آشنایی با انواع مکمل بدنسازی برای افراد دیابتی
امروزه شاهد رشد روزافزون علاقه به ورزش بدنسازی هستیم. دلیل این موضوع بیشتر میتواند علاقه به داشتن بدن عضلانی را نشان دهد. اما این ورزش تنها برای زیباسازی اندام اهمیت ندارد بلکه با افزایش قدرت بدن سلامتی و سرزندگی و البته افزایش اعتمادبهنفس را به دنبال دارد. شاید تاکنون بسیار زیاد با مکملهای بدنسازی در داروخانهها و یا باشگاهها برخورد کرده باشید. با افزایش محبوبیت استفاده از این مکملها نیاز به بالا بردن آگاهی راجع به مکملهای بدنسازی بیشتر احساس میشود. بیماری دیابت جزء بیماریهای مزمن عصر جدید بوده که رابطه زیادی با عدم تحرک و تغذیه نامناسب دارد. شاید امروزه با افزایش آگاهی مردم بسیاری از بیماران دیابتی با ورزش قادر به کنترل بیماریشان شده باشند. اما اگر این بیماران قصد مصرف مکملهای بدنسازی را داشته باشند، چه بایدها و نبایدهایی برایشان وجود دارد؟ آیا مکمل بدنسازی برای افراد دیابتی را میشناسید؟ در ادامه با ما در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز همراه باشید.
ورزش و دیابت
با ماشینی شدن زندگی و البته تغییر رژیم غذایی افراد و افزایش علاقه به فستفودها، امروزه شاهد ازدیاد بیماران مبتلا به دیابت و البته بسیاری بیماریهای دیگر هستیم. بااینوجود در یک دهه گذشته با افزایش آگاهی در مورد این بیماری و راهحلهای مناسب درمان و کنترل آن، شاهد بهبودی بسیاری از بیماران دیابتی بودهایم. برای مثال کمتحرکی یکی از فاکتورهای مؤثر در ایجاد بیماری دیابت محسوب میشود. پیادهروی روزانه میتواند یکی از راههای مؤثر کاهش قند خون باشد. اما بسیاری از بیماران دیابتی پا را فراتر گذاشته و بهصورت حرفهای ورزش را در برنامه زندگی خود گنجاندهاند.
ورزش بدنسازی که امروزه یکی از محبوبترین ورزشها است و میتواند در دسته ورزشهای سنگین قرار گیرد که نیاز بهصرف انرژی زیاد نیز دارد. افراد دیابتی که قصد انجام این ورزش رادارند به دلیل نوع نیاز غذایی بدن در این ورزش و صرف انرژی زیاد حتماً باید بهطور مداوم با پزشک خود در تماس باشند و آزمایشهای لازم سطح قند خون را انجام دهند. در این میان همین افراد ممکن است علاقه به مصرف مکملهای بدنسازی داشته باشند. در مصرف مکملهای بدنسازی بیماران دیابتی باید به این نکته توجه کنند که مواد تشکیلدهنده مکملها باهم متفاوت بوده و هرکدام تأثیر خاصی در بدن دارند، پس قبل از مصرف مکمل بدنسازی برای افراد دیابتی حتماً باید با پزشک خود مشورت کنند.
بیماری دیابت چیست؟
دیابت براثر قطع تولید انسولین و یا عدم کارکرد مناسب آن در بدن به وجود میآید. انسولین هورمونی است که مواد غذایی قندی و نشاسته و… را در بدن به انرژی تبدیل میکند. تاکنون علت بروز این بیماری کشف نشده است ولی گمان میرود که زمینه مساعد ژنتیکی و عوامل محیطی همچون چاقی و بیتحرکی در ابتلا به این بیماری نقش مؤثری داشته باشد. نقش انسولین بسیار مهم است زیرا سطح بالای گلوکز خون میتواند طیف وسیعی از عوارض جدی را ایجاد کند. بهطورکلی دیابت به دو نوع تقسیم میشود:
- دیابت نوع ۱: در این دسته از مبتلایان، تولید انسولین در بدن بهطور کامل قطع میشود، درنتیجه قند موجود نمیتواند وارد سلولها شده و انرژی بدن را تأمین نماید و همین مسئله افزایش شدید قند خون را سبب میشود.حدود ۵% تا ۱۰% کل دیابتیها، مبتلایان نوع ۱ تشکیل میدهند.
- دیابت نوع ۲: در این دسته از مبتلایان، بدن نسبت به انسولین مقاوم میشود در این حالت انسولین ترشحشده تأثیری بر روی جذب قند ندارد و یا ترشح آن به میزان کافی صورت نمیگیرد. شاید جالب باشد تا بدانید که عواملی چون اضافهوزن، بیتحرکی یا کمبود فعالیت بدنی و اختلالاتی که همراه با عدم توانایی بدن در استفاده از گلوکز هستند، از عوامل اصلی ابتلا به دیابت نوع دو محسوب میشود.
مکمل بدنسازی چیست؟
مکملهای بدنسازی درواقع ابزارهایی برای افزایش توانایی ساختن ماهیچه در بدن ورزشکار هستند. انواع مختلف مکملهای بدنسازی در بازار موجودند که عبارتاند از: مکملهای حاوی پروتئین، گلوتامین، کراتین، مولتیویتامین، روی، منیزیم و مس. باید به این نکته توجه کند که هرکدام از این مکملها دامنه اثر متفاوتی با دیگری دارد.
برای مثال مکمل روی منیزیم و نوعی اسیدآمینه با استفاده از این سه عنصر در رژیمهایی که برای چربی سوزی داده میشوند، یکی از مکملهای کمککننده محسوب میشود. درحالیکه مکملهای پروتئین نهتنها رشد عضلات را به دنبال دارند بلکه به ترمیم عضلات و بافتهای آسیبدیده بعد از تمرینات قدرتی کمک میکنند.
خرید انواع مکمل بدنسازی اورجینال
مکمل بدنسازی برای افراد دیابتی
بهعنوان یک فرد دیابتی، مهمترین هدف شما جلوگیری از افزایش سطح قند خون و نظارت بر آن با استفاده از دستگاه اندازهگیری گلوکز است. همانطور که در این مقاله به آن اشاره کردیم ماده تشکیلدهنده مکملهای بدنسازی باهم متفاوتاند. ما در اینجا برخی از این مکملها و دامنه تأثیر آنها بر بدن یک بیمار دیابتی را بررسی کردهایم:
- مکملهای پروتئین: پروتئین پایه و اساس ساخت عضلات است. مصرف مداوم پروتئین در طول روز برای ساخت عضلات ضروری است. مکملهای پروتئینی برای مبتلایان به دیابت مفید است. مطالعات نشان میدهد که پروتئین آب پنیر میتواند ترشح انسولین را در افراد دیابتی نوع 2 تحریک کند. نتیجه آزمایشها روی افراد دیابتی نشان داد که وقتی افراد دیابتی نوع 2 پروتئین آب پنیر را مصرف کردند، میزان قند خون آنها تقریباً 30 درصد کاهش یافت. مکملهای پروتئین بهسادگی یکی از بهترین مکملهای بدنسازی برای افراد دیابتی نوع 2 هستند. درواقع، یک مکمل پروتئین خوب برای افراد دیابتی باید دارای مقدار زیادی پروتئین باشد و حاوی چربیها یا کربوهیدراتهای کمی (بدون قند) باشد. پیدا کردن یک مارک متناسب با این معیارها دشوار است. متأسفانه بیشتر محصولات نیز بسیار فرآوری شده هستند و حجم زیادی از قند را در بردارند.
- چربی سوزها: چربی سوزها مکملهایی هستند که سوختوساز بدن را افزایش میدهند بهطوریکه میتوانید چربی بیشتری بسوزانید. اکثر چربی سوزها با کاهش اشتها و ایجاد گرسنگی کمتری کار میکنند. شاید این مکملها برای افرادی که هیچ کنترلی روی اشتهای خود ندارند انتخاب خوبی باشد اما در رابطه با افراد دیابتی نمیتوان بهطور دقیق عنوان کرد که مکملهای چربی سوز میتوانند برایشان بیضرر باشند. این موضوع واقعاً به نوع محصول و عناصر موجود در آن بستگی دارد.
- گلوتامین: گلوتامین هنگامیکه با یک وعدهغذا مصرف میشود، باعث افزایش ترشح GLP۱ و انسولین و کاهش قند خون بالا در دیابت نوع ۲ میشود. ممکن است که پزشکتان مکمل گلوتامین را برایتان تجویز کند. بااینحال، لطفاً توجه داشته باشید که هیچ مطالعهای بر روی افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده وجود ندارد. بنابراین اگر دیابت کنترلشده داشته باشید، بهتر است تا قبل از اینکه این مکمل را مصرف کنید با پزشک خود مشورت کنید. برای خرید گلوتامین میتوانید از داروخانه اقدام کنید.
- کراتین: کراتین یک اسیدآمینه طبیعی در بدن است. این ماده تا حدی توسط کلیهها، کبد و پانکراس تولید و از طریق مواد غذایی نیز جذب میشود. تحقیقات زیادی در مورد تعداد زیادی از بیماران دیابتی برای تأثیر کراتین بر دیابت وجود ندارد. لازم است بدانید که تاکنون تحقیق و آزمایشهای گستردهای در مورد عوارض مکمل گلوتامین روی بیماران دیابتی نیز صورت نگرفته است. بنابراین توصیه نمیشود که از این مکمل استفاده شود مگر اینکه پزشکتان با توجه به نیاز بدن و سطح قند خون شما این مکمل را برایتان بیخطر بداند.
- مکمل تستوسترون: مکمل تستوسترون ممکن است در برخی مواقع تأثیرات مثبتی روی سطح قند خون و میزان انسولین بیماران دیابتی اثرات مثبت داشته باشد. بنابراین ممکن است مصرف مکمل تستوسترون برای یک فرد دیابتی، مفید باشد. بههرحال تستوسترون هورمون است و بعد از مشورت با پزشک باید با دقت استفاده شود. بهتر است بدانید که طبق تحقیقات انجامشده، محققین اثر زیانآور مکمل تستوسترون را در طولانیمدت ثابت کردهاند.
- مکملهای قبل از تمرین: این مکملها معمولاً پودرهایی را شامل میشوند که حاوی اسیدهای آمینه، کراتین و کافئین هستند. لازم است بدانید که افراد دیابتی باید از یک مکمل قبل از تمرین بدون کافئین استفاده کنند. این موضوع به این دلیل است که کافئین ممکن است بر توانایی بدن شما در تنظیم سطح گلوکز تأثیر منفی بگذارد. با تمام این تفسیرها این نکته حائز اهمیت است که در تمام طول مدت تمرین در صورت مصرف یا عدم مصرف مکمل، ضروری است که یک بیمار دیابتی با دقت تمام رژیم غذایی روزانه خود را جهت جلوگیری از افزایش قند خون تحت کنترل داشته باشد.
سخن پایانی
دانستیم که مکملهای بدنسازی بهبوددهندههای عضله سازی و کاهش یا افزایش وزن بدن هستند. بیماری دیابت بلای خانمانسوز زندگی صنعتی عصر جدید محسوب میشود. میدانید که بدن یک بیمار دیابتی مشکل در تولید انسولین دارد. در درجه اول لازم است به این موضوع توجه کنید که هیچچیزی جای رژیم غذایی سالم و زندگی پرتحرک را در تأمین سلامت بدن نمیگیرد. کنترل بیماری دیابت نیز بهشدت به سبک زندگی فرد بستگی دارد. بااینوجود اگر فرد دیابتی تصمیم به شروع بدنسازی و یا حتی استفاده از مکملهای بدنسازی دارد ضروری است که با پزشک مربوط خود مشورت کند تا از عوارض ناخواسته احتمالی ورزشهای سنگین و مکمل بدنسازی برای افراد دیابتی جلوگیری کند.