت لازم را به عمل آورید، از پزشکتان بخواهید تا با استفاده از کامپیوتر تصویر بینیتان را پس از جراحی به شما نشان دهد البته به خاطر داشته باشید که عواملی مانند سن، جنس، ویژگیهای نژادی، ضخامت پوست و… در دستیابی به نتیجه مناسب موثر است.